全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号
string(2) "on"

MVRDV方案:巴黎奥林匹克水上中心,城市绿肺

MVRDV方案:巴黎奥林匹克水上中心,城市绿肺
编辑:崔婧 | 2020.06.15 10:19
效果图  ©Engram

设计单位  MVRDV 

项目地点  法国巴黎

建筑面积  15000平方米

项目状态  方案,竞赛未中标


 

MVRDV公布了其为2024年巴黎奥运会设计的水上中心方案。相比起给城市造成过重负担的“标志性”奥运场馆,MVRDV的设计以该区域的需求为出发点,改善邻近区域之间的联系,创建了城市垂直公园和“绿肺”,并融入周围环境。

MVRDV unveils the proposal for the Aquatic Centre at the 2024 Paris Olympic Games. It is envisioned as a refreshing antidote to the trend for self-consciously “iconic” Olympic venues that subsequently become expensive, oversized burdens upon their cities. MVRDV’s design, by contrast, takes as its starting point the needs of the area, improving connections between neighbouring locations and creating a vertical park and “green lung” within the city while assimilating itself into its surroundings.

 

效果图  ©Engram

项目位于巴黎郊区的圣德尼,与法兰西体育场以一条高速公路分隔。基地迫切需要改善与附近的步行连接、绿色空间和便利设施,特别是考虑到位于地块西边的Plaine Saulnier协同开发区(ZAC)的居民。该方案满足了这些需求。一条人行天桥连接至协同开发区和法兰西体育场。

Located in the Parisian suburb of Saint-Denis, separated from the Stade de France by a highway on its eastern boundary, the location of the Aquatic Centre is not lacking in iconic structures. Instead, it is in desperate need of improved pedestrian connections, green space, and amenities for the neighbourhood – in particular, for the residents of the concerted development zone (ZAC) of Plaine Saulnier, located to the west of the site. The proposal provides for these needs, with a broad avenue and a pedestrian bridge connecting the ZAC Plaine Saulnier to the Stade de France.

 

效果图  ©Engram

水上中心的平面形状是一个简单的矩形,除了中央的奥林匹克游泳池与跳水池,还包含有一个室内攀岩区、健身和冥想区、儿童游乐设施、共享办公空间和一个餐馆。建筑可容纳6000名观众。建筑立面、屋顶和铺装都采用浅色低碳混凝土,柔和的弯曲边缘给人一种连续薄板的印象,融合了建筑和周围环境。

Rather than competing with the stadium for attention, the shape of the Aquatics Centre is essentially a simple rectangle, with spaces for sport – including an indoor climbing area, fitness and meditation zones, a splash pad for children, coworking spaces, and a restaurant – arranged around the central space holding Olympic swimming and diving pools, with seating for up to 6000 spectators. Continuing this modest approach, the exterior surfaces – façade, roof, and paving – are all finished in a light-coloured low-carbon concrete, with gently curving edges giving the impression of a continuous sheet that has been “draped” over the new addition, blending the building with its surroundings.

 

分析图  ©MVRDV

建筑的标志性特征是屋顶上大面积的绿色植被。在西立面上,建筑逐渐从地面升起,通过一系列的小径和台阶穿过灌木和草地,向上延伸,为行人提供了通往户外休闲空间、一楼餐厅露台和攀爬墙面的通道。这一垂直公园面向协同开发区的立面充满活力,为周围社区增加了公共空间。

 

The building’s signature feature is the explosion of greenery covering its roof. On its western façade, too, the building gradually rises from the floor, with a series of paths and steps leading upwards through shrubs and grasses, providing pedestrians access to outdoor leisure spaces, the first-floor restaurant terrace, and a climbing wall. This vertical park and its amenities animates the façade facing the ZAC Plaine Saulnier, adding a visible and lively piece of public space for the neighbourhood.

 

分析图  ©MVRDV

草皮和灌木覆盖屋顶的中心,更大的、高达2米的植物则靠近屋顶的边缘,那里的结构可以支持更深的土壤层。在建筑边缘,屋顶向下倾斜。这些倾斜的边缘向行人展示了绿色景观,从屋顶垂吊下来的绿色植物凸显了此地自然景观的多样性。

The roof is also covered in greenery, with smaller grasses and shrubs covering the centre of the roof and larger plants up to 2 metres tall closer to the roof’s edges, where the structure can support a deeper soil layer. At its very edges, the roof slopes downwards. These sloped edges reveal this green landscape to passers-by, with hanging plants at the very edges of the roof only adding to the impression of the diverse natural landscape behind.

