全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

阿姆斯特丹Westbeat住宅:拱间漫步 / Studioninedots

阿姆斯特丹Westbeat住宅:拱间漫步 / Studioninedots
编译:李博超(实习生) | 校对:李博超(实习生) | 2021.01.26 20:39
项目外观  摄影:Frans Parthesius

设计单位  Studioninedots

项目地点  荷兰阿姆斯特丹

建成时间  2020年

建筑面积  24300平方米


 

项目的建成为阿姆斯特丹Nieuw-West地区的公共空间增添了一处动态的全新连接,该住宅综合体以一个由86个拱形结构组成的公共聚点为特征,形成一处诱人的开放共享空间网络。这一平面尺寸为65×50米,高8.5米的超级空间将为城市密集的外围地区提供一处极佳的目的地。

The completion of Westbeat adds a dynamic new link in the public space network of Amsterdam Nieuw-West. Designed by Studioninedots the new housing complex features a public base composed of 86 arches that shape a network of inviting, shared open spaces. Measuring 65 x 50 metres and 8.5 metres high, this superspace literally and metaphorically elevates Westbeat to become a distinguished destination in the city’s densifying urban periphery.

 

项目外观  摄影:Frans Parthesius

项目优雅的拱形空间提供了一处如雕塑般的环境,邀请住户、当地人和其他公众发现这个新的公共中心,并使其成为自己生活中的一部分。这个超级空间功能错综复杂,容纳了工作空间、接待场所、表演及音乐会的区域。高耸的拱形结构创造出广阔的开放空间,这也提供了面向未来使用的可能性。

The graceful arched spaces of Westbeat set a sculptural setting that invites residents, locals and the public to discover this new public hub and make it their own. This superspace alternates in function, hosting workspaces, hospitality venues, performances, concerts and more. What supports this flexibility of use, also for the future, are vast areas of open floor space created by the high arched structures.

 

项目外观  摄影:Frans Parthesius

不同大小的拱和楼层高度间形成的差异形成不同类型的开放与私密空间。此外,拱元素也是较大跨度的地下停车场与超级空间上方150户住宅间的视觉和结构的过渡。立面框架中宽大的拱也突出了建筑内部进行的文化活动,最大的拱位于建筑的拐角处,在这个坐拥醒目位置的建筑里,就像一幅敞开怀抱的邀请姿态。

Diverse types of open and intimate spaces are shaped by the network of different sized arches and differences in floor heights. Additionally, the arches are a visual and structural transition between the basement car park, with its wide spans, and the 150 dwellings above the superspace. Generous arches in the facade frame and highlight the cultural activities within, with the largest arches positioned at the corner as an inviting gesture on this prominent address.

 

超级空间内部  摄影:Frans Parthesius

项目有着极高的期望。它成为“跨越环”的标志(越过A10号高速公路),通过新的人行通道弥补了场地间的高差,并采用消音作用的立面及绿色走廊阻隔噪音与交通带来的影响。

Westbeat has high ambitions. It marks the ‘Leap over the Ring’ (beyond the A10 highway), bridges the height differences on site with new pedestrian routes through the building and acts as a noise and traffic barrier using sound-dampening facades and green galleries.

 

超级空间内部  摄影:Frans Parthesius

从社会的角度来看,项目关注年轻的城市居民,并支持这一新兴社区的创业与创新精神。设计师也将与第一批居住者合作,参与到超级空间内部的设计。

From a social perspective, Westbeat focuses on young urban residents and the supports the entrepreneurial and creative spirit of this emerging neighbourhood. In collaboration with the first occupants, Studioninedots will design their part of the interior of the superspace.

 

从建筑外部看向内部  摄影:Frans Parthesius

在这处繁忙的地点中,设计师将项目视为会面、交流与连接的催化剂。团队实际调查了没有被固定使用的标志性公共空间的设计,在今年推出了名为WanderVoids的概念,以此回应拥挤的城市中,太多的公共空间类型被过度确定的现象,它们太过专注于有限类型的用户。而在项目中,灵活的空间为游戏和实验创造了空间,允许兴奋和好奇心在这里蔓延,体现自身的魅力又满足了社会的需求。因此,设计师认识到人们对物质空间的渴望,这些空间吸引人们的想象力,对高质量的城市生活至关重要。

At this busy location, Studioninedots envisioned Westbeat as a catalyst for meeting, exchange and connection. The practice investigated the design of iconic public spaces without a fixed use, launching  the concept of WanderVoids this year in response to the fact that too many public spaces in our crowded cities are over-determined, too specifically focused on limited types of users. At Westbeat these flexible spaces create room for play and experiment, for excitement and wonder, and address both a fascination and societal needs. With this, Studioninedots recognises a renewed desire for physical places that appeal to our imaginations and are therefore essential for a high quality of urban life.

 

项目夜景  摄影:Frans Parthesius

 

设计图纸 ▽

 

建筑平面图  ©Studioninedots

建筑剖面图  ©Studioninedots

 

完整项目信息

Client: Lingotto Ontwikkeling BV; Achmea Dutch Residential Fund
Location: Lelylaan-Delflandlaan, Amsterdam, The Netherlands
Type: public space, 150 dwellings, collective garden, workspaces, podium, hospitality venues, facilities, parking
GFA: 24.300 m2
Plot: 3.250 m2
Design-completion: 2016-2020
Design team: Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl
Project leader/architect: Joost Maatkamp
Design team: Wouter Hermanns, Rutger van der Meer, Laura Berasaluce, Joost Körver
Team: Heddes Bouw en Ontwikkeling BV, Royal HaskoningDHV, Cauberg-Huygen, Huygen installatie advies, Skaal, Atelier Bouwkunde, Moss Amsterdam, Donkergroen

Website: www.studioninedots.nl

 


 

版权声明:本文由Studioninedots授权发布,欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。
投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
Studioninedots
住宅
荷兰
项目
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
项目
视频
订阅有方最新资讯
投稿

*注意:

1. 邮件标题及资料包请以“新作/视频投稿-项目名称-设计单位”格式命名;

2. 由于媒体中心每日接收投稿数量较多,发送资料前请确认项目基本信息、文图资料准确无误。接受投稿后,不做原始资料的改动;

3. 若投稿方已于自有平台进行发布且设置“原创”,请提前开设好白名单(有方空间账号:youfang502;Space内外账号:designall),并设置好“可转载、不显示转载来源”两项。

请将填写后的表格与以上资料,以压缩包形式发送至邮箱media@archiposition.com,尽量避免使用网易邮箱的附件功能。