全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

万宁日月湾Grom冲浪集合店 / NormalBuild

万宁日月湾Grom冲浪集合店 / NormalBuild
编辑:方嘉泓(实习) | 校对:李博超 | 2024.07.05 09:40
建筑外立面  ©DT
室内空间  ©DT

设计单位  NormalBuild

项目地点  海南万宁

建成时间  2023年11月

建筑面积  480平方米


本文文字由NormalBuild提供。

 

万宁日月湾是国内冲浪资源最优质的海湾,也是世界冲浪圣地,这里聚集了全国各地的冲浪爱好者。疫情期间,日月湾更是成为了国内网红景点,各种不同年龄、职业的人汇聚于此。GROM冲浪集合店,包含了冲浪、滑板、服装、餐饮酒吧、LIVE音乐等功能。

Riyue Bay in Wanning is the bay with the best surfing resources in China and the world's surfing mecca, where gathers surfers across the country. During the epidemic, Riyue Bay became a domestic trending scenic spot, where people of all ages and different occupations converge here. GROM surf collection store, which contains surfing, skateboarding, clothing, dining bar, LIVE music, a multifunctional store in Wanning.

 

GROM首店陪伴日月湾度过了整个疫情时期,并成为日月湾冲浪文化根基的一部分。疫情结束后由于租期到期,它需要重新选址开设新店。新店地址位于老店不远处的一排自建房。我们在接到设计委托后开始了解并思考,冲浪的人们需要的是什么样的空间。

GROM's first store has been with Riyue Bay throughout the epidemic and has become part of the roots of Riyue Bay's surf culture. After the end of the epidemic, due to the expiration of the lease, it was necessary to choose a new location to open a new store. The new store is not far from the old store, which is in a row of self-built houses. we began to learn and think about what kind of space is needed by the people of the surfers when we received the design commission.

 

建筑外立面  ©DT

新店现状为“两栋”九十年代的一层砖混自建房,共有十个开间,分别由6+4个开间组成,得知“6”是先存在的,后来进行了一次扩建,加上了“4”。早年自建房的野生手法,使两栋房子交界处出现了“双梁单柱”的结构。

The current situation of new store is made of "two" brick mixed self-built building built in the nineties, with a total of ten rooms. Each consists of 6 + 4 rooms. It is known that 6 was there original structure and then adding 4 as an extension. The wild method of self-built houses in the early years appeared at the junction of two houses, where the structural technique of "double beams and single columns" appeared.

 

我们提出多义空间的概念,让每一个空间都可以根据不同使用需求去重新划分与规划功能。空间不再局限于单一功能,而是以多功能区为中心相互链接着,在不同时刻体现出不一样的空间意义。

We propose the concept of multiple spaces, each space can be re-divided and planned according to different needs. It is no longer limited to a single function, but it is interlinked with the multi-functional area as the center, reflecting different spatial meanings at different moments.

 

建筑分析图  ©Normal Build

在40米长的横向空间内,除了动线设计,我们更需要在不同空间给予不一样的空间属性与质感。

In the 40-meter-long horizontal space, in addition to the circulation design, it is necessary to give different spatial attributes and sense of reality in different spaces.

 

多功能区具备着演出、沙龙、展览、放映、餐饮等模式,我们把多功能区布置在两栋建筑的交界处,一是为满足功能分区的面积占比,二是为了“偷梁拆柱”。

The multi-purpose area is equipped with the modes of performance, salon, exhibition, screening and catering, etc. We arranged the multi-purpose area at the junction of the two buildings. The first purpose is to meet the area proportion of the functional zones, and the second one it to replace the original with a fake.

 

平面图  ©Normal Build

原有柱跨不能满足功能使用需求,我们需要创造一个无柱空间,利用建筑边跨与双梁单柱的特性,通过结构的处理把中心原有的柱子拆除。

The original column span could not meet the functional requirements, and it was necessary to create a column-free space, using the characteristics of the building's side spans with double beams and single columns, and removing the original columns in the center through the treatment of the structure.

