全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号
string(2) "on"

MVRDV新作:康科迪亚设计大楼,从旧至新的渐变

MVRDV新作:康科迪亚设计大楼,从旧至新的渐变
编译:李博超(实习生) | 校对:崔婧 | 2020.07.17 13:54
项目外观  摄影:Juliusz Sokołowski

项目地点  波兰弗罗茨瓦夫

设计单位  MVRDV

建筑面积  7000平方米

建成时间  2020年


 

本文文字由设计单位提供。

 

MVRDV设计的康科迪亚设计大楼(Concordia Design)已经竣工。这是一座位于波兰Słodowa岛的混合功能建筑,包括办公空间、活动会场、餐厅、咖啡厅和一个屋顶平台。项目对一栋19世纪的保护建筑进行改造,保留了原有建筑的立面,并进行当代的扩建。这为邻近的公园创造了焦点,也将丰富了岛上游客的体验。

MVRDV has completed construction of Concordia Design, a mixed use building containing co-working spaces, an event venue, a food hall, a café, and a rooftop terrace on Słodowa Island in Wrocław, Poland. The project is a renovation and extension of a 19th-century listed building, retaining the façade of the existing building and adding a contemporary extension to create a focal point for the neighbouring park and a destination that will enhance the experience of the island for visitors.

 

建筑周边的场地概况  摄影:Juliusz Sokołowski

Słodowa岛有着复杂且重要的历史:“二战”中的布雷斯劳围城战后,只有这栋原有建筑留在了岛上。如今,这个岛屿也成为青年们和其创造的前卫文化的聚集地。设计尊重了原有建筑与场地,扩建部分延续了屋顶轮廓,开窗与历史建筑的立面相匹配,靠近扩建端的部分变得更宽敞、更透明,从而形成一个“没有背面”,两侧同时朝向游客开放的建筑。

Słodowa Island has a complex and important history – the existing building is the only structure that remained on the island following the Siege of Breslau in World War 2 – but the island has also become a meeting place for the city’s dynamic youth and its forward-thinking creative culture. The design of the extension is respectful to the existing building, continuing its roofline. The window openings on the extension match those on the historic façade, becoming wider and more transparent closer to the informal end of the building. With Concordia Design Wrocław, the aim was to respect both these features of the location, resulting in a building with no‘backside’ that opens up to visitors in both directions.

 

对历史建筑的改扩建  摄影:Juliusz Sokołowski
扩建端  摄影:Juliusz Sokołowski

Janus是罗马神话中象征时间与变革的神灵,设计受到相关描述的影响,建筑的形式和内部布局显示出一定的对称性,建筑每端的入口处均有一个三层高的、阶梯式的空间。不过,在这种对称性下,保留原有立面的既有建筑部分和新建的部分仍有着明显的区分。

The design is thus influenced by depictions of Janus, the Roman deity of transitions, time, and duality. The form and interior layout of the building displays a certain symmetry, with triple-height stepped voids at the entrances on each end of the building. However, within this symmetry there are clear distinctions between the “formal” end of the building, featuring the retained façade of the historic building, and the new addition.

 

剖面图   ©MVRDV
新老建筑相匹配的立面   摄影:Juliusz Sokołowski

在既有建筑端的尽头,入口空间设置了咖啡馆,并将原有建筑的砖墙裸露出来。

On the formal end, the entrance space hosts the café and exposed brick walls from the original building.

 

建筑入口  摄影:Juliusz Sokołowski

建筑扩建的一端朝向公园,并设有一个餐厅。这一端是透明、现代且引人入胜的,映射着年轻人带给公园的能量。三层高的玻璃幕墙面向公园,内部展现着波兰艺术家Alicja Biała的巨型壁画。慢节奏是她作品的主旨:尊重自然生活,与自然去接触。现实和虚构的元素被并列描绘出来。

The informal end of the building faces the park and hosts the food hall. Reflecting the energy given to the park by the city’s young people, this end of the building is transparent, modern, and inviting, with a three-storey glass wall that opens up to the park revealing a large mural by Polish artist Alicja Biała. The main theme of her work is slow pace, respect for everyday life, deceleration, and contact with nature. Realistic characters are depicted side by side with imaginary creatures.

