全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

瞻院:船形民宅 / 微建筑工作室

瞻院:船形民宅 / 微建筑工作室
编辑:李博超(实习生) | 校对:李博超(实习生) | 2020.10.29 19:04
项目外观  摄影:朱雨蒙

设计单位  微建筑工作室

项目地点  北京延庆

竣工时间  2019年

建筑面积  270平方米


 

项目位于北京延庆后黑龙庙村。这是一个很普通的京郊村落,北边的海坨山和南边的官厅水库成为其最独特的风景。场地位于村子北边,与海坨山中间因为还隔一些院子和田地,所以还有相当远的距离。

The project is located in a typical village (Hou Hei Long Miao) near Yanqing, Beijing, which is surrounded by a beautiful mountain (Hai Tuo Shan) from the north, and a pond (Guan Ting) from the south. The site is on the northern edge of the village, distanced from the mountain across farmlands.

 

鸟瞰村落  摄影:朱雨蒙

2018年初工作室有幸受邀与另外四位建筑师一起参与京郊一民宿五个院子的设计,参加这样的集群设计的过程很有趣,设计师可以相互了解各自的工作方式和思考角度。大家用抓阄的方式分配五个场地,各自根据现场的条件给出设计方案,从最终结果来看,这样的方式增添了空间丰富性,对整个民宿运营还有是很有利的。

In 2018, Wee Studio was invited here for a design collaboration with four other architects, to build a cluster of minsu — a type of Chinese-style bed-and-breakfast — consisting of five buildings. The five sites to be transformed were randomly matched with the architects, making for a fruitful project in which distinctive design methodologies are juxtaposed within a single complex. In addition to contributing to the artistic value of the project, its resulting spatial diversity also highly benefits the business end of the property.

 

基地原貌  ©微建筑工作室

原有建筑是在80年代左右建造的四开间的红砖房,从空间形式和人文价值来看没有保留的意义,因此决定拆除重建。

Due to an absence of physical and cultural values within the existing building — a single-floor brick structure from the 80s — we proposed to demolish it, allowing us to start over with a clean slate.

 

原有建筑  ©微建筑工作室

设计师从“看”这个行为出发来做这个设计,把民宿理解成城市向农村回望的一个场所。设计师期望人们站在天台,可以越过后面的院子直接观赏到北面的海坨山,因此房子北边的体量稍稍抬起,遮挡住后面的院子,在视觉上拉近人与山之间的距离。同样的处理方式也体现在南侧的体量,所以得到了一个两端翘中间低的弧形屋面。

The proposal is developed from the behavior of “looking.” The minsu is interpreted as a place where guests from urban areas can converse with the site. Visitors are meant to gaze upon Haituo Mountain from the roof terrace free of distractions — therefore, the roof’s northern edge is curved up to obscure the presence of neighboring buildings, pulling the mountain visually closer to the viewer. With the same strategy applied to its southern edge, the roof takes the shape of an inverted vault with a dip at the center.

 

概念模型  ©微建筑工作室
建筑实景  摄影:朱雨蒙

设计师在房子里增加了五个庭院,希望人们能通过庭院看到天空,同时让光线进入到房间,形成向内的空间感。设计师还在公共区域东面的红砖墙上开了一些不规律的小洞,让经过这里的村民能够通过这些小窗,看到民宿中来自城市的客人们的一些活动,期望这两个群体在视线上有一些接触,相互了解各自的生活状态。

An insertion of a series of five internalized courtyards make the sky visible from within the building, and introduce ample natural light into the deep plan. To the east, bricks are removed from the wall facing the public area to create small punctures that offer opportunities for visual interaction between villagers and the courtyards.

 

俯瞰建筑  摄影:朱雨蒙
俯瞰建筑  摄影:孙海霆

建筑体量关系从仰看海坨山衍生而来,因此取名“瞻院”。

Driven by how one gazes at Haituo Mountain from a distance, the project is named “Zhan Yuan” (Courtyard House for Gazing).

