全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

四合院改造:小堂12号 / IARA 

四合院改造:小堂12号 / IARA 
编辑:方嘉泓(实习) | 校对:李博超 | 2024.07.05 19:15
小院特写

设计单位  IARA 

项目地点  北京西城

建设时间  2021年10月

建筑面积  110平方米

摄影  李鑫、Aurelien Chen


 

本文文字由设计单位提供。

 

“小堂12号”是一处位于北京内城的四合院改造项目,坐落在小堂胡同内。小堂胡同是这个片区为数不多的胡同街区之一,往西不远是北京内城著名的商业中心——西单,东行5分钟即可到达中南海。项目在繁华商业与政治中心之间,却有难得的清幽安静。经查考,“小堂胡同形成于民国时期,在《燕都丛考》中记为川堂门,亦称穿堂门。1965年定名为小堂胡同”。胡同窄小曲折,北侧入口宽度不足2米,经常会被路人忽视。

"Xiaotang No.12" is a renovation project located in the inner city of Beijing, situated within Xiaotang Hutong. It is one of the few remaining old city neighborhoods in the area. Not far to the west lies Beijing's renowned commercial center, Xidan, and a 5-minute walk to the east leads to China's political hub, Zhongnanhai. Despite being surrounded by the hustle and bustle of commercial society on one side and the political center with its red walls and deep courtyards on the other, this project enjoys a rare tranquility. Historically, Xiaotang Hutong originated during the Republican era and was documented as Chuantangmen in "Yandu Congkao." In 1965, it was officially named Xiaotang Hutong. The hutong is narrow and winding, with an entrance on the north side less than 2 meters wide, often overlooked by passersby.

 

胡同周边有着旧城街区的自由生长和烟火气,私人加建的简易棚、政府配套的设备管线、迭代更新中的四合院建筑、不同时期的产物并置一处。在这里,时间碎片的叠加本就顺其自然,纷繁无序的背后是城市无穷的内在生命力。

The surroundings showcase the organic growth and vibrant atmosphere of the old city, featuring makeshift structures, government utility pipelines, and evolving courtyard architecture from different periods, creating a collage of urban vitality.

 

小院改建前

小院共三间房,一进的院落,坐北朝南,格局精致方正。房主早已搬迁,离开已经十几年。当我们第一次到达时,场地已经是一片废墟。虽然小院改造后的功能定位是办公,但我们考虑到房主未来可能转为住宅使用的需求,其设计必须做出兼顾。

The courtyard consists of three rooms, with the entrance facing north and south, featuring a refined and square layout. The owner had moved out over a decade ago, leaving the site in ruins when first visited. Although the renovated function is intended for office use, considerations have been made to accommodate potential future residential needs.

 

改造后概览
入口空间

由入口向院内望去
院落概览
正房立面

小院虽然已破败,但原有木结构保存完好,稍做加固即可。凝固于此刻的时空切片,带来一种废墟美感,这种美不是关于历史的想象,而是关于当下的状态,“小堂12号”的修缮过程就是完整呈现这个时空切片的过程。同时,我们引入新的物质元素保证未来的使用需求,形成“新旧共生”的状态。

Despite the dilapidation of the courtyard, the original wooden structure remains well-preserved and only requires minor reinforcement. Frozen in the current moment, it exudes a beauty of ruins. This aesthetic is not about historical imagination but rather a reflection of the present. The restoration process of "Xiaotang No.12" aims to authentically present this temporal slice. Simultaneously, new material elements are introduced to meet future usage demands, establishing a harmonious juxtaposition of old and new.

