全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

中标方案 | 上海潜艇博物馆:场景的还原与重塑 / 芬兰PES建筑设计事务所

中标方案 | 上海潜艇博物馆:场景的还原与重塑 / 芬兰PES建筑设计事务所
编辑:李博超 | 校对:李博超 | 2021.07.27 18:36
船坞公园效果图  ©PES-Architects

设计团队  芬兰PES建筑设计事务所

项目地点  上海黄浦

方案状态  中标方案

总建筑面积  3500平方米(一、二期)


 

2021年1月,芬兰PES建筑设计事务所受邀参加上海潜艇博物馆国际竞赛。历时数月的竞赛阶段后,PES最终赢得竞赛,成功中标。

PES-Architects was invited to participate in the international architectural design competition of Shanghai submarine Museum in January, 2021. After the competition lasted several months,PES finally won the competition.

 

全景鸟瞰效果图  ©PES-Architects

项目位于上海市黄浦区龙华东路18号江南造船厂旧址3号船坞,在浦西世博滨江南片区世博园区内,靠近龙华东路和制造局路,北临弧线形的世博高架步道,南接黄浦江,西靠滨江休闲步道,东侧与2号船坞相邻。

The project is located at No. 3 Dockyard, the former site of Jiangnan Shipyard, No. 18 Longhua East Road, Huangpu District, Shanghai.  It is in the South Area of Expo Park in Puxi Expo Binjiang District, near Longhua East Road and Manufacturing Bureau Road, north of the arc-shaped Expo elevated walkway, south of the Huangpu River, west of the Riverside Leisure Trail, east side with adjacent to No. 2 Dockyard.

 

入口空间效果图  ©PES-Architects

项目包含两期工程,一期建筑面积为500平方米,二期建筑面积为3000平方米。一期计划于2022年一季度建成,二期计划于2023年建成。

The project consists of two phases, the first phase has a construction area of 500 square meters, and the second phase has a construction area of 3,000 square meters. The first phase is scheduled to be completed in the first quarter of 2022, and the second phase is scheduled to be completed in 2023.

 

分期建设示意  ©PES-Architects
黄浦江上远望视角效果图  ©PES-Architects

设计希望结合黄浦滨江周边景观及功能区的改造开发,在内容充分衔接的基础上突出航海元素,形成国内一流的,以退役舰艇为主体的展示区域及沿江人文历史景观带,并强调基地空间与工业历史文化、景观脉络的延续和传承,打造出片区的设计标志性。

It is hoped that combined with the transformation and development of the landscape and functional areas around the Huangpu River, the navigational elements will be highlighted on the basis of full convergence of contents, forming a first-class exhibition area with decommissioned ships as the main body and a cultural and historical landscape along the river. Emphasize the continuation and inheritance of the site and historical industry culture and landscape, and create the landmark of the historical and cultural landscape of the site.

 

分期建设模型示意照  ©PES-Architects
建筑与潜艇部分模型  ©PES-Architects

 

基于文脉的设计

Context Based Design

 

博物馆所坐落的场地是这三个相邻船坞之中的一个。三个船坞所拥有的长度和形状提供了一个令黄浦江连接城市的机会,设计师提出了一种利用场地特殊性的设计:在保持城市与河流之间纵向连接的基础上,沿着绿色通道进行横向连接。设计的总体逻辑是利用旧的船坞和工业旧址的感觉,并逐步将其转化为新的用途,同时保持场地的空间氛围。

The site for the future museum and the relocated submarine is one of the three neighboring maritime docks. The length and shape of the three docks provide a connection to the city. The overall logic of the design has been to take advantage of the interesting feel of old maritime and industrial spaces, and gradually convert them into new uses, while preserving the atmospheric quality of the place and space.

 

一期与二期模型照片  ©PES-Architects

博物馆的一期像是一座桥般架在潜艇之上,船坞之间,通过实现横跨场地的流线保证了滨江空间的连续性。在此之后的建造阶段都遵循同样的逻辑:在博物馆的二期内,建筑的体量会随着对展厅面积需求的增加而随之变大,一个大型有仪式性的楼梯可以让人下到船坞内,同时码头底部将改造成一个体验式水景公园,实现外滩绿地的延伸。

The museum is located as a bridge on top of the submarine and across the dock pool, allowing for continuous flow across the site.The same logic is followed in all construction phases; in phase 2, the size of the building grows as museum programs expand, and a large monumental staircase allows to transform the bottom of the dock into an extension of the bund green space.