 

大庭院  摄影:孙海霆

入口的位置还是跟原来院子一样在东南角。进大门后,出现的是用红砖做的一个镂空的影壁墙,这也是建筑的第一个庭院。

The relationship of the building site to the village is maintained by retaining the location of the entrance from the original building. Upon walking through the entrance, people encounter a small courtyard backed with a perforated brick wall.

 

入口处的影壁墙  摄影:孙海霆
入口处带沙坑的庭院  摄影:孙海霆
走廊  摄影:孙海霆

南边是一室一厅,客厅前面是一个带沙坑的庭院。

Next to the entrance is the first suite unit, whose living room faces another courtyard with a sandpit.

 

庭院效果  绘图:齐玥
庭院实景  摄影:孙海霆
庭院效果  绘图:齐玥
庭院实景  摄影:孙海霆

建筑中间是一个公共的厨房和餐厅,三面墙都可以完全打开,连接于第三个大院子,通过大院子可以上到天台,观看海坨山的景色。

A communal kitchen and dining area is located at the center, with three sides of accordion doors that can be folded away to fully open itself to the two adjacent courtyards. In the main courtyard is a staircase which leads up to the mountain view from roof terrace.

 

庭院实景  摄影:孙海霆
庭院实景  摄影:孙海霆
设计效果  绘图:齐玥
屋顶实景  摄影:孙海霆

北边是二层楼,一层是一个带内庭院的卧室,二层的卧室前面也带一个庭院,通过北面的长条窗也可以看到海坨山。

A second suite unit is located on the northern side of the hotel. With two levels, it contains a bedroom with an inner courtyard on the ground floor, and another on the second floor with a ribbon window that frames a mountain view, as well as an enclosed terrace.

 

民宿内部  摄影:朱雨蒙
餐厅与厨房  摄影:孙海霆
民宿内部  摄影:朱雨蒙

设计师期望空间能引发人们在其中产生一些愉悦的日常行为。例如周末几个家庭来到这里,孩子们可以在沙坑里玩耍,母亲们在旁边客厅上的沙发上闲聊,亦或跑上天台静静地看会远处的海坨山,还可以把餐厅的玻璃门全打开,在院子里跟朋友们热热闹闹地办一个生日派对,又能坐在庭院的椅子上看一本很久都没来得及看完的书……

The space is meant to host a diverse range of domestic activities, granting each of the families with a freedom to find their own experience. Guests might find themselves chatting on the living room sofa while overlooking their children playing in the sandpit, or climbing up to the roof terrace to enjoy the mountain view. They might open up the dining area and invite friends over for a party, or simply grab a chair in a quiet corner of the courtyard to finish up a book.

 

北卧室  摄影:朱雨蒙

二楼卧室  摄影:朱雨蒙
二楼庭院  摄影:孙海霆

 

设计图纸 ▽

 

一层平面图  ©微建筑工作室
二层平面图  ©微建筑工作室
屋顶平面图  ©微建筑工作室

 

完整项目信息

项目名称:瞻院

设计单位:微建筑工作室

项目地点:北京延庆

竣工时间:2019年

建筑面积:270平方米

业主:大隐于世民宿

建筑设计:戴海飞、张燕平、齐玥

结构设计:高雪梅

给排水设计:王巍巍

暖通设计:甄勤

电气设计:郭晨

摄影:孙海霆、朱雨蒙

施工:汪根生团队等

 


 

版权声明:本文由微建筑工作室授权发布,欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。
投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
北京
微建筑工作室
民宿
项目
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
项目
视频
订阅有方最新资讯
投稿

*注意:

1. 邮件标题及资料包请以“新作/视频投稿-项目名称-设计单位”格式命名;

2. 由于媒体中心每日接收投稿数量较多,发送资料前请确认项目基本信息、文图资料准确无误。接受投稿后,不做原始资料的改动;

3. 若投稿方已于自有平台进行发布且设置“原创”,请提前开设好白名单(有方空间账号:youfang502;Space内外账号:designall),并设置好“可转载、不显示转载来源”两项。

请将填写后的表格与以上资料,以压缩包形式发送至邮箱media@archiposition.com,尽量避免使用网易邮箱的附件功能。