全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

库哈斯新作:奥地利之家,嵌入山坡的超窄私宅

库哈斯新作:奥地利之家,嵌入山坡的超窄私宅
编译:袁蓓祺 | 校对:袁蓓祺 | 2024.02.28 16:44
建筑外观鸟瞰 ©Frans Parthesius
室内 ©Pernille Loof and Thomas Loof / Art Dept NY

设计单位  OMA

项目地点  奥地利滨湖采尔

建成时间  2023年

撰文  雷姆·库哈斯


 

我是在慕尼黑的一次数字会议上认识这位客户的——他要求我们在一个非常狭窄和陡峭的地方设计一栋住宅,场地紧邻他姐妹位于滨湖采尔(Zell am See)的房子,而滨湖采尔正是他成长的村庄。

I met the client at a digital conference in Munich – he asked us to design a house on a very narrow and steep site next to his sister's house in Zell am Zee, the village where he had grown up.

 

建筑外观 ©Pernille Loof and Thomas Loof / Art Dept NY

根据土地分区法规,建筑地上宽度应为4米,屋顶倾斜向下,但法规允许在地面下增加一些容积。于是,问题就变成了如何在地下创造采光和景观条件,而这正是该场地的魅力所在。

Above ground, the zoning law suggested a 4-meter wide structure with a sloping roof descending the hill – but beneath the ground some additional volume was allowed. The issue then became how to create underground the conditions of daylight and view that were the attractions of the site.

 

平面图  图源:OMA官网
模型 ©Frans Parthesius

房屋被规划为四层。人们可以通过一扇巨大的镜面门从顶层进入建筑。

The house is planned on four floors. A large, mirrored door enables entry from the top level.

 

镜面门 ©Laurian Ghinitoiu
镜面门 ©ACD Productions / Anna van Dorp
镜面门内侧 ©Pernille Loof and Thomas Loof / Art Dept NY

这一层是一个开放空间,由锯齿形的天窗覆盖,并向外延伸出一个悬臂式阳台。

This floor is as an open space, covered by sawtooth skylights, extending outwards with a cantilevered terrace.

 

室内 ©Pernille Loof and Thomas Loof / Art Dept NY
室内 ©Pernille Loof and Thomas Loof / Art Dept NY
阳台 ©Laurian Ghinitoiu
阳台 ©Pernille Loof and Thomas Loof / Art Dept NY
室内望向阳台 ©Pernille Loof and Thomas Loof / Art Dept NY

一道帘子分隔出一个卧室,配备的浴室设施隐藏在地板中,不会遮挡视线。

A curtain separates a sleeping corner, equipped with bathroom amenities concealed into the floor to not obstruct the view.

 

帘子分隔出卧室 ©Pernille Loof and Thomas Loof / Art Dept NY
卧室 ©Laurian Ghinitoiu
透过帘子望向景观 ©Pernille Loof and Thomas Loof / Art Dept NY

透明的树脂地砖可以让阳光穿过,到达下一层更私密的空间,那里也是一家人日常相聚的场所。桑拿房与客厅和餐厅相邻。

Transparent resin tiles let daylight descend to the floor below, where the family can get together in a more intimate space. A sauna opens up to the living and dining room.

 

客厅 ©Pernille Loof and Thomas Loof / Art Dept NY
餐厅 ©Pernille Loof and Thomas Loof / Art Dept NY
桑拿房 ©Laurian Ghinitoiu

再往下是两间双人客房套间,其毗邻的双层通高的起居室则直接面向景观。

Further down lie two twin guest suites adjoined by a double height sitting room that opens directly into the landscape.

 

起居室面向景观 ©Pernille Loof and Thomas Loof / Art Dept NY

最底层是房屋与街道的连接处,这一层还包括一个滑雪设备储藏室。

The lowest level organizes the house's connection with the street and includes a storage space for ski equipment.

 

建筑外观 ©Pernille Loof and Thomas Loof / Art Dept NY

所有楼层都由一部完全延伸至地下的连续楼梯连接。

All floors are linked by a continuous flight of stairs that extends entirely underground.

 

楼梯 ©Laurian Ghinitoiu
楼梯间细节 ©Pernille Loof and Thomas Loof / Art Dept NY

在地面以上,房子的白色混凝土外墙与周围环境形成了一种动态的对照关系:在夏季,它与绿色山丘形成鲜明对比;在冬季则完全隐藏在雪景中。

Above ground the house's white concrete envelope establishes a dynamic relationship with its surroundings: in stark contrast against the green hill in summer; camouflaged entirely on a typical winter's day.

 

建筑外观 ©Pernille Loof and Thomas Loof / Art Dept NY
建筑外观 ©Pernille Loof and Thomas Loof / Art Dept NY

 

设计图纸 ▽

 

剖面图 ©OMA
剖面图 ©OMA

 

完整项目信息

LOCATION: Zell am See, Austria

YEAR: 2018 – 2023

STATUS: Completed

PROGRAM: Residential

PARTNER: Rem Koolhaas

TEAM:

PROJECT LEADERS: Davide Masserini, Clément Périssé, Federico Pompignoli

Nils Axen, Marco Gambarè, Gianluca Ramaccia

COLLABORATORS:

LOCAL ARCHITECT: AK F Architects - Carl Schlaeffer

BUILDING CONTRACTOR: HeinrichBau

STRUCTURAL ENGINEER: Baucon

MECHANICAL ENGINEER: Hauschild

FACADE: Capoferri Serramenti

SPECIAL FURNITURE: UniFor

WHITE CONCRETE: Rohrdorfer Zementwerke

CURTAIN DESIGN: Inside Outside / Petra Blaisse

BUILDING SUPERVISION/PROJECT MANAGEMENT: Kessler2

BUILDING PHYSICS: Rothbacher

ELECTRICAL PLANNING: Altenberger

INTERIOR FINISHES: Tecnolegno, RB Cartotecnica, OMMG, S.T.R.S.

WHITE CONCRETE COSMETICS: Francesco Nerobutto

MARBLES: TA&B

ELECTRICAL FIXTURES: Effettoluce

DOCUMENTARY: Frans Parthesius

 


 

本文编排版权归有方空间所有。图片除注明外均来自网络,版权归原作者或来源机构所有。欢迎转发,禁止以有方版本转载。若有涉及任何版权问题,请及时和我们联系,我们将尽快妥善处理。邮箱info@archiposition.com

关键词:
OMA
住宅
奥地利
库哈斯
建筑
私宅
设计
雷姆·库哈斯
项目
3
参与评论
最新评论

3星期前

请问有平面图吗,想做这个建筑的案例分析,网上翻遍了都找不到😭😭

188****2568

3星期前

你好,我是这篇文章的编辑,文章中收录的图片已经是我们能找到的所有相关图片了哈,检索中没有看到平面图。

3星期前

好的谢谢
热门标签
中国空间研究计划
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
项目
视频
订阅有方最新资讯
投稿

*注意:

1. 邮件标题及资料包请以“新作/视频投稿-项目名称-设计单位”格式命名;

2. 由于媒体中心每日接收投稿数量较多,发送资料前请确认项目基本信息、文图资料准确无误。接受投稿后,不做原始资料的改动;

3. 若投稿方已于自有平台进行发布且设置“原创”,请提前开设好白名单(有方空间账号:youfang502;Space内外账号:designall),并设置好“可转载、不显示转载来源”两项。

请将填写后的表格与以上资料,以压缩包形式发送至邮箱media@archiposition.com,尽量避免使用网易邮箱的附件功能。