全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

之外咖啡馆:老屋顶下的“新房子” / TAG

之外咖啡馆:老屋顶下的“新房子” / TAG
编辑:李博超 | 校对:李博超 | 2021.08.09 23:31
咖啡厅室内一览  ©TAG

设计单位  TAG

项目地点  广东广州

建成时间  2021年7月

建筑面积  158平方米


 

八十年代兴建的广州电池厂位于海珠老城之中,厂区在工厂停产迁出市区后,被整体改造成文化创意产业园。项目选址于原生产车间的中段部分,建筑为砖混结构,顶部以三角形木桁架覆盖出生产使用的大尺度空间。业主是一位试图逃离都市的地产白领,希望在城市中拥有一处颇具跳脱感的咖啡经营空间。

The Guangzhou Battery Factory, built in the 1980s, is located in the old town of Haizhu District. After the factory stopped production and moved out of the downtown area, the remained workshop was transformed into a cultural and creative industry park. Beside Cafe is located in the middle part of the original workshop. The building is a brick-concrete structure and the large-scale space for production is covered with triangular wood truss at the top. The client was a real estate white-collar worker and tried to escape from the urban life. She hoped to have a coffee space in the city but with a sense of sanctuary.

 

入口  ©TAG

咖啡厅内部  ©TAG

 

新房子

 

设计将原厂房的围合空间作为新空间营造的物理边界,通过钢结构夹层搭建起一座新房子,将原室内空间转化为新房子的外部环境。新房子首层架空,二层中部为通高空间,两侧为夹层咖啡空间,通过连桥相接。穿行连桥之上,可望见首层绿意盎然的自然花园、蜿蜒曲折的环形小径和点缀其中的咖啡桌椅。

The enclosed space of the original workshop is taken as a physical boundary of the new space. A new house is built inside the original one with the steel structure, which transforms the original indoor space into the external environment of the new house. The first floor of the new house is overhead, and the center of the second floor is a double-height space, with mezzanine coffee areas on both sides, which are connected by a bridge. Walking over the bridge, the natural garden filled with green is below on the first floor. The garden is winded by a circular path, which is with the coffee tables and chairs along it.

 

轴测示意图  ©TAG

钢结构搭建的“新房子”  ©TAG

接待区  ©TAG

二层咖啡空间的侧墙面向中间通高空间,设计在人站立与坐下的不同高度设置了大小各异的方形洞口,花园与夹层上下沟通,透过不同的洞口之间创造望见、一瞥、偷看的乐趣。

The coffee space on the second floor is open to the center, and square openings in different sizes are set at different heights of standing and sitting. The garden communicates with the mezzanine by creating the pleasure of seeing, glancing and peeking through different openings.

 

从二层俯瞰开放的室内空间  ©TAG
二层的洞口  ©TAG

二层空间内部  ©TAG
模型  ©TAG

 

老屋顶

 

设计将原车间老屋顶完整保留,以深灰色木材涂料反复喷涂,表达其构造工艺美感的同时,弱化后期加固中产生的混乱元素。固定在底部木梁上的线性光源,强化木桁架和空间跨度间的节奏感。向上投射的泛光通过明暗关系,表达木椽子和瓦片尺度细腻的韵律感。

The old roof of the original workshop is completely preserved, and it is sprayed with dark gray wood paint to express the aesthetic of its construction craft and to cover the chaotic members added in the later reinforcement. The linear lights fixed on the bottom wooden beams enhance the sense of rhythm between the wood truss and the space span. The floodlights projected upwards express the delicate rhythm of wooden rafters and tiles through the relationship between light and shade.

 

连廊  ©TAG

咖啡展示架  ©TAG

 

自然小径

 

咖啡馆一层地面通过使用不同材质的磨石地砖切割铺设,形成一条蜿蜒曲折的不规则环形小径。绿植盆栽沿小径模拟自然,随机布置,创造在自然花园中漫步的动态体验。小径在平面中界定出不同尺度的使用空间,弱化都市效率的严谨性和规律感。体验者拨开绿植枝叶,进入自己的使用区域,区域间通过绿植视觉相隔。绿植、桌椅、落地灯构成了每个使用单元的标准元素,且可根据使用行为灵活组合调整。

The ground of the first floor is cut and laid by both grindstones and floor tiles, forming a winding and irregular path. Plants are randomly arranged along the path to create a dynamic experience of walking in the natural garden. The path defines functional spaces in different scales, weakening the rigid regularity of urban efficiency. People go through branches and leaves of green plants before entering their private areas. Areas are separated visually by green plants. Plants, tables, chairs and lamps constitute a standard set of elements in each coffee unit, and can be flexibly combined according to various usages.

 

自然小径  ©TAG
咖啡馆外立面  ©TAG

 

设计图纸 ▽

 

一层平面图  ©TAG
二层平面图  ©TAG

剖面图  ©TAG
节点大样详图  ©TAG

 

完整项目信息

项目名称:之外咖啡馆

项目类型:改造、室内

项目地点:广州市海珠区沙渡路TIT文创园

设计单位:TAG

主创建筑师:吴冠中、汪妍泽

设计团队完整名单:崔凯宁、李悦、李雨秾、林剑博

业主:之外咖啡

造价:50万人民币

设计时间:2021年2月—2021年4月

建设时间:2021年4月—2021年7月

建筑面积:158平方米

摄影:TAG

 


 

版权声明:本文由TAG授权发布。欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。
投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
TAG
咖啡馆
室内
广东
广州
改造
项目
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
项目
视频
订阅有方最新资讯
投稿

*注意:

1. 邮件标题及资料包请以“新作/视频投稿-项目名称-设计单位”格式命名;

2. 由于媒体中心每日接收投稿数量较多,发送资料前请确认项目基本信息、文图资料准确无误。接受投稿后,不做原始资料的改动;

3. 若投稿方已于自有平台进行发布且设置“原创”,请提前开设好白名单(有方空间账号:youfang502;Space内外账号:designall),并设置好“可转载、不显示转载来源”两项。

请将填写后的表格与以上资料,以压缩包形式发送至邮箱media@archiposition.com,尽量避免使用网易邮箱的附件功能。