全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

昌里园:以园为“界” / 梓耘斋建筑

昌里园:以园为“界” / 梓耘斋建筑
编辑:李敏 | 2020.11.16 14:53
南段小学对面读书院  ©️梓耘斋建筑

设计单位  梓耘斋建筑

项目地点  上海市浦东新区南码头路

项目面积  2100平方米

建成时间  2020年


 

周家渡街道位于世博园区的南侧,是一片高密度的生活街区,拥有许多非常典型的大型居住社区,呈半弧形延展的南码头路从其中穿越而过。

Located in the south of the Expo Park, Zhoujiadu Street Neighborhood is a high-density living block with many typical large residential communities. The semi-circular Nanmatou Road,where the project is located,passes through it.

 

2018年的拆违整治项目,将南码头路东侧喧闹杂乱的商业店铺拆除清理,在昌五小区的边界处留下了一段350多米长的圆弧形围墙绿地,面对城市形成了一道单调、冗长的界面,而在小区内部也留下数段荒芜、封闭的杂草丛生之地。如何重塑这道城市边界,激活街道生活,成为这个项目的迫切议题。

In 2018, Shanghai began demolishing illegal buildings. As a result, all illegal commercial stores on the east side of Nanmatou Road were removed, leaving a 350-meter-long curved green space at the boundary of The Changwu Community. The boundary became a monotonous and lengthy fence in the city and enclosed a barren and obsoleted wasteland inside the community. Therefore, how to reshape the city boundary and stimulate street life has become an urgent issue for this project.

 

基地原状,围墙里  ©️梓耘斋建筑
基地原状,围墙外  ©️梓耘斋建筑

昌五小区建造于上世纪90年代,是一处高密度的居住小区,小区内部并不宽裕的楼间绿地大多用于解决停车问题,并没有为社区公共活动留下空间,居民的日常休闲几乎无处可去。社区围墙的重修,为小区公共环境的修复与改善提供了一个契机,它成为这个项目的设计初衷。

Built in the 1990s, Changwu Community is a high-density residential area. The greenbelt between buildings within the community is mostly used to solve the parking problem, leaving no space for community public activities, and residents have almost no place to go for daily leisure. Therefore, the original intention of this project is to provide an opportunity for the restoration and improvement of the community's public environment through the regeneration of the walls.

 

方案生成动图:由于沿街店面的拆除留下内外侧双重界面,重新构想的曲折界线将场地与内部社区、外部街道的空间结合起来,根据场地的特定条件进一步调整的界线现状,并由此发展成为一条行走路线。  ©️梓耘斋建筑
建造过程中的整体鸟瞰  ©️梓耘斋建筑
项目局部鸟瞰  ©️梓耘斋建筑

从这一角度而言,苏州园林可以为这一项目提供借鉴。沧浪亭面对葑溪的城市界面,由于采用复廊围墙,而显得灵动,富有生气;拙政园东院的波形廊上下起伏,自身就成为了一道亮丽的风景特写......该项目中,作为城市边界的昌五社区围墙,同样有机会成为一处富有生活气息的线型园林。它将使其所处的6至8米宽窄不等的空隙地带,由小区的边缘转变为社区的中心花园。

The construction wisdom of Suzhou gardens acted as a reference for this project. The urban interface of the Canglang Pavilion facing the Fengxi Stream is dynamic and full of vitality due to the double corridor design. The winding corridors of Humble Administrator's Garden makes itself a beautiful landscape... Therefore, as the boundary of the neighborhood, the wall of Changwu community also has the opportunity to become a linear garden that accommodates daily street life. The goal of this regeneration project is to transform a 6-to-8-meter-wide margin into the central garden of this community.

 

长卷轴轴侧-整体  ©️梓耘斋建筑
长卷轴轴侧-北段  ©️梓耘斋建筑
长卷轴轴侧-中段  ©️梓耘斋建筑
长卷轴轴侧-南段  ©️梓耘斋建筑
中段公交敞廊  ©️田方方
中段街景透视  ©️梓耘斋建筑

改造设计首先确立了折线型的游园路径。根据沿街住宅楼的排列方式,围墙内外的树木环境和街道功能,游廊的走向相应地内外凹凸,不仅与小区内部的环境形成呼应、扩展视野,同时也在为街道提供拓展性的口袋空间。这样每一处的段落空间在获得功能性价值的同时,也使小区内外的环境交织起来,无形中消解了围墙带来的隔断感,使这道围墙园林成为内部社区居民、外部街道游客都能获得参与感的中心性场所空间。

In the regeneration design, the zigzag walkway is established at first. According to the location of the residential buildings along the street, the trees near the wall, and the functional nodes on the street, the path of the corridor was formed correspondingly. The design is not only an extension to the internal environment of the community but also an expansion of the sidewalks by providing pocket gardens. In this way, each space not only has functional value but also interweaves the environment inside and outside the fence, which eliminates the sense of isolation brought by the fence, making this wall & garden a central place where both residents in the inner community and tourists in the outer street can get a sense of participation.

