全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

揭开苏州礼堂的“面纱” / 如恩设计研究室

揭开苏州礼堂的“面纱” / 如恩设计研究室
高天霞 | 2017.05.15 19:00

如恩设计研究室

www.neriandhu.com

苏州礼堂 © Pedro Pegenaute

 

苏州礼堂 如恩设计2
带着“面纱”的苏州礼堂 © Pedro Pegenaute

苏州礼堂位于阳澄湖畔,是苏州东部一片新建度假区内的地标性建筑,无论是从主干道还是湖滨的角度,都可以看到醒目的苏州礼堂。礼堂的建筑语言源自项目中出现的相似元素,例如起伏砌筑的砖墙和漂浮感的白色建筑体——这些元素都在礼堂的设计上得到了更深层的表达。

The chapel is a feature building within the larger Village zone. As such, it occupies a prime location visible from the main road and along the waterfront. Its architectural language is derived from similar elements found elsewhere in the project, such as the undulating brick walls and floating white volume—but they are here, taken to another level of articulation.

 

苏州礼堂 如恩设计0
起伏的砖墙和白色建筑体 © Pedro Pegenaute
苏州礼堂 如恩设计5
砖墙细部 © Pedro Pegenaute

传统的砖砌墙经过精妙地分解,产生出不同的高度和层次,相互交织制造出灵动的景观,引导人们进入建筑内部。

The brick walls begin to break down to an even more refined scale, where different heights of walls interweave with each other to create a choreographed landscape jouey leading into the building itself.

 

苏州礼堂 如恩设计6
建筑的外层是一个开孔的折叠金属板表皮 © Pedro Pegenaute
苏州礼堂 如恩设计8
建筑的内层是一个有不规则开窗的“盒子” © Pedro Pegenaute

白色的立方体建筑也同样采用了特别的处理,建筑分为内外两层。内层是一个简单的“盒子”,四面都有着不规则的开窗;外层则是一个开孔的折叠金属板表皮,犹如一层“面纱”。白天,白色盒子在阳光的浸浴下发出柔光,在面纱的笼罩下隐现出轮廓。

The white volume also receives special treatment, here, it is composed of two layers. The inner layer is a simple box punctuated on all sides with scattered windows, while the outer layer is a folded and perforated metal skin, a “veil” which alteatively hides and reveals. In the daytime, the white box emerges shimmering gently in the sunlight, subtly exposing its contents.

 

苏州礼堂 如恩设计3
建筑如同罩上了一层“面纱” © Pedro Pegenaute

晚上,白色盒子变成了一座如明珠般闪烁的灯塔,光经过窗透散出来,向礼堂周围散发出柔软的光晕。

In the night, the white box becomes a jewel-like beacon in the project, its various windows emitting a soft glow in all directions.

 

苏州礼堂 如恩设计10
12米挑高的主空间 © Pedro Pegenaute
苏州礼堂 如恩设计12
© Pedro Pegenaute

进入礼堂内部,人们在穿过门厅后进入12米挑高的主空间。礼堂与四周的自然环境相融合,开窗如画框一般定格了风景,制造出宜人的视野。夹层空间设置了座位,可以容纳更多人,延伸而出的步行通道环绕四周,为人们提供了360度视角。

Inside the building, visitors continue on their guided jouey through the pre-function area and then into the main chapel space, which features a light-filled 12m high space. There is a seamless integration with the surrounding nature as picture windows frame various man-made and natural landscapes.

 

苏州礼堂 如恩设计11
© Pedro Pegenaute
苏州礼堂 如恩设计7
© Pedro Pegenaute

夹层的形式有如一个木质百叶围合而成的“笼子”,笼罩住整片的室内空间。网格分布的吊灯以及精美的黄铜细节为宁静朴实的空间增添了更加丰富的质感。定制的木质家具和精细的手工也在灰砖、水磨石和混凝土组成的主调中补上了一丝温度。

A mezzanine level hovers overhead to accommodate extra guests, and includes a catwalk encircling the space, allowing 360 degrees of viewing angles. The mezzanine is integrated into a wood louvered cage element which wraps around the whole upper part of the room. A grid of glowing bulb lights and delicate bronze details give a touch of opulence to the otherwise quietly monastic spaces. Custom wood fuiture and crafted wood details compliment the simple material palette of gray brick, terrazzo, and concrete.

 

苏州礼堂 如恩设计9
© Pedro Pegenaute

教堂的另一个特点就是与主空间分离的楼梯空间,人们可以通过楼梯到达屋顶,收获周围湖景的绝佳视野,而楼梯的通道两侧都制造了不同大小的开窗,人们在楼梯间上下穿行的途中,也会不经意地透过这些窗洞一窥到室内外的风景。

Another feature of the chapel building is a separate staircase alongside the main space, which allows visitors to gain access to the rooftop for unrivaled views across the scenic lake. Various openings along this stair ascent give unexpected views both inteally and exteally.

 

苏州礼堂 如恩设计4
© Pedro Pegenaute

 


 

版权声明:本文由如恩设计研究室授权有方发布,禁止以有方编辑后版本转载。

投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
公共建筑
如恩设计
教堂建筑
胡如珊
项目
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
项目
视频
订阅有方最新资讯
投稿

*注意:

1. 邮件标题及资料包请以“新作/视频投稿-项目名称-设计单位”格式命名;

2. 由于媒体中心每日接收投稿数量较多,发送资料前请确认项目基本信息、文图资料准确无误。接受投稿后,不做原始资料的改动;

3. 若投稿方已于自有平台进行发布且设置“原创”,请提前开设好白名单(有方空间账号:youfang502;Space内外账号:designall),并设置好“可转载、不显示转载来源”两项。

请将填写后的表格与以上资料,以压缩包形式发送至邮箱media@archiposition.com,尽量避免使用网易邮箱的附件功能。