全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

建筑第三空间:南浔镇中心幼儿园新址扩建工程 / 浙江大学建筑设计研究院有限公司

建筑第三空间:南浔镇中心幼儿园新址扩建工程 / 浙江大学建筑设计研究院有限公司
编辑:朱英蓓(实习生);校对:周洁茹 | 2019.07.16 09:16
建筑鸟瞰 摄影:金伟琦

设计单位  浙江大学建筑设计研究院有限公司

项目地址  浙江省湖州市南浔区嘉风路

建筑面积  10030平方米

完工日期  2017.09.29


 

湖州南浔幼儿园位于南浔城市新区的核心区块,西临南林路,南临中心街,东侧、北侧是规划河道和城市绿化带,北侧为南浔博物馆项目,东北侧为市民广场,东侧为规划的生态儿童公园。

Huzhou Nanxun Kindergarten is located in the core area of Nanxun City New Area. It faces Nanlin Road in the West and Central Street in the south. To the east, it is planned river course and urban green belt in the north, Nanxun Museum project in the north, citizen square in the northeast, and ecological children park in the east. 

 

场地概况 摄影:章勇

设计师以威廉·黑兹利特的“去想、去感觉、去做自己感兴趣的任何事的自由,完全的自由”为理念,建设了一座大、中、小班各8班,可容纳约720名幼儿的幼儿园。

With William Hezlitt's design concept of "freedom to think, feel and do whatever you are interested in, complete freedom", the designer has built a kindergarten with 8 classes of large, medium and small classes, which can accommodate about 720 children.

 

模型图 ©浙江大学建筑设计研究院有限公司

 

自由斑斓的立面设计

Free and colorful facade design

 

建筑立面采用水平向自由开窗形式,保证最大限度的采光。通过不同的颜色釉面玻璃板的搭配,塑造幼儿园建筑可爱活泼的形象和气质。内院自由活动场地的立面采用水平向栏板,形成多层级的活动平台。

The facade of the building adopts the form of horizontal free window opening to ensure maximum lighting. Through the matching of glazed glass panels of different colors, the lovely and lively image temperament of kindergarten buildings is shaped. Horizontal balustrade is used in the interior yard, which staggers layer by layer to form a multi-level platform.

 

自由的立面开窗 摄影:章勇

建筑单体色彩使用白色作为建筑立面的主要底色,以橙色和绿色的玻璃板作为点缀。幼儿教学空间和配套建筑的立面色彩,使用分楼层附色的方法,加强各个楼层的可识别度,使用贴面木板给幼儿亲切的感受。

In building monomer color, white is used as the main background color of building facade, orange and green glass plate is used as ornament, while the elevation color of children's teaching space and supporting buildings is used to separate floors and add color to enhance the recognizability of each floor, and some veneer boards are used to give children a kind feeling of use.

 

色彩斑斓的立面设计 摄影:金伟琦

 

景观与建筑相互渗透——第一活动空间

Interpenetration of Landscape and Architecture: The First Activity Space

 

建筑总体呈变异的环型,呼应基地的景观格局;整体西南高,东北低,形成起伏的建筑形态。内庭院向东北侧打开,渗透河道和公园的景观。这样的布局和形态呼应了城市空间格局特点,向外塑造了相对硬朗的城市界面,向内营造了舒适安全的自由活动空间。

Architecture generally presents a variable ring pattern, which corresponds to the landscape pattern of the base. The whole building is high in the southwest and low in the northeast, forming an undulating architectural form. The inner courtyard opens to the northeast and permeates the landscape of rivers and parks. Such layout and form echoes the characteristics of the spatial pattern of urban design, shaping a relatively tough urban interface outward, and creating a comfortable and safe free circular activity space inward. 

 

景观渗透建筑 摄影:金伟琦

幼儿接送场地结合东侧生态公园统一设计,通过步行桥与基地内主入口广场相连,为幼儿园入口空间增加趣味性。

 The children's pick-up and delivery site is integrated with the unified design of the eastern ecological park and connected with the main entrance square in the base through the pedestrian bridge, which adds interest to the entrance space of kindergartens.

 

建筑与环境 摄影:章勇

 

城市新区中的趣味庭院——第二活动空间

Interesting Courtyard in New Urban Area:The Second Activity Space

 

内庭院作为整个建筑的核心,连接普通教室、各专业教室、办公楼、门厅、多功能教室和食堂。庭院内部设置不同的植被、景观、游戏场地、塑胶跑道等,形成多元化的互动空间,为幼儿园内的大型交流活动提供了场所。设计者希望儿童尽可能地交流玩耍,同时也希望在老师带领儿童体验生活时没有安全死角。

As the core of the whole building, the inner courtyard connects ordinary classrooms, professional classrooms, office buildings, lobbies, multi-functional classrooms and canteens. The courtyard has different vegetation, landscape, game venues, plastic runway and so on, which forms a diversified interactive space and provides a place for large-scale communication activities in kindergartens. Designers hope that children can communicate and play as much as possible, but also hope that teachers can lead children to experience life without safety corner.