 

面向公园的新建立面   摄影:Juliusz Sokołowski
Alicja Biała的壁画作品  摄影:Juliusz Sokołowski

除入口处的咖啡馆和餐厅之外,这栋建筑其余部分设有协作办公空间,顶层设有四面用玻璃墙保护起来的天台,在这里可以欣赏城市的景色。

Besides the café and food hall in the entrance spaces, the rest of the 4500m2 building hosts co-working office spaces, while the uppermost floor features an open-air terrace, protected by glass walls on all sides, providing views onto the city.

 

视野极佳的屋顶平台  摄影:Juliusz Sokołowski

“弗罗茨瓦夫最有趣的方面之一,是城市中繁忙的公共场所和对河滨空间的利用。作为这类户外活动的中心,Słodowa岛是独特又迷人的地方。” MVRDV的创始合伙人Nathalie de Vries说道:“康科迪亚设计大楼结合了历史悠久的结构、充满活力的创造性企业,以及与公共空间相和谐的新景点。这将巩固岛屿在弗罗茨瓦夫的声誉。”

“One of the most interesting aspects of Wrocław is the city’s busy public realm and use of the riversides. As the heart of this outdoor activity, Słodowa Island is a unique and fascinating place”, says MVRDV founding partner Nathalie de Vries. “Concordia Design’s Wrocław combination of a historic structure, a vibrant mixture of creative and exciting businesses, and new attractions working in harmony with the island’s public space will cement Słodowa Island’s reputation as the place to be in Wrocław.”

 

建筑及其周围河滨景观  摄影:Juliusz Sokołowsk

“我们希望创造一个民主的空间,以融合不同群体的居民,”业主方首席执行官Ewa Voelkel-Krokowicz说道:“我们试图理解这个地方的独特特征、历史和潜力。一方面,创意社区和年轻企业都将在这里找到自己的归属。另一方面,在一个良好的设计中,每一个想要消遣闲暇时光的人,都能找到有趣的活动。从一开始,我们的目标就是保持Słodowa岛的开放。康科迪亚有机会将这种潜力同新的需求结合起来,并且吸引新的用户。”

“Together with MVRDV, we wanted to create a democratic space that would integrate different groups of residents”, says Ewa Voelkel-Krokowicz, CEO Concordia Design. “We tried to understand the unique character of the place, its history and potential. Both creative communities and young businesses will find their place here – and on the other hand, everyone who wants to spend their free time in a well-designed space, looking for interesting events. From the very beginning, our goal was to keep Słodowa Island open. Concordia has a chance to combine this potential with new needs and attract new users.”

 

屋顶平台可举办趣味活动  摄影:Juliusz Sokołowski

室内空间  摄影:Juliusz Sokołowski

 

设计图纸 ▽

 

首层平面图   ©MVRDV

 

 

完整项目信息

Surface: 7000m²

Year: 2018-2020

Client: Concordia Design

Programs: Offices, Bar-restaurant

Architect: MVRDV

Founding Principal in charge: Nathalie de Vries

Partner: Fokke Moerel

Design team: Luca Moscelli, Mateusz Wojcieszek, Matteo Ornato, Brygida Zawadzka, Bartosz Bochynski, Carolin Cremer, Michal Bala

Visualization: Antonio Luca Coco, Pavlos Ventouris

Strategy & Development: Willeke Vester, Greetje Wieringa

Images: ©Juliusz Sokołowski

Client: Concordia Design (Ewa Voelkel Krokowicz, CEO; Aleksandra Chachaj, external project manager)

Local Architect: Q2 (Maciej Janczyk, Marcin Kucharski)

Mural Artist: Alicja Biała

Contractor: DEMIURG, WEGNER

 


 

版权声明:本文由MVRDV授权发布,欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。

投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
MVRDV
波兰
项目
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
项目
视频
订阅有方最新资讯
投稿

*注意:

1. 邮件标题及资料包请以“新作/视频投稿-项目名称-设计单位”格式命名;

2. 由于媒体中心每日接收投稿数量较多,发送资料前请确认项目基本信息、文图资料准确无误。接受投稿后,不做原始资料的改动;

3. 若投稿方已于自有平台进行发布且设置“原创”,请提前开设好白名单(有方空间账号:youfang502;Space内外账号:designall),并设置好“可转载、不显示转载来源”两项。

请将填写后的表格与以上资料,以压缩包形式发送至邮箱media@archiposition.com,尽量避免使用网易邮箱的附件功能。