全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

S生活艺术空间:空间的错落层叠 / 权洪建筑研究所

S生活艺术空间:空间的错落层叠 / 权洪建筑研究所
编辑:李博超 | 校对:李博超 | 2021.12.08 00:44
错落的体量转换  摄影:曹寅

设计单位  权洪建筑研究所 QUANHONG ARCHITECT & ASSOCIATES

项目地点  浙江杭州

竣工时间  20217

设计面积  2800平方米


 

设计团队近期受业主之邀,在互联网之都杭州的一处老建筑空间设计了一个综合生活艺术展厅,意在通过建筑内外空间重塑唤醒沉睡已久的场地,并赋予其一定的商业价值。

Invited by proprietor, QUANHONG ARCHITECT & ASSOCIATES designs a comprehensive life and art showroom in an old building in Hangzhou, city of internet, which intend to rouse the long-sleeping place by reconstructing the inner and outer space of the building and give her some commercial value.

 

场地原貌  ©权洪建筑研究所
项目外观  摄影:曹寅

项目难点在于在合适的成本内有效满足其艺术展陈空间的多方位需求,同时强调人与空间的情感交流。建筑空间以内外一体化方式进行空间的重新规划,并对重新设计建筑的内部结构。

The difficulty of the project is to effectively satisfy the multidimensional needs of artistic display space within proper cost, while highlighting the emotion interaction between human and space. The architectural space is re-planned by internal and external integration, and redesigning the inner architectural structure.

 

设计构思草图  ©权洪建筑研究所

建筑师以环境受光面分析为起点,对建筑空间组织关系进行推敲,并适当加强内部空间的层次,结合功能区域进行综合探究。在某种程度上,设计希望去除传统的室内外界限,对内部空间从零开始的结构体量设计,也意在加深消费者对内部空间的探索欲。整个空间分为三层且错落有致,在观感上突出建筑的空间感。

The design start with the analysis of light-receiving side of the architectural environment, deliberating the organization relationship of architectural space, and properly enhance the inner space layers combined with functional area as study. To some extent, the design hopes to remove traditional internal and external bounds. We intend to encourage the customers’ desire to explore of inner space with inner space structural quantity design from scratch. The whole building has three well-proportioned floors, visually highlighting the sense the architectural space.

 

适度穿插一定的大区平台  摄影:曹寅
结构柱体的雕塑化处理  摄影:曹寅
融为一体的交通楼梯  摄影:曹寅

建筑本身并无正长面主体的视觉方向,相反,人车动线视觉集中在侧面。一方面考虑到成本,外立面在依托原有建筑框架结构上采取了减法策略;而在入口与顶部新增的两个体量意在解决建筑空间侧面视觉的立体感,在另一方面上强化观者对建筑的印象。

The building itself has not the visual direction of the front long main structure, but the moving line of people and vehicle focus on the side of the building. Outside elevations ,façade language is not overused. Considering the cost issue, subtraction strategy is applied based on original frame structure. And the two added quantity is to solve the stereo feeling of the architectural space side vision, as well as strengthening the architectural stereotype.

 

侧面局部视角  摄影:曹寅

空间以人视觉变化为思考起点,依据内部空间的视觉递进,建筑师设立了许多大小开间。视线在组织内的节奏并非固定死板,空间艺术装置也为空间增强了仪式感。

Considering the change of vision at the very beginning, there are a lot of big or small bays in inner space to create visual progression, and coordinate with some art installation to present. The vision is not fixed in a rigid rhythm.

 

公共区域中穿插具有雕塑仪式感的装置艺术  摄影:曹寅

上下关系的楼梯体量不仅作为空间的连接,同时也对空间加强了雕塑刻画的作用。建筑师希望体验人群在非固定的流线中随着自己的感受不断进行探索,同时享受艺术空间带来的感染力。

Using up-down stairs quantity as link can not only act as traffic quantity of space upward and downward, but also strengthening the sculptural affect  for the space. The design hopes people can experience constant space explore with their feelings in an unfixed line, meanwhile enjoy the charm of art space.

