全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

竞赛入围方案|温州滨海净水厂上盖智能产业园 / POA+中国市政华北院

竞赛入围方案|温州滨海净水厂上盖智能产业园 / POA+中国市政华北院
编辑:李博超 | 校对:李博超 | 2024.06.26 14:17
方案效果图  ©POA+中国市政华北院

方案设计  POA建筑师事务所

联合单位  中国市政工程华北设计研究院总院有限公司

项目地点  浙江温州

方案状态  竞赛入围

建筑面积  约13.3万平方米


本文文字由POA提供。

 

项目位于浙江省温州市龙湾二期北单元产业片区。地块为城市污水厂规划用地,地块南侧临近高速收费站出口用地,西南为城市滨海公园界面,环境优越。本案旨在以“智慧互联·绿色创新·集约发展”为理念,设计一座城市复合开发的城市标杆净水厂+智能制造产业园,营造一个兼具环境、文化和经济效益三结合的产业服务空间。

The project is located in the industrial area of the North Unit of Longwan Phase II, Wenzhou City, Zhejiang Province. The project plot is the planned land for the urban sewage plant. The south side of the plot is adjacent to the exit land of the high-speed toll station. The purpose of this case is to design a city benchmark water purification plant + intelligent manufacturing industrial park for urban composite development.

 

场地条件分析  ©POA+中国市政华北院
方案效果图  ©POA+中国市政华北院
设计亮点  ©POA+中国市政华北院

在设计的构思上,建筑师以“龙”这一中华民族至高的图腾为愿景,以“龙脊智谷”为核心理念,巧妙地将本项目的发展愿景与中国传统文化精髓相融合。未来的滨海将充满未来感、科技感与绿色生态气息,也将打造出一个高效复合、山水共生、城市共融的智能产业园新示范。

In the design concept, with the vision of "dragon", the highest totem of the Chinese nation, and the core concept of "Dragon Backbone Wisdom Valley", the development vision of the project is cleverly integrated with the essence of Chinese traditional culture. The future coastal area will be full of a sense of the future, a sense of science and technology and a green ecological atmosphere, creating a new model of intelligent industrial park with efficient composite, landscape symbiosis and urban integration.

 

设计草图  ©POA+中国市政华北院
设计概念  ©POA+中国市政华北院
方案效果图  ©POA+中国市政华北院

建筑风格体现现代园区的现代、科技、绿色、简约、大气风格,展现产业园区新形象。在空间的设计上,以水为源,依水而生,建筑师规划了丰富的主题性空间,并与下盖污水厂形成空间对话。

The architectural style reflects the modern, scientific, green, simple and atmospheric style of the modern park, showing the new image of the industrial park. In the design of space, with water as the source and according to water, a rich thematic space is planned, and a spatial dialogue is formed with the sewage plant under the cover.

 

功能分析  ©POA+中国市政华北院
方案效果图  ©POA+中国市政华北院

设计从各个维度对城市风貌进行设计塑造,打造靓丽的城市新地标。立面设计上提取自然要素,打造流动现代的建筑立面,在视觉上统一,创造出整体大气的沿街建筑形象。

The design shapes the urban style from various dimensions to form a beautiful new image of the city landmark. In the facade design, natural elements are extracted to create a flowing and modern building facade, which is visually perfect and unified to create an overall atmospheric building image along the street.

 

体块生成  ©POA+中国市政华北院
方案效果图  ©POA+中国市政华北院

基地南侧是城市绿轴,项目充分理解这一有利条件,将这样的生态景观有机引入到场地内部。场地内部景观由东西向景观轴线同类,并通过楔形绿地渗透向南北两侧办公独栋。同时,独栋办公内部景观轴线开敞,带来了极为舒适的观景视野。

To the south of the site is the urban green axis. The project fully understands this favorable condition and organically introduces this ecological landscape into the interior of the site. The internal landscape of the site is similar from the east to west landscape axis, and through the wedge-shaped green space permeates to the north and south office buildings. At the same time, the interior landscape axis of the single-building office is open, which provides a very comfortable view.

