全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号
string(2) "on"

OMA作品:Rijnstraat 8改造,灵活又集约的透明办公室

OMA作品:Rijnstraat 8改造,灵活又集约的透明办公室
编译:袁蓓祺 | 校对:李博超 | 2022.10.24 09:20
面向海牙中央火车站的立面 By Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti ©OMA

设计单位  OMA

项目地点  荷兰海牙

建成时间  2017年1月

项目面积  100,000平方米


 

Rijnstraat 8的前身为荷兰的住房、空间规划和环境部(VROM)大楼,于1992年竣工。当时,由于在中庭开创性地使用了温室的形式,将“户外”带入“室内”,它代表了一种新的办公楼类型,同时也是可持续发展理念的领先范例。

Upon its completion in 1992, Rijnstraat 8, the former Ministry of Housing, Spatial Planning and the Environment (VROM) building represented both an innovative office typology – its atriums served as conservatories: the outside brought inside – and a leading example of sustainability.

 

今天,这座在20世纪80年代设计的建筑已不再能提供当代办公空间所需的灵活性和开放性。在与原建筑师Jan Hoogstad的合作下,OMA通过由BAM、ISS和OMA组成的PoortCentraal公私合作(PPP)项目,为该建筑开发了一个基于其现有建筑价值改造更新的综合概念设计。

Today the building, designed in the 1980s, no longer offers the flexibility and openness required of a contemporary office space. In collaboration with the original architect, Jan Hoogstad, and in the context of a Public Private Partnership under the name of PoortCentraal (consisting of BAM, ISS and OMA), OMA has developed an integrated concept for the building based on a renewal of its existing architectural qualities.

 

建筑周边环境 By Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti ©OMA
建筑外观 By Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti ©OMA
建筑外观 By Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti ©OMA
面向海牙中央火车站的立面 By Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti ©OMA

Rijnstraat 8的改造是荷兰政府针对其办公场所的新总体规划的一部分,也是其第一次大规模实施。该规划对政府组织结构和其拥有的房地产组合提出了重大改革,旨在提高政府办公空间的设计、建造、融资、维护和运营的效率。

The transformation of Rijnstraat 8 is the first large-scale implementation of a new masterplan for the Dutch government's office accommodation, which proposes major changes in the organizational structure of the government and its real estate portfolio, aiming at greater efficiency in the designing, building, financing, maintenance and operations of governmental office space.

 

Rijnstraat 8将荷兰政府的两个部门(外交部、基础设施和水利部)和两个组织(移民和归化局、中央庇护收容机构)集中在一栋具有灵活工作空间的大楼里。该大楼的会议设施作为海牙所有部委的会议中心。

Rijnstraat 8 brings together two ministries and two governmental organizations – Ministry of Foreign Affairs (BZ), the Ministry of Infrastucture and Water Management (IenW), the Immigration and Naturalization Service (IND) and the Central Agency for the Reception of Asylum Seekers (COA) – in a single building with flexible working spaces. The building's congress facilities act as a meeting center for all ministries in The Hague.

 

内部大厅 By Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti ©OMA
中庭顶楼 By Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti ©OMA
休闲空间 By Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti ©OMA
颜色鲜艳的电梯 Photograph by ©Nick Guttridge, Courtesy of OMA
透明会议室 By Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti ©OMA

OMA的设计赋予了该建筑与海牙市新的关系。设计在视觉上通过一个新的大型玻璃外墙将建筑与城市连接起来,而在功能上的连接方式是,新增了一个扩大的、作为公共广场的通道,从这里可以清楚地识别Rijnstraat 8的主入口。

OMA's design gives the building a new relation to the city of The Hague, connecting it to the city, both visually through a large new glass facade, and functionally through the creation of a new, enlarged passage that acts as a public square, from which the main entrances to Rijnstraat 8 are clearly recognizable.

 

新增的通道 By Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti ©OMA
左:建筑入口;右:建筑与外界的视觉联系 Photograph by ©Nick Guttridge, Courtesy of OMA

开放式办公室格局的引入有助于揭示建筑内部的流线。一条新走道贯穿建筑全长,提高了人们的方向感,并为每层楼提供了城市的景观。

The introduction of open plan offices helps reveal the building's internal processes. A new walkway running the entire length of the building improves one's sense of direction and provides each floor with a view to the city.