 

立面图  ©MVRDV
效果图  ©Engram

在可持续发展方面,这一大片植物带来了实质性的好处。城市中超过一公顷的“绿肺”可帮助改善了空气质量,降低了当地温度。与西立面不同,屋顶本身对游客来说是不可接近的,这使得它不仅具有植物的生物多样性,同时也对动物的多样性的形成有促进作用。

 

This expanse of plants offers substantial benefit to the area in terms of sustainability, with this “green lung” of over one hectare within the city helping to improve air quality and lower local temperatures. Unlike the western façade, the roof itself is not accessible to visitors, making it a perfect attraction not only for plant biodiversity, but for animal biodiversity as well. 

 

效果图  ©Engram

在室内,椭圆形的窗洞为泳池提供了良好的采光,减少了能源消耗。建筑在减少泳池水消耗方面也做出了许多努力。该建筑80%的能源使用将来自可持续能源。

Inside, oval windows and skylights provide excellent daylighting for the pools, reducing energy consumption, while significant effort was made to reduce the water consumption in the pools themselves. Thanks to the partnership with Engie, 80% of the energy used by the building would come from sustainable sources.

 

效果图  ©Engram

在设计过程中,团队对技术方面给予了很大的关注,以确保方案的可行性,并控制成本,以开发一个城市化的、可持续的、功能性的、绿色的、社会化的奥林匹克水上运动中心。

During the design process, much attention was given to technical aspects of the project in order to ensure the feasibility and affordability of the proposal, so that the design maintained the original aim to develop an urban, sustainable, functional, green, and social Olympic Aquatic Centre while remaining comfortably within the proposed budget.

 

效果图  ©Engram

 

设计图纸  ▽

平面图 – Olympics Mode  ©MVRDV
剖面图 – Olympics Mode  ©MVRDV

平面图 – Heritage Mode  ©MVRDV
剖面图 – Heritage Mode  ©MVRDV

 

完整项目信息

Architect: MVRDV

Principle in Charge: Winy Maas

Partner: Bertrand Schippan

Design Team: Michael Labory, Pierre-Emmanuel Escoffier, Daniel Diez, Davide Salamino, Josselin Jung, Federico Fiorino, Inez Wawszczyk

Copyright: MVRDV

Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries

Partners: 

Co-architect: BVL Architecture + Explorations Architecture, Paris, France

Contractor: Adim + Vinci Construction + Engie + UCPA

Project coordination: Adim

Landscape architect: TER

Structural engineer: Bollinger Grohmann + Tractebel

MEP: Tractebel + Ethis

Cost calculation: CBC + Prisme

Environmental advisor: OASIIS

Acoustic: Lamoureux Acoustique

Visualisations: Engram

 

参考资料:

https://mvrdv.com/projects/429/paris-olympic-aquatic-centre

 


 

本文信源MVRDV官网,由有方编译整理,欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。图片除注明外均源自网络,版权归原作者所有。若有涉及任何版权问题,请及时和我们联系,我们将尽快妥善处理。联系电话:0755-86148369;邮箱info@archiposition.com

 

关键词:
体育馆
巴黎
方案
游泳馆
项目
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
项目
视频
订阅有方最新资讯
投稿

*注意:

1. 邮件标题及资料包请以“新作/视频投稿-项目名称-设计单位”格式命名;

2. 由于媒体中心每日接收投稿数量较多,发送资料前请确认项目基本信息、文图资料准确无误。接受投稿后,不做原始资料的改动;

3. 若投稿方已于自有平台进行发布且设置“原创”,请提前开设好白名单(有方空间账号:youfang502;Space内外账号:designall),并设置好“可转载、不显示转载来源”两项。

请将填写后的表格与以上资料,以压缩包形式发送至邮箱media@archiposition.com,尽量避免使用网易邮箱的附件功能。