 

设计草图  ©POA+中国市政华北院
景观分析  ©POA+中国市政华北院
总平面图  ©POA+中国市政华北院

厂区人行动线根据不同功能内外区分,并与车行动线互不重合,人车分流——外侧目的性到达:基地内部人流通过四个角部竖向交通来到厂区首层各个独栋门厅;内侧休闲漫步:东西向景观休闲轴线串联整个厂区,各独栋办公可以通过景观露台平顺得来到景观步道。

The human action line of the plant area is distinguished according to different functions inside and outside, and it does not overlap with the vehicle action line, and people and vehicles are divided. Outer purpose to reach: the internal flow of the base through the four corners of the vertical traffic to the first floor of the factory hall each single building. Inner leisure walk: the east-west landscape leisure axis connects the entire factory, and each individual office can access the landscape walk smoothly through the landscape terrace.

 

流线分析  ©POA+中国市政华北院

周边人流通过公共交通到达,并通过景观轴线的两端及角部的竖向交通来到上盖产业园内部。建筑师在基地中间规划一条绿色景观步行绿谷,对城市开放,将山、城、海与项目基地进行有机串连,打造一条通山到海的城市共享轴。

The surrounding people arrive through public transportation, and through the vertical traffic at both ends and corners of the landscape axis, they come to the interior of the upper industrial park. In the middle of the base, a green landscape walking green valley is planned, which is open to the city, and organically connects the mountain, city and sea with the project base to create a shared axis of the city connecting the mountain to the sea.

 

设计草图  ©POA+中国市政华北院
人行流线分析  ©POA+中国市政华北院
方案效果图  ©POA+中国市政华北院

本工程污水厂采用半地埋布置形式,各处理单元集约布置,充分利用污水厂上盖,建设高标准产业园区,以解决环保工程投资大、回报低的痛点。

In this project, the sewage plant adopts the semi-buried layout, the intensive layout of each treatment unit, the full use of the sewage plant cover, and the construction of high standard industrial park. Solve the pain points of large investment and low return in environmental protection projects.

 

温州土地资源紧张,污水厂与上盖产业园结合建设的模式既起到节地效果,同时也对污水厂各项污染物的处理提出了严峻的挑战。通过精心的结构计算,项目整体采用框架结构和楼板结构体系;厂区建筑与污水厂结构柱网上下互通,柱网高效对位,充分考虑结构可行性与经济性。

Due to the shortage of land resources in Wenzhou, the combined construction mode of sewage plant and industrial park not only saves land, but also poses a severe challenge to the treatment of various pollutants in sewage plant. Through careful structural calculation, the whole adopts frame structure and floor structure system; The building of the plant and the structure of the sewage plant are interconnected, and the column network is efficiently aligned, and the feasibility and economy of the structure are fully considered.

 

单体建筑结构及对位分析  ©POA+中国市政华北院
方案效果图  ©POA+中国市政华北院

 

完整项目信息

项目名称:滨海净水厂上盖智能产业园

项目类型:智能制造产业园(建筑设计)

项目地点:浙江温州

建成状态:竞赛入围方案

甲方单位:温州湾新区建设项目管理中心

设计时间:2024年1月—2024年3月

建设时间:2024年—2026年

用地面积:约12.5万平方米

建筑面积:约13.3万平方米

方案设计:POA建筑师事务所

联系方式:296801226@qq.com

主持合伙人:潘成寿、Julia

设计团队:韩强、顾州辰、刘捷、王远超、金斐斐

联合单位:中国市政工程华北设计研究院总院有限公司

项目负责人:孟涛

设计团队:申峥、李丹、董平洋、李少堃


版权声明:本文由POA建筑师事务所授权发布。欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。
投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
POA
中国市政华北院
工业建筑
浙江
项目
1
参与评论
最新评论

G

4星期前

好好看哦
热门标签
中国空间研究计划
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
项目
视频
订阅有方最新资讯
投稿

*注意:

1. 邮件标题及资料包请以“新作/视频投稿-项目名称-设计单位”格式命名;

2. 由于媒体中心每日接收投稿数量较多,发送资料前请确认项目基本信息、文图资料准确无误。接受投稿后,不做原始资料的改动;

3. 若投稿方已于自有平台进行发布且设置“原创”,请提前开设好白名单(有方空间账号:youfang502;Space内外账号:designall),并设置好“可转载、不显示转载来源”两项。

请将填写后的表格与以上资料,以压缩包形式发送至邮箱media@archiposition.com,尽量避免使用网易邮箱的附件功能。