 

为了满足7.5米跨度的钢梁,我们拆除原有部分混凝土梁与柱子,加设钢结构满足结构支撑。

We reinforced the structure with good bracing, removed the original columns and some of the concrete beams, and then re-established the steel columns, stacking them up and down to meet the need of a span of 7.5 meters beam.

 

多功能区拆柱空间  ©DT
多功能区拆柱空间分析图  ©Normal Build

地面我们做了下沉处理,使其成为了整个店最低的一个空间。下沉后出现的阶梯也可在不一样的功能需求下充当座位。铺地采用了火山岩,吸水快干的物理属性能满足日常多变的使用需求。

The floor was sunk to make it the lowest space in the entire store, The steps that appear after sinking can also be used as seating for different functional requirements. Volcanic rock is used for the flooring and its water-absorbent and quick-drying physical properties meet the needs of daily changeable use.

 

下沉多功能区  ©DT
多功能区窗台座位  ©DT

四周的格栅门有着不同的开启方式,不同的开启方式组织着不一样的空间与流线。随着太阳高度角的变化,格栅门产生的光影效果也会随之变化,人在其中可以在不一样的时间感受到不一样的空间氛围。

The surrounding grille doors have different opening ways, which organize different spaces and circulation lines. With the change of the height angle of the sun, the light and shadow effect are produced by the grille door will also be changed, so that people can enjoy different space atmosphere at different time.

 

多功能区看向商品区  ©DT
通向后院的可开启格栅门  ©DT

餐饮区作为整个空间的主入口,是人流量最多的空间,同时需要服务不同的客群。吸水性极好的火山岩与金属格栅的结合,既可以满足日常游客的使用,又可以满足冲浪完的人的需求,也使空间在日常使用中保持干燥,不同的材料结合使空间也有不一样的质感体验。

As the main entrance of the entire space, the dining area serves the largest flow of people. including tourists stopping to order food, as well as wet surfers coming ashore. Therefore, the ground uses a combination of volcanic rock and steel grating, volcanic rock for guests to use, and the steel grating is laid with water-absorbing volcanic rock gravel to let the wet surfers pass through without leaving water stains, and different materials are paved to guide different groups of people to use.

 

餐饮区通道  ©DT
餐饮区  ©DT

商品区是面积最大的空间,为一个U字形,围合着运动区。为节省造价,我们决定把面积最大的区域作为改动最小的一个区域,只在原有条件基础上去增设使用功能,把建筑现状保留,包括原有的水泥地面、窗洞尺寸等。

The product display area is the largest space, which is in the shape of a U-shape and surrounds the sports area. In order to save costs, we decided to take the largest area as the smallest area to be changed and only add functions based on the original conditions, we also retain the building current status, including the original cement floor, window hole size, etc.

 

商品区  ©DT
商品区前台  ©DT

运动区作为一个被围合的空间,只有3米×12米的尺寸。它能满足平日瑜伽冥想等需求。在面积条件比较紧张的情况下,为了营造出空间的精神性,我们利用平层楼板可拆的优势,设计一个通高的空间。我们拆除原有楼板后,再把屋面抬高,在减少太阳直射角度的情况下,建筑也能达到增加空间精神性的作用。地面也有了可抬高的条件,使运动区成为了整个店唯一往上走的空间。

The sports area as an enclosed space is only 3mX12m in size. It can meet the needs of yoga and meditation on weekdays. In order to create the spirituality of the space under the tight area conditions, we took the advantage of the removable floor slabs of the flat floor to design a space with a through-height. By removing the original floor slabs and raising the roof, we were able to increase the spirituality of the space while reducing the angle of direct sunlight. The floor was also elevated, making it the only space for the entire store that could go up.