 

在内庭院活动的儿童们 摄影:金伟琦

场地内部主要视野范围避免了高大的乔木,同时结合地形做了许多缓坡,丰富的曲面地形给幼儿园小朋友带来不同的娱乐体验。

The main field of vision within the venue to avoid tall trees, while combining with the terrain made many gentle slopes, rich surface topography to kindergarten children bring different entertainment experience.

 

幼儿园起伏的屋面 摄影:金伟琦

如果说第一空间是建筑环境对于建筑的渗透,那么第二空间则是建筑设计自身营造的内聚空间,整个院落空间将专业教室、公共活动空间和室外庭院结合为一体。

If the first space is the infiltration of the architectural environment into the building, the second space is the cohesive space created by the architectural design itself. The whole courtyard space integrates the professional classroom, public activity space and outdoor courtyard perfectly.

 

 

起伏的绿色屋顶——第三活动空间

The undulating green roof:The Third Activity Space

 

起伏的屋顶活动平台有极佳的景观视野,在保证安全的前提下,结合屋顶花园打造空中游乐活动场地,充分发挥地块沿河毗邻公园的景观优势。并设置不同的植被、景观、游戏场地、塑胶跑道,突出幼儿园建筑童心童趣的特点。

 The undulating roof platform has an excellent landscape view. On the premise of ensuring safety, it combines roof garden to create an aerial playground, giving full play to the landscape advantage of the land adjacent to the park along the river. And set up different vegetation, landscape, game venues, plastic runway, highlighting the characteristics of kindergarten buildings childlike fun.

 

屋面的大台阶 摄影:金伟琦
儿童们在屋面台阶上行走 摄影:金伟琦

幼儿园是幼儿在成长的过程中接触到的第一个公共空间。建筑整体氛围对于幼儿的感知与认识都有很大影响,活动空间不应该仅仅局限于物理空间,更应该通过空间的营造与拓展去体现一种教育体质与教育观念,这对于建筑师也是一个挑战。

Kindergarten is the first public space that children come into contact with in the process of growing up. The overall atmosphere of kindergarten architecture has a great impact on children's perception and understanding. The activity space of kindergarten should not only be limited to physical space, but also reflect an educational constitution and concept through the construction and expansion of space, which is also a challenge for architects.

 

通过寻找建筑与环境的关系、建筑庭院空间的营造以及对于幼儿园建筑 “第三空间”的探索,从而去拓展丰富的活动空间,是本案在设计上探寻的核心议题。

How to explore the relationship between architecture and environment, the construction of courtyard space and the exploration of "the third space" in kindergarten architecture, so as to expand the abundant activity space is the core issue in the design of this case.

 

内庭院夜景 摄影:金伟琦

 

设计图纸 ▽

 

一层平面图 ©浙江大学建筑设计研究院有限公司
二层平面图 ©浙江大学建筑设计研究院有限公司
三层平面图 ©浙江大学建筑设计研究院有限公司

立面图 ©浙江大学建筑设计研究院有限公司
剖面图 ©浙江大学建筑设计研究院有限公司

 

完整项目信息

项目名称:南浔镇中心幼儿园新址扩建工程

项目位置:浙江省湖州市南浔区嘉风路

建筑面积:10030平方米

完工日期:2017.09.29

立面材料:白色和彩色高级外墙涂料、铝合金窗、釉面玻璃板

设计单位:浙江大学建筑设计研究院有限公司

设计总负责:王玉平

工程负责人:莫洲瑾

设计师:苏仁毅、宣万里

结构:张杰、曾凯、吴杰

电气:沈月青、冯百乐

给排水:易家松、陈飞

暖通:潘大红、丁德

弱电:江兵、张武波

摄影:金伟琦、章勇

 


 

版权声明:本文由浙江大学建筑设计研究院有限公司授权有方发布,欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。

投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
南浔镇中心幼儿园新址扩建工程
浙江大学建筑设计研究院有限公司
项目
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
项目
视频
订阅有方最新资讯
投稿

*注意:

1. 邮件标题及资料包请以“新作/视频投稿-项目名称-设计单位”格式命名;

2. 由于媒体中心每日接收投稿数量较多,发送资料前请确认项目基本信息、文图资料准确无误。接受投稿后,不做原始资料的改动;

3. 若投稿方已于自有平台进行发布且设置“原创”,请提前开设好白名单(有方空间账号:youfang502;Space内外账号:designall),并设置好“可转载、不显示转载来源”两项。

请将填写后的表格与以上资料,以压缩包形式发送至邮箱media@archiposition.com,尽量避免使用网易邮箱的附件功能。