 

以楼梯斜面作为空间挑空的切割划线  摄影:曹寅
三楼楼梯  摄影:曹寅

设计一直围绕突出人与空间的关系为核心在考虑,空间好似安排也无安排的旅程。建筑师在三层的突出体量设置了一条悬空长廊,处于空间流线的末端,廊桥的关系不仅突出了空间的层次,同时成为内部空间在视觉上自然的牵引终点。

The core consideration of this design is to highlight the relationship between human and space, arranging an ambiguous trip through the space. The outstanding quantity of the third floor is a suspended corridor, at the end of the space line in terms of space explore. The relationship of the corridors is not only highlighting the layers of inner space, but also working as the visual-based navigation terminal of inner space.

 

挑空的廊桥过道与三层的独立体量  摄影:曹寅

好的艺术展陈空间,并非需要刻意去贴合当下某种特定的装饰风格语言,而重在研究空间的组织关系与未来的可塑变化性上。建筑师在内部空间上加强光影与建筑本身的互动,加强装置艺术与人的互动,目的都是加强人对于场所空间的深刻印象。

QUANHONG ARCHITECT & ASSOCIATES believes good art showroom is not to deliberately fit the current certain decoration style or language, but to study the organization relationship of space and plasticity and change of future. Highlighting interaction of light shadow and building itself in inner space, interaction of installation art and people, is to enhance people’s image of space.

 

光线装置的互动关系  摄影:曹寅
空间光影随时间不断演绎  摄影:曹寅
柱体上方的镜面随着时间光线变化不断发生错位反射  摄影:曹寅

这是一个对于建筑空间重塑的实验性艺术项目,融合了实用功能及艺术空间特质。在一定的理性设计逻辑下,设计过程同时又显现出不确定性,这是设计对于展陈空间去死板化的探索过程,一步一景,享受其中的每个空间音乐章节。

This is an experimental art project based on the reconstruction of architectural space, a comprehensive showroom mixing with practical function and the character of art space. Under the rational design logic, the design process is extremely uncertain. This is an exploring process of showroom primness-removing for design, one step, one view, enjoying every music chapter of the space.

 

空间大厅一侧的交通楼梯  摄影:曹寅

 

设计图纸 ▽

 

一层平面图  ©权洪建筑研究所
二层平面图  ©权洪建筑研究所
三层平面图  ©权洪建筑研究所
立面图  ©权洪建筑研究所
剖面图  ©权洪建筑研究所

 

完整项目信息

项目名称:S生活艺术展厅

项目类型:展陈空间

项目地址:浙江杭州

设计面积:2800平方米

竣工时间:2021年7月

设计单位:权洪建筑研究所 QUANHONG ARCHITECT & ASSOCIATES

灯光设计:权洪建筑研究所 QUANHONG ARCHITECT & ASSOCIATES

艺术展陈设计:QHA ART & EXHIBITION

项目主材:钢材、镜面、玻璃、艺术漆

工程管理:朱海中

影像:曹寅

 


 

版权声明:本文由权洪建筑研究所 QUANHONG ARCHITECT & ASSOCIATES授权发布。欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。
投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
商业空间
改造
权洪建筑研究所
杭州
浙江
项目
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
项目
视频
订阅有方最新资讯
投稿

*注意:

1. 邮件标题及资料包请以“新作/视频投稿-项目名称-设计单位”格式命名;

2. 由于媒体中心每日接收投稿数量较多,发送资料前请确认项目基本信息、文图资料准确无误。接受投稿后,不做原始资料的改动;

3. 若投稿方已于自有平台进行发布且设置“原创”,请提前开设好白名单(有方空间账号:youfang502;Space内外账号:designall),并设置好“可转载、不显示转载来源”两项。

请将填写后的表格与以上资料,以压缩包形式发送至邮箱media@archiposition.com,尽量避免使用网易邮箱的附件功能。