 

贯穿建筑全长的新楼梯 Photograph by ©Nick Guttridge, Courtesy of OMA
贯穿建筑全长的新楼梯 Photograph by ©Nick Guttridge, Courtesy of OMA

温室中庭空间被行政广场和双层通高的办公景观环绕,实现了多种多样的会议和工作空间,也促进了占用更少办公空间的更灵活的工作方式。

The central conservatory space, surrounded by administrative squares and office landscapes on double height floors, enables a variety of meeting and work spaces and facilitates flexible ways of working which require less office space.

 

楼梯入口 By Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti ©OMA
通透的办公环境 Photograph by ©Nick Guttridge, Courtesy of OMA
通过空间望向中庭 Photograph by ©Nick Guttridge, Courtesy of OMA
建筑内景 By Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti ©OMA

在这个翻新和改造结合的过程中,新材料的使用量已经降到最低:建筑仅有20%被拆除,而且这些拆除部分的99.7%的材料被重新利用。通过使用三层玻璃、太阳能电池板、LED灯和储热储冷设施,能源的消耗也已大大减少。

In the process, a combination of renovation and transformation, the use of new materials has been minimized: of the 20% of the building that was demolished, 99.7% has been reused. Energy consumption has been significantly reduced through the application of triple glass, the use of solar panels, LED lights and a heat and cold storage.

 

办公区 By Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti ©OMA
办公区 左:Photograph by ©Nick Guttridge, Courtesy of OMA;右:By Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti ©OMA
大会议室 Photograph by ©Nick Guttridge, Courtesy of OMA
会议室 By Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti ©OMA
顶楼餐饮空间 By Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti ©OMA
顶楼餐饮空间 By Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti ©OMA
立面细节 By Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti ©OMA

 

设计图纸 ▽

 

地面层平面图 Image courtesy OMA
四层平面图 Image courtesy OMA
八层平面图 Image courtesy OMA
剖面图 Image courtesy OMA
剖面图 Image courtesy OMA
剖面图 Image courtesy OMA

 

完整项目信息

Status: Completed

Client: Rijksvastgoedbedrijf, The Hague, NL

Location: The Hague, Netherlands

Site: Adjacent to The Hague Central Station 

Project: Renovation of former VROM building

Program: Ministry of Foreign Affairs (BZ), Ministry of Infrastructure and the Environment (IenM), Immigration and Naturalization Service (IND), Central Agency for the Reception of Asylum Seekers (COA). 

Total GFA: 100,000 m2 — offices 59,400 m2; meeting centre 7,500 m2; lobbies 6,500 m2; restaurant 1,600 m2; retail 3,800 m2; parking (ca. 170pp + 40 VIP) 9,800 m2; bicycle parking 1,200 m2; expedition / storage / technical spaces 10,200 m2

Partner in charge: Ellen van Loon

Team: Bart Nicolaas, Anita Ernodi, Alex de Jong, Kees van Casteren, Airat Khusnutdinov, Alain Fouraux, Alexander Giarlis, Betti Ng, Jan Barta, Buster Christensen, Dominic Black, Edward Nicholson, Eric Lee, Lauren Potter, Hans Larsson, Hongchuan Zhao, Lei Mao, Gemawang Swaribathoro, Magdalena Stanescu, Mario Rodriguez, Matthew Davis, Nikki Mulder, Pawel Panfiluk, Saskia Simon, Sunkyu Koh, Yangwen Huo, Danny Rigter, Ido de Boer, Jasper van Amstel, Maya Turre, Paloma Bule, Stefan Wolf, Theodora Papanastasiou, Tjeerd van de Sandt, Vitor Oliveira, Will Hartzog

Collaborators Structural engineer: ARUP, BAM A&E, Bunnik, NL
Service engineers: Valstar Simonis, Rijswijk, NL / BAM Techniek, Bunnik, NL
Building physics / fire safety / security: DGMR, Arnhem, NL
Acoustics: Level Acoustics, Eindhoven, NL

 

 


 

本文由OMA授权有方发布。欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。

关键词:
OMA
办公建筑
办公楼
建筑
改造
海牙
荷兰
项目
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
项目
视频
订阅有方最新资讯
投稿

*注意:

1. 邮件标题及资料包请以“新作/视频投稿-项目名称-设计单位”格式命名;

2. 由于媒体中心每日接收投稿数量较多,发送资料前请确认项目基本信息、文图资料准确无误。接受投稿后,不做原始资料的改动;

3. 若投稿方已于自有平台进行发布且设置“原创”,请提前开设好白名单(有方空间账号:youfang502;Space内外账号:designall),并设置好“可转载、不显示转载来源”两项。

请将填写后的表格与以上资料,以压缩包形式发送至邮箱media@archiposition.com,尽量避免使用网易邮箱的附件功能。