全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

城市舞台:大零号湾行政服务中心 / 立木设计

城市舞台:大零号湾行政服务中心 / 立木设计
编辑:刘康 | 校对:李博超 | 2022.03.07 19:34
沿剑川路立面 摄影:朱清言
开放的二层平台  摄影:朱清言

设计单位  立木设计
项目地点  上海闵行
建成时间  2021年10月
建筑面积  20,440平方米


 

大零号湾行政服务中心位于剑川路与北侧铁路的夹缝地带,毗邻上海交通大学闵行校区。它由原剑川工业园地块升级改造而成,改变了原本剑川路沿线消极的街道界面。项目综合公共服务、产权交易、会议会展、人才服务和孵化器等功能,将成为引领上海南部科创升级的新引擎。
Neobay Administrative Service Center is located in the gap between Jianchuan Road and the railway on the north side, adjacent to the Minhang Campus of Shanghai Jiao Tong University. Upgraded from the original Jianchuan Industrial Park, this elegant and open building has completely transformed the negative street interface along Jianchuan Road. The project, which integrates functions including public services, property rights transactions, conferences and exhibitions, talent services and incubators, will soon become a new engine leading the upgrading of scientific and technological innovation in the southern Shanghai city.

 

区位分析图  ©立木设计

周边混杂的城市环境  摄影:朱清言

设计遇到的最大挑战来自外部环境。剑川路沿线的货运交通川流不息,阻断了基地与对面上海交通大学和场地的交流;同时,由于周边其他工业园区尚未启动城市更新,场地内缺乏高质量的公共空间。作为片区城市更新的首批项目,项目需要在相对混乱的城市基底下,创造一个适宜人们停留、办事、交往的场所环境,将人们重新聚集起来。
The biggest challenge encountered in the design comes from the external environment. The continuous freight traffic has blocked the interaction between the base and the Shanghai Jiao Tong University and the Neobay across the Jianchuan road. At the same time, as urban renewal is yet to be started at other surrounding industrial parks, Neobay lacks high-quality public space. As one of the first batch of urban renewal projects in the area, the Neobay Administrative Service Center aims at creating an accommodating environment for people to stay, work and communicate in the relatively chaotic urban base, so as to bring people together again.

 

建筑前广场  摄影:朱清言
建筑东侧立面  摄影:朱清言
通向会议中心 摄影:朱清言

基地仅有一侧朝向城市道路,但行政服务中心的属性要求十几种相对独立的功能及其相应的入口,其中还不乏大型会议中心。因此,设计先以镜面下的大台阶将主要的活动引入二层平台,再以T形内院扩大建筑公共界面,使入口区域增加了三倍。该建筑以开放的姿态拥抱大零号湾,展现了其将服务于上海南部科技人才和科研创新的愿景。
Only one side of the base faces the city road, but the functional attributes of the administrative service center require more than a dozen relatively independent functions and their corresponding entrances, including a large conference center. Main activities are designed onto the second-floor platform with the large steps under the mirror surface, and T-shaped corridors in the inner courtyard are employed to expand the public interface, which tripled the area with entrance conditions. The building embraces the Neobay with an open attitude, reflecting the wish for this administrative service center to serve scientific and technological talents and scientific research innovation in the southern Shanghai city.

 

入口与功能分析图  ©立木设计

通向二层的大台阶  摄影:朱清言
建筑立面细节  摄影:朱清言

周边匮乏的景观使建筑前广场上的城市绿化带显得弥足珍贵,而二层以上的高度也是观看风景最好的视角,因此,设计师设计了三层的小露台、四层的连续R&D办公空间。从相对混杂的剑川路上望去,树冠之上,建筑像是一片风景的舞台。

The lack of surrounding landscape makes the urban green belt on the square in front of the building very precious, and the scenery is best viewed at or above the second floor. The small terrace on the third floor and the connected R&D office on the fourth floor are all created thanks to the picturesque scenery. If one observes from the relatively chaotic Jianchuan Road, above the tree canopy, there is a stage over the landscape.

 

建筑前广场  摄影:朱清言

顶层公共休息平台  摄影:朱清言
大零号湾行政服务中心顶视  摄影:朱清言
平面图  ©立木设计

 

完整项目信息
业主:上海南滨江投资发展有限公司
方案设计:立木设计 L&M
项目经理:郭岚
主持设计:刘津瑞、邹明溪
竞赛阶段团队:史培生、郭乾、张恩东
实施阶段团队:李伟辉、俞纯昕、袁鸣、管浩廷
设计分析:庞思吟、刘一鸣
幕墙顾问:邱恒通
设计顾问:申鹏
施工图甲级设计院:华建集团上海院
建筑摄影:朱清言、史培生

 


 

版权声明:本文由立木设计授权发布。欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。
投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
上海
公共建筑
大零号湾行政服务中心
改造
立木设计
闵行
项目
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
项目
视频
订阅有方最新资讯
投稿

*注意:

1. 邮件标题及资料包请以“新作/视频投稿-项目名称-设计单位”格式命名;

2. 由于媒体中心每日接收投稿数量较多,发送资料前请确认项目基本信息、文图资料准确无误。接受投稿后,不做原始资料的改动;

3. 若投稿方已于自有平台进行发布且设置“原创”,请提前开设好白名单(有方空间账号:youfang502;Space内外账号:designall),并设置好“可转载、不显示转载来源”两项。

请将填写后的表格与以上资料,以压缩包形式发送至邮箱media@archiposition.com,尽量避免使用网易邮箱的附件功能。