 

屋顶特写
室外照明

秉持这样的理念,我们在室内先做减法,清除不再需要的隔墙和顶棚,将原有的旧结构和材料暴露出来。我们保留完好的木结构和瓦屋顶进行加固修整,以确保安全和防水。对于受损严重的老砖墙,特别是那些由粘土砌筑而成的,我们进行部分拆除,然后使用原材料重新砌筑。这个过程类似于考古发掘,通过重新排列并置不同时期的老砖,强化了现状的时空感。设计团队所有这些动作都以保持“原样”为前提,不做过度清理,将岁月的侵蚀和时间的痕迹一同保留下来。

Adhering to this philosophy, the interior undergoes subtraction, removing unnecessary partitions and ceilings to expose the original structure and materials. Well-preserved wooden structures and tiled roofs are reinforced for safety and waterproofing. Severely damaged old brick walls, especially those built with clay, are partially dismantled and rebuilt using original materials, resembling an archaeological excavation where bricks from different eras are rearranged, reinforcing the spatial and temporal sense of the present. These actions prioritize preserving the "original state," avoiding excessive cleaning, and retaining the erosions and traces of time.

 

分解轴测图 ©IARA
室内概览
明亮的室内
厨房
卫生间

与此同时,增加的元素则是全然的“新”,引入包括金属板、欧松板、落地玻璃等材料,用于形成门窗、外墙、固定家具等,以满足新的使用需求。所有这些新的物质元素尽量在工厂进行预制,然后在现场拼装,确保其尺寸适应狭小的胡同运输空间,避免老城施工中可能出现的材料运输问题,以及小院现场制作的困难。

New elements introduced are entirely "new," incorporating materials such as metal panels, oriented strand board (OSB), and floor-to-ceiling glass for doors, windows, exterior walls, and fixed furniture, meeting modern usage requirements. All new material elements are prefabricated in factories and assembled on-site to accommodate the narrow transportation spaces in the hutong, avoiding material transport issues common in construction in the old city and the challenges of on-site production in the small yard.

 

新老材料的对话
洗手池与老墙

局部特写

作为一个城市更新项目,“小堂12号”的建设过程成为大时代的缩影。从2019年底到2021年,历经两年的跌宕起伏,工程停滞了又重启,工人来来去去……我们甚至为此拍了一部纪录片,名字就叫“小院”,以纪念那个曲折又寒冷的冬天。

As a urban renewal project, the construction process of "Xiaotang No.12" encapsulates the vicissitudes of the times. Spanning from late 2019 to 2021, it endured two years of fluctuations, project halts, and restarts, with workers coming and going. A documentary film named "The Small Yard " was even produced by us to commemorate the intricate and cold winter during this process.

 

“小院”纪录片  ©IARA

 

设计图纸 ▽

 

轴测表现图  ©IARA
总平面图  ©IARA
平面图  ©IARA
1-1剖面图  ©IARA
2-2剖面图  ©IARA
节点图  ©IARA

 

 

完整项目信息

项目名称:小堂12号

项目类型:建筑、改造

项目地点:北京市  西城区

设计单位:IARA 

事务所网站:www.iara-arc.com

主创建筑师:鲁滨、张靓秋

设计团队完整名单:沈葆麟、薛鹏程、罗文婷

业主:易筑设计有限公司、 IARA 

建成状态:建成

设计时间:2019年12月

建设时间:2021年10月

建筑面积:110平方米

摄影师:李鑫、Aurelien Chen


 

 

关键词:
IARA
北京
城市更新
改造
项目
0
参与评论
订阅有方最新资讯
投稿

*注意:

1. 邮件标题及资料包请以“新作/视频投稿-项目名称-设计单位”格式命名;

2. 由于媒体中心每日接收投稿数量较多,发送资料前请确认项目基本信息、文图资料准确无误。接受投稿后,不做原始资料的改动;

3. 若投稿方已于自有平台进行发布且设置“原创”,请提前开设好白名单(有方空间账号:youfang502;Space内外账号:designall),并设置好“可转载、不显示转载来源”两项。

请将填写后的表格与以上资料,以压缩包形式发送至邮箱media@archiposition.com,尽量避免使用网易邮箱的附件功能。