全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号
string(2) "on"

可灵活分割的大楼:荷兰合作银行办公室 / UNStudio

可灵活分割的大楼:荷兰合作银行办公室 / UNStudio
编辑:赖含章(实习生);校对:田丽(实习生) | 2018.07.09 16:50

UNStudio

https://www.unstudio.com/

studiohanswilschutDSC07722
荷兰合作银行办公室  摄影:Studio Hans Wilschut

 

设计单位  UNStudio 

项目地点  荷兰, 埃因霍温

建筑表面积  28,000平方米 

建造周期  2011—2017年


 

荷兰合作银行办公室位于荷兰埃因霍温,是一座崭新的、注重可持续发展的大楼。该项目旨在创造一个能满足公司理念,并使合作交流与专心独立的两种工作模式都得以实现的最佳工作环境。

The aim of the design for this sustainable new office building in Eindhoven is to create an optimal office environment that corresponds to the ideal working methods outlined in the ''Rabobank unplugged'' principle and facilitates an environment in which both cooperation and concentration is made possible.

 

studiohanswilschutCF008972

studiohanswilschutDSC07892
荷兰合作银行办公室  摄影:Studio Hans Wilschut

在城市规划的角度上,该设计希望可以优化公共领域之间的连接,同时把每个建筑独立流通的组织结构连接成一个开放式校园般的结构。

On the level of urban planning, the goal of the design is to optimise connections with the public domain by transforming the more inteally oriented organisation that is commonly found in stand-alone buildings, to an open campus effect.

 

location

program
场地分析图  ©UNStudio

使建筑体块与周围环境相协调,是设计过程中的核心挑战之一。为了实现这个目标,整个体块被分割成三个横向偏移的部分,在视觉上起到从地平线上缓缓过渡上升的效果。环绕建筑的瓷砖带强调了这些偏移:它们的顶端和底端都由铜色面板覆盖,为建筑提供了水平方向上的连接。这些设计在视觉上降低了建筑的体积感,使其调整为与周围环境更加合适的比例。

One of the key design challenges was to balance the massing of the building with the surrounding environment. In order to achieve this, the volume of the structure is divided into three horizontally shifted elements which are visually raised from the landscape. The shifts in these offset volumes are emphasised by ceramic bands that wrap around the building - the tops and undersides of which are clad in copper-coloured panels – and provide a horizontal articulation which visually reduces the overall mass of the building and brings it into proportion with its surroundings.

 

massingConcept

volume EN
体块设计概念  ©UNStudio
persp4 140225 1
上下两侧由铜色面板覆盖的瓷砖带强调了三个体块的偏移  ©UNStudio

此外,这些偏移的体块同时反映了内部组织系统的分布情况。办公楼被分成每三层一组,并在其中交替穿插进特殊楼层。这些特殊楼层可以用作不同的功能,以增大建筑的灵活性。

In addition, these shifted main volumes simultaneously reflect and express the model that was used for the inteal organization of the building. Office floors are clustered in groups of three and alteated with special floors - classified as ''identity'' floors according to the Rabobank ‘unplugged principle’. These special floors can be used for different functions, enabling extensive flexibility within the design.

 

3 layers
三个层次  ©UNStudio

为楼层尽可能地带来最大的灵活性是设计的重点。因此,整栋楼被分成了两个独立的建筑,为同时由两个独立的机构进行管理提供了可能性。

The whole building is in fact designed to facilitate the most flexible floor use possible. For this reason, the building is also technically divided into two separate buildings (from egress to technical equipment and air handling) so that it may also be owned by two separate parties in the future.

 

doorsnede
整栋楼被分为两栋独立的建筑  ©UNStudio

除此以外,办公楼层还可以用其他方式细分——每层在水平方向上的分割,或每组办公楼在垂直方向的分割。这为不同的工作分组提供了便利,可以同时给多达四组不同的独立租户使用。

In addition to this, the office floors can be subdivided in different ways (per floor horizontally, or per bundle of floors vertically). This can facilitate different working group arrangements, but also enable multi-tenant usage in the future with up to 4 different tenants per floor.

 

flexibility
水平和垂直方向的灵活性  ©UNStudio

楼层平面图的基本布局是一个包含两个核心筒的方形框架。中空在三个体积内斜向上升,保证了最佳的采光。虚空和楼梯的结合为不同楼层之间创造了开放感和透明感,同时促进了楼层之间的交流。

The basic layout of the floor plans is based on a square frame with two main cores housing elevators. The atrium, which shifts diagonally within the three volumes, ensures optimal daylighting. Voids with connecting staircases create a sense of openness and transparency and facilitate communication between the different floors.

 

plan
楼层平面分析图—斜向上升的中空  ©UNStudio
studiohanswilschutDSC07813 Interior by OTH
连接中庭与办公区域的楼梯  摄影:Studio Hans Wilschut

楼层的上半部分为埃因霍温市提供了全景视野,而下半部分的多层结构连接了包含汽车,自行车,行人,员工和访客的不同种类的流动,而位于下层停车场上方的一个平台则引导着来访者进入建筑内部。

The upper floors of the buildings offer panoramic views across the city of Eindhoven, while on the ground floor a layered structure guides and links the different flows: cars, bicycles, pedestrians, employees and guests. An accessible deck above the lower parking layer guides towards the main entrance of the building.

