全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

妹岛和世新作:日本女子大学新图书馆

妹岛和世新作:日本女子大学新图书馆
编译:李敏 | 2020.09.03 19:02
©Atelier Vincent Hecht

项目地点  日本东京

设计单位  Kazuyo Sejima & Associates, SHIMIZU CORPORATION

建筑面积  6,768.72平方米

建成时间  2019年


 

本文文字由设计单位提供。

 

日本女子大学是日本历史最悠久的女子大学之一。它坐落于东京市中心的目白町,周边分布有众多其它教育设施。在即将到来的2021年、建校120周年之际,学校推出了校园总体更新计划。我们负责总体设计,新图书馆即是该计划的起点。

Japan Women’s University is one of the oldest women’s universities in Japan and is situated in central Tokyo in Mejiro, amidst numerous other educational facilities. In conjunction with its 120th anniversary in 2021, they have launched a campus renewal masterplan for which we are responsible. The reconstruction of the library is the initial phase of the plan.

 

©Atelier Vincent Hecht

新图书馆面对目白地区的主要道路,故而设计要求它成为大学的标志性建筑,为学生提供创新学习、互动空间。

Since the new library would face Mejiro Dori, which is a major roadway in the Mejiro area, the request was that this building become a new symbol of the university and also provide space for innovative learning and interaction for students.

 

©Atelier Vincent Hecht

与之前图书馆的层叠设计相反,该建筑的斜坡与开放天花板纵向连接了建筑的不同楼层,使学生在图书馆寻找书籍、社交时,获得更为综合的体验。斜坡沿基地的自然斜坡建造,围绕每一层空间平缓展开。它连接了露台与建筑外侧的不同尺度空间,赋予空间个性。

As opposed to the previous stacked design, we thought the use of slopes and an open ceiling would vertically connect the different floors, fostering an integrated experience as students search for books and socialize in the building. The slope is built along the natural incline of the grounds and gently spirals around each floor. It connects to terraces and closed-off rooms with differing widths along the way, which gives unique character to each location.

 

©Atelier Vincent Hecht 

从地面层、地下一层密集排列的书架区,到中间层的固定书架区,再到顶层的报告厅和浏览区,空间之间相互连接,形成一个统一的大空间。设计实现了空间之间的自然连续,使学生可以在一座建筑内获得丰富体验,比如听完讲座后去露台休息。我们希望建筑能产生一种新的图书馆模式:多功能的,能够适应与时俱进的需求、为未来服务。

From the ground level and downward to the underground compact shelving areas, and the fixed shelving on the mid-level floors to the lecture hall and browsing spaces on the top floor, the spaces connect to each another, creating a single large room. We enabled a seamless continuum of areas so that students could enjoy a variety of experiences under one roof. One could attend a lecture, then take a break afterwards at the terrace, for example. It is our hope that this building would serve as a new library model that is versatile and adaptable to the evolving needs of the community according to the times, even as it serves the university for generations to come.

 

©Atelier Vincent Hecht

 

设计图纸 ▽

 

 

平面图  ©Kazuyo Sejima & Associates
立、剖面图  ©Kazuyo Sejima & Associates

完整项目信息

Project title: Japan Women’s University Library

Location: Tokyo,Japan

Design year(s): 2016—2017

Construction year(s): 2017—2019

Architect(s) or architectural firm(s): Kazuyo Sejima & Associates, SHIMIZU CORPORATION

Principal(s) in charge: Kazuyo Sejima

Project team: Yoshitaka Tanase, Rikiya Yamamoto, Takashi Yuasa, Rihoko Yanagida, Hayao Odagiri, Hiroaki Katagiri, Marina Miyazaki, Kae Ito / Kazuyo Sejima & Associates

Toshiyuki Makizumi, Kenichi Negishi, Tomohiro Ichimanda / SHIMIZU CORPORATION

Client(s): Japan Women’s University

Consultants:

Structural engineer(s): Sasaki Structural Consultants, SHIMIZU CORPORATION

Mechanical engineer(s): P.T.Morimura & Associates, SHIMIZU CORPORATION

Landscape architect(s): GA yamazaki

Others:Disaster Prevention Design: ATAKA BOUSAI SEKKEI Co.Ltd.

General contractor: SHIMIZU CORPORATION

Program: University (Library, Student’s Lounge, Janitor’s room)

Structural system: Steel frame + Concrete Structure

Major materials: Concrete, Glass, Steel

Site area: 3,378.45㎡

Building area: 1,943.74㎡

Total floor area: 6,768.72㎡


 

 

版权声明:本文由Kazuyo Sejima & Associates, Atelier Vincent Hecht授权发布,欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。

投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
项目
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
项目
视频
订阅有方最新资讯
投稿

*注意:

1. 邮件标题及资料包请以“新作/视频投稿-项目名称-设计单位”格式命名;

2. 由于媒体中心每日接收投稿数量较多,发送资料前请确认项目基本信息、文图资料准确无误。接受投稿后,不做原始资料的改动;

3. 若投稿方已于自有平台进行发布且设置“原创”,请提前开设好白名单(有方空间账号:youfang502;Space内外账号:designall),并设置好“可转载、不显示转载来源”两项。

请将填写后的表格与以上资料,以压缩包形式发送至邮箱media@archiposition.com,尽量避免使用网易邮箱的附件功能。