 

运动区  ©DT
运动区施工拆除楼板  ©Normal Build
运动区施工过程  ©Normal Build

我们对原有建筑的外立面进行了一次解构,使其分离又不完全分离。屋顶、门窗、墙体都被赋予了新的材质。墙体的突出包裹着屋顶下水管,新增的檐口让室内外空间有了过渡,凸起的屋顶营造了室内通高空间,让立面同时有了节奏上的变化,并非单一的阵列,使其成为沿街设计的焦点之一。

The facade is a deconstruction of the original building, which is separated but not completely separated. The roof, windows, doors and walls are given new materials. The protrusion of the wall wraps around the roof sewer pipes, the addition of cornices allows for the transition of indoor and outdoor spaces, and the raised roof creates a full-height interior space, while at the same time creating a rhythmic change in the facade, rather than a single array, making it one of the focal points of the design along the street.

 

建筑外立面  ©DT
悬浮楼板与墙体  ©DT
前院休息区  ©DT

后院原有屋檐尺寸为1.3米深,3.2米高,在使用或美观比例上都有些尴尬,既达不到遮阳挡雨的作用,也不够美观。后院的长廊具备动线与外摆的功能,连接着厕所、后院公共活动区,刚好化解掉这尴尬的屋檐。

The original eaves size of the backyard are 1.3m deep and 3.2m high, which is really embarrassing in terms of usage or aesthetic proportion, and it can neither achieve the function of shading and blocking the rain, nor is it good-looking. The corridor in the backyard has the function of moving line and swinging outwards, connecting with the toilet and the public activity area in the backyard, which just solves the embarrassing eaves.

 

用木结构在原有屋檐下做“加法”,降低屋檐高度至2.8米,使尺寸更宜人;延长屋檐至2.2米深,在满足外摆餐位的深度下还能让人舒适地通过。

The wooden structure was used to do "addition" under the original eaves to reduce the height of the eaves to 2.8m to make the size more pleasant, and to extend the eaves to a depth of 2.2m, which can allow people to pass through comfortably under the depth of the outside dining table.

 

后院休息区与长廊  ©DT  ©Normal Build

后院长廊  ©DT

在疫情后,我们探索的是,什么才是当下合适的更新方式。我们从合理的功能出发,抛开精神的装饰,寻找合适的形式。这也是多方完整的、平衡的、互相不对立的,由专业与需求互相搭建的一种方式。合适的更新方式不但符合当下,还能让我们找到适合自己的一步。

In the post-pandemic era, we explore what is the appropriate way to renew at the moment. Starting from a reasonable function, we put aside the spiritual decoration and look for the right way. It's also a way to balance the integrity of multiple parties, not to oppose each other, and to build each other by profession and need. The appropriate way to update is not only in line with the present, but also can find a step for yourself.

 

 

设计图纸 ▽

立面图  ©Normal Build
剖面图  ©Normal Build

 

完整项目信息

项目名称: Grom冲浪集合店

项目类型:建筑、室内、改造

项目地点:万宁日月湾

设计单位:NormalBuild

联系邮箱:leeunghaang@gmail.com

业主:Grom冲浪集合店

建成状态:建成

设计时间:2023年3月

建设时间:2023年11月

用地面积:480平方米

建筑面积:480平方米

材料:水洗石、松木、火山岩

摄影师:DT

 


版权声明:本文由NormalBuild授权发布。欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。
投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
NormalBuild
室内
建筑
改造
海南
项目
0
参与评论
订阅有方最新资讯
投稿

*注意:

1. 邮件标题及资料包请以“新作/视频投稿-项目名称-设计单位”格式命名;

2. 由于媒体中心每日接收投稿数量较多,发送资料前请确认项目基本信息、文图资料准确无误。接受投稿后,不做原始资料的改动;

3. 若投稿方已于自有平台进行发布且设置“原创”,请提前开设好白名单(有方空间账号:youfang502;Space内外账号:designall),并设置好“可转载、不显示转载来源”两项。

请将填写后的表格与以上资料,以压缩包形式发送至邮箱media@archiposition.com,尽量避免使用网易邮箱的附件功能。