 

studiohanswilschutDSC07741
位于停车场上方的入口  摄影:Studio Hans Wilschut

为了在设计阶段能获得BREEAM绿色建筑优秀认证,建筑将可持续发展纳入了核心设计理念之中。建筑的中庭设计使其节能率高达91.5%,并为工作环境提供了充分的自然采光,给员工提供一个合适的会面场所。

In order to achieve a BREEAM Excellent certificate in the design phase, the building relies substantially on its base design concept. Designed as an atrium building, it achieves a very high efficiency (91.5%) to reduce the energy. In addition to creating a place for all employees to meet, the atrium also provides a daylight filled work environment.

 

studiohanswilschutDSC07795 Interior by OTH

studiohanswilschutDSC07882 Interior by OTH
中庭  摄影:Studio Hans Wilschut
studiohanswilschutDSC07853 Interior by OTH
工作区域  摄影:Studio Hans Wilschut

此外,中庭还起到了建筑物的热缓冲器的作用,减少了外部外墙的面积,同时保留了良好的视野。这种类型也为大型办公楼(平均面积2800平方米)提供了灵活性,使得每层的空间可以平分给四位用户。为了进一步降低能量,建筑外皮的开合比例约为50%。通过日光控制和办公照明的监控,电力也得到了进一步的控制。该项目还成为了“PowerWindows”电动窗的的第一位使用者。

It also serves as a thermal buffer for the building and reduces the exterior facade area while maintaining good views. This typology also allows for large office floors (of average 2800m2) that can be utilised flexibly and can be split into up to 4 users per floor. To reduce energy further, the envelope was designed with an open/closed ratio of ca. 50%. The electricity use has been further limited by utilising daylight control and presence detection for the office lighting, while excessive energy-use can be monitored through sub-metering of all main users. The project also serves as a first pilot for PowerWindows.

 

studiohanswilschutDSC07716

studiohanswilschutDSC07906
外墙  摄影:Studio Hans Wilschut

该建筑为使用者提供了更高级别的舒适度。可以根据气候控制室温的气候天花板为建筑提供了更高的舒适性,而它与含水层蓄能系统的结合也减少了用于夏季冷却和冬季加热的能量。小型控制网格为气候提高了可控性。除此以外,仔细挑选过的材料也降低了VOC(挥发性有机化合物)的排放,使建筑达到了高质量的空气标准。设计将楼梯置于各层工作区视线范围内,以此鼓励员工的使用,打造更健康的工作环境。

The building achieves a high level of comfort for its occupants. Climate ceilings provide high thermal comfort while the combination with an aquifer thermal energy storage system reduces the energy use for cooling in summer and heating in winter. The small control grid allows for a high controllability of the climate. High air quality is also reached, aided by a careful selection of materials to reduce VOC emissions. The healthy work environment is supplemented by encouraging employees to use the open inteal connecting stairs between all floors that are visible from the working areas.

 

studiohanswilschutDSC07819 Interior by OTH
连接每层工作区域的楼梯  摄影:Studio Hans Wilschut

为了鼓励员工将车留在家里,选择其它方式上班,这个项目同时包含了一个大型自行车储存设施和相关的配套设施,如淋浴和个人物品寄存处;同时配备了街对面火车站的时刻表。场地附近的绿化为不同鸟类和蝙蝠的栖息提供了可能性,减少了对生态环境的影响。

To encourage employees to leave their car at home the building offers a large bicycle storage facility with additional facilities like showers and personal storage spaces and provides information screens to show departure times of the train station that is situated just across the street. To reduce its ecological impact, next to the planting of trees and green on the site, the building offers possibilities for the nesting of different types of birds and bats in selected places.

 

studiohanswilschutDSC07720

studiohanswilschutDSC07902
项目周围的生态环境  ©UNStudio


完整项目信息

Client: OVG (re)development / MAB
Location: Rabobank Terrein Eindhoven
Building surface: 28,000 square meter
Programme: Stand-alone office building
Status: Completed
Visualisations by: A2 Studio
Schematic Design / Concept Design / Preliminary Design / Design Development/ supervision of tender + construction: UNStudio
Credits:
UNStudio: Ben van Berkel with Arjan Dingsté, Marc Hoppermann and Kristoph Nowak, Marianthi Tatari, Rene Toet, Janne Bacchini, Gerben Modderman, Tina Kortmann, Derrick Diporedjo, Mick Heijkens
Structural engineer: Pieters Bouwtechniek
MEP: Dees
Fire: DGMR
BREEAM: DGMR
Cost-advisor: BBN

 


 

版权声明:本文由UNStudio授权有方发布,禁止以有方编辑后版本转载。

投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
Rabobank Offices
UNStudio
荷兰合作银行办公室
项目
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
项目
视频
订阅有方最新资讯
投稿

*注意:

1. 邮件标题及资料包请以“新作/视频投稿-项目名称-设计单位”格式命名;

2. 由于媒体中心每日接收投稿数量较多,发送资料前请确认项目基本信息、文图资料准确无误。接受投稿后,不做原始资料的改动;

3. 若投稿方已于自有平台进行发布且设置“原创”,请提前开设好白名单(有方空间账号:youfang502;Space内外账号:designall),并设置好“可转载、不显示转载来源”两项。

请将填写后的表格与以上资料,以压缩包形式发送至邮箱media@archiposition.com,尽量避免使用网易邮箱的附件功能。