 

节点-北段改造前后对比动图  ©️梓耘斋建筑
北部藤架敞廊内景  ©️田方方

游廊的曲折错动对应着因地布局的场所节点:它们有些是买菜回家的居民的休息敞廊,有些作为小区入口的缓冲地带,有些是提供给放学儿童的读书庭院,有些则成为老年人相聚聊天的街头会客厅。

The dynamic form of the corridor accommodates various functions: some of them provide a rest space for residents to go home to buy vegetables, some provide a buffer zone for the entrance of the community, some provide a reading courtyard for children after school, and some become a street meeting place for elderly people to gather and chat.

 

 

节点-中段改造前后对比动图  ©️梓耘斋建筑
中段廊架临街空间   ©️田方方
中段廊架内部空间 ©️梓耘斋建筑

园林中经常采用的因借体宜、随类赋彩的策略,也被用来应对该项目社区工作中必须面对的不确定因素。这种策略使得昌里园在实施过程中,可以根据居民的意见进行积极调整,也可以将公交车站候车功能等周边因素灵活地纳入其中,但同时也不影响原有的、富有园林意趣的场景。

In this project, the strategies often adopted in garden design, such as "interdependence, borrowing, suitability, and appropriateness as well as coloring by the categories," are used to deal with the uncertainties that must be faced in construction work within a community. Such strategies enables the design team to make dynamic adjustments according to residents' feedbacks in the implementation process, and flexibly incorporate surrounding factors such as bus station waiting area into the design without losing the original ideal scene.

 

节点-中段设计&实施方案对比动图  ©️梓耘斋建筑
中段游廊内景  ©️田方方
中段廊架内部空间  ©️梓耘斋建筑

兼具美好愿景和灵活操作的园林策略,在昌里园的实践中得到充分呈现。它不仅作为将不同因素融合成一道风景的设计手法,也将因其激发的社区公共活动,为适应未来的多元社会发展奠定基础。

The practice of Changli Garden showcases the strategies of garden design combine good vision and flexible operation. As a design technique, it not only integrates various factors into a landscape, but also stimulates community participation, which lays a solid foundation for the further development of social integration in the future.

 

节点-南段设计&实施方案对比动图  ©️梓耘斋建筑
南段游廊与城市环境  ©️田方方

 

设计图纸  ▽

 

总平面图  ©️梓耘斋建筑
北段平面图  ©️梓耘斋建筑
中段平面图  ©️梓耘斋建筑
南段平面图  ©️梓耘斋建筑
北段立面图  ©️梓耘斋建筑
中段立面图  ©️梓耘斋建筑
南段立面图  ©️梓耘斋建筑

剖面图  ©️梓耘斋建筑
廊架剖面大样  ©️梓耘斋建筑

完整项目信息

项目名称:昌里园

建筑事务所:梓耘斋建筑(TM Studio)

主创建筑师:童明、任广

设计团队:郭鴻衢、杨柳新、谢超

项目详细地址:上海市浦东新区南码头路

景观用地面积:2100平方米

业主:上海浦东新区周家渡街道人民政府

施工团队:上海浦东新区三林城乡建设发展有限公司

项目配合:上海市浦东新区规划建筑设计有限公司

设计时间:2019年4月—9月

建设时间:2019年10月—2020年5月

建筑面积:景观构筑物790平方米

结构形式:钢框架结构


 

版权声明:本文由梓耘斋建筑授权发布,欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。

投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
昌里园
梓耘斋建筑
项目
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
项目
视频
订阅有方最新资讯
投稿

*注意:

1. 邮件标题及资料包请以“新作/视频投稿-项目名称-设计单位”格式命名;

2. 由于媒体中心每日接收投稿数量较多,发送资料前请确认项目基本信息、文图资料准确无误。接受投稿后,不做原始资料的改动;

3. 若投稿方已于自有平台进行发布且设置“原创”,请提前开设好白名单(有方空间账号:youfang502;Space内外账号:designall),并设置好“可转载、不显示转载来源”两项。

请将填写后的表格与以上资料,以压缩包形式发送至邮箱media@archiposition.com,尽量避免使用网易邮箱的附件功能。