 

二期轴测爆炸示意图  ©PES-Architects

其上覆盖一个屋顶观景台,团队最终创造了一个富有雕塑感而又极具功能性的,与潜艇和谐共存的博物馆设计。它悬浮在船坞上,犹如一个神秘而令人好奇的物体,提供面向黄浦江、船坞和潜艇的别样景致。设计团队主要关注了现有场地中的三个主要因素:第一是船坞本身,它拥有着场地作为工业性质的原始记忆,第二是潜艇,最后是雄伟的黄浦江。

By adding a roof top viewing deck, we arrive at a sculptural and yet extremely functional final museum design.  Our design forms a symbiosis with the submarine and hovers on top of the maritime dock as a mysterious, interesting object-with fantastic views towards the river, the dock and the submarine. We have focused on three principal factors on the existing site: the dock itself, as a memory of the industrial nature of the site, the submarine, and the majestic Huangpu river.

 

连桥与入口空间效果图  ©PES-Architects
船坞楼梯效果图  ©PES-Architects

 

消隐的表皮

Concealing Envelope

 

镜面玻璃的表皮可以反射基地状况,使建筑在消隐于基地环境的同时,又成为了一个真正的地标。玻璃、钢材和木材等清晰干净的主体材料与博物馆船坞现有的粗糙纹理形成了优雅的对比。

Reflective mirror facade amplifies its context but also disappears, which both disappears and becomes a focal point simultaneously, forming a true landmark. Glass, steel and wood form an elegant contrast to the existing rough textures of the museum dock. The same material and feel is continued in the interior and spaces are arranged clearly to reflect and best serve their respective uses.

 

屋顶花园效果图  ©PES-Architects

 

多功能性与可延展性

Multi-Functionality and Possible Expansion

 

博物馆的设计和其下方灵活的展览空间允许部分船坞被隔离,并根据季节成为展览或活动计划的一部分。码头区可用性的变化包括电影之夜、舞会、时装秀等活动。

The museum design and the flexible exhibition space beneath allows parts of the dockland to be isolated, and become a part of the exhibition or event programme, depending on the season. Variations on the usability of the dock land include events like movie night, dance party, fashion show and so on.

 

灵活的使用方式  ©PES-Architects
展览与活动场景示意  ©PES-Architects
室内展览空间效果图  ©PES-Architects
潜艇内展览空间效果图  ©PES-Architects

 

从海洋到陆地的演变的景观艺术作品

Landscape Art Piece that Symbolizes the Progression from Ocean to Land

 

船坞底部有一个逐渐起伏的地形,可以随着水位高低,改变整个区域的面貌和功能。随着水位上升,景观会形成供孩子们玩耍的浅水池,并形成一条通往博物馆底部的小路。当水位达到高峰时,博物馆下方的多功能展览区与公共公园将被允许分开。

The bottom of the dock has a gradually undulating topography that can be filled with water, changing the outlook and function of the whole area. As the water level rises, the landscape would form shallow pools for kids to play in, and form a small path towards the underside of the museum. The water also allows to separate the multifunctional exhibition areas below the museum from the public park, when water is at its high peak.

 

地景设计分析  ©PES-Architects
随水位变化的地景设计效果  ©PES-Architects
一、二期建成后总平面图对比  ©PES-Architects

 

完整项目信息

项目名称:上海潜艇博物馆

项目时间:自2021年1月起至今

项目状态:国际邀请竞赛,中标项目,进行中

项目面积:一期500平方米,二期3000平方米,场地策展6600平方米

项目类型:博物馆

项目客户:上海外滩投资开发(集团)有限公司

项目地点:上海

设计团队:芬兰PES建筑设计事务所

效果图:北京汉中益图文设计有限公司、芬兰PES建筑设计事务所

 


 

版权声明:本文由芬兰PES建筑设计事务所授权发布。欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。
投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
PES
上海
中标方案
博物馆
项目
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
项目
视频
订阅有方最新资讯
投稿

*注意:

1. 邮件标题及资料包请以“新作/视频投稿-项目名称-设计单位”格式命名;

2. 由于媒体中心每日接收投稿数量较多,发送资料前请确认项目基本信息、文图资料准确无误。接受投稿后,不做原始资料的改动;

3. 若投稿方已于自有平台进行发布且设置“原创”,请提前开设好白名单(有方空间账号:youfang502;Space内外账号:designall),并设置好“可转载、不显示转载来源”两项。

请将填写后的表格与以上资料,以压缩包形式发送至邮箱media@archiposition.com,尽量避免使用网易邮箱的附件功能。