全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号
string(2) "on"

Orientkaj和Nordhavn地铁站 / Arup + Cobe

Orientkaj和Nordhavn地铁站 / Arup + Cobe
编辑:彭紫琦(实习生); 校对:崔婧 | 2020.06.19 16:12
Orientkaj station  ©Rasmus Hjortshøj – COAST 

项目地点  丹麦哥本哈根

设计单位  Arup + Cobe

项目面积  Nordhavn站:308平方米;Orientkaj站:396平方米

建成时间  2020


 

为重建哥本哈根码头的地区潜力,部分Nordhavn地铁线被延长,以连接哥本哈根市中心和港口,该项目也成为北欧最大的城市再生项目之一。对此,Arup和Cobe合作,为该地铁线设计了两个新的地铁站,Orientkaj站和Nordhavn站。

Part of the Nordhavn metro line extension connecting the docklands to Copenhagen’s city centre, Arup and Cobe have worked together to design two new metro stations, Orientkaj and Nordhavn, under the Nordhavn metro line extension. The recently opened public transport link unlocks the potential for the redevelopment of Copenhagen’s northern docklands, one of the largest urban regeneration projects in northern Europe. 

 

Nordhavn  ©Rasmus Hjortshøj – COAST

这两个地铁站具有鲜明的视觉特征,反映了它们各自所在的城市区域的特点。以集装箱的形式为原型的Orientkaj站位于地上,展现了大体量的建筑形式,以及具有粗野主义建筑风格的码头工业历史。同时在设计上,还具有以乘客为主的人性化细节。而位于地下的Nordhavn站则延续了由Arup主持设计、最近开通的Cityringen地铁线的设计语汇——换乘站独特的红色表皮。

The two metro stations possess distinct visual characteristics that reflect the character of the urban areas they serve. Tracing the outline of a shipping container, the overground Orientkaj station celebrates the large-scale volumes and brutalist features of the dockland’s industrial past but opens up to reveal a passenger-focused, human-scaled detailing on the inside. The underground Nordhavn station borrows from the design vocabulary of the recently-opened Cityringen metro line – for which Arup led the architectural design – with the distinctive red cladding of transfer stations.

 

Orientkaj station  ©Rasmus Hjortshøj – COAST

 

Orientkaj站

 

Orientkaj站的设计以一个玻璃、混凝土、铝材混合的盒子形体,占据哥本哈根港口位置,将码头景色尽收眼底。该站点的设计可为该地区未来的地铁站设计提供模板。尽管项目体量大、轮廓清晰,设计师仍在细节部分,包括照明和材料的选用,突出以乘客为主的理念。

Anchored by bold concrete claws onto the Copenhagen harbour, the station is designed as a glass, concrete and aluminium box commandeering panoramic views over Orientkaj dock. As a prototype, Orientkaj station is designed to make a statement, offering a model for any future overground stations in the Nordhavn development. Despite the station’s scale and sharp outline, the architects’ passenger-focused approach is highlighted by the detailing inside, from the lighting to the material palette.

 

Orientkaj station  ©Rasmus Hjortshøj – COAST

该项目周边的建筑性质复杂,包括办公室、改造后的仓库以及新的住宅开发项目。因此,设计需要让它在作为当地地标的同时,还能很好地与周围的白色建筑融为一体。考虑到未来可能会有的高层建筑,设计师在所有的外立面、屋顶和底面都采用了阳极氧化铝板,以不同角度布置,使得项目可以捕捉天空的色彩,确保车站从各个角度都能有良好的视野。

Serving a mixed-use urban area with offices, transformed warehouses and new housing developments, Orientkaj station needed to be distinctive enough to become a local landmark, while blending in with the white surrounding buildings. Anticipating a possible future high-rise development next to the station, the architects have used anodised aluminium panels on all façades as well as roof and soffit: placed at angles, the aluminium cladding catches the colours of the sky and ensures the station offers beautiful lines of sight from all angles. 

 

Orientkaj station  ©Rasmus Hjortshøj – COAST 

车站平台上的视野也是设计的一个重点。大的玻璃门允许乘客在阳光晴朗的日子里远眺厄勒海峡,望见瑞典。乘客可以从两个旋转的混凝土楼梯上到车站平台。车站底部架空,33米长的混凝土跨度和V型支撑柱使车站占地面积最小化,以提供开放灵活的城市空间,为未来的功能提供场地,例如自行车道和滨水的城市公共空间。

Views from the station platform have also been a key design consideration: the large, glass platform screen doors mean that on a clear day, passengers can look across the Øresund into Sweden. Two rotated, concrete staircases connect the station to the ground level. Under the station, the 33-metre long concrete spans and V-shaped piers minimise the station’s footprint while maximising the open, flexible urban space to accommodate a range of future uses, including bike lanes and a public urban space along the waterfront.

 

Orientkaj station  ©Rasmus Hjortshøj – COAST 

车站内部巨大的矩形大厅是无柱的,由外部混凝土框架支撑。天窗的设计采用该地区以前工业建筑的棚屋顶设计方式,让自然光照入车站内部,同时集成灯的设计可以在夜晚提供舒适的光线。粗野主义风格的混凝土建筑外观,搭配以内部精心的细节设计,为车站增添了实用性。楼梯和电梯塔体覆盖以六边形的马赛克砖,且转角处被打磨成圆角,使之更为人性化。

Inside the station, the vast rectangular hall is column-free, supported by the external concrete frames. Skylights mimicking the shed roofs found in the area’s former industrial buildings allow natural light to flood the station during the day, while integrated luminaries give a pleasant light at night. The scale of the brutalist concrete exterior is juxtaposed with polished detailing inside, adding a practical materiality to the station: white hexagonal mosaic covers the stairs and lift towers, while corners have been rounded for a softer, more human-friendly finish.

 

Orientkaj station  ©Rasmus Hjortshøj – COAST

 

Nordhavn站

 

Nordhavn站的设计延续了Cityringen M3地铁线设计,为乘客创造了连续的体验感。它们的平台长度、信息系统和路标系统都是相同的。该项目室内墙壁上覆盖的红色的砖,也是Cityringen换乘站的特征之一。

Nordhavn station provides design continuity with the Cityringen M3 metro line, which opened in 2019, to create a seamless travel experience for passengers travelling between the two lines: platform length, information systems and wayfinding are the same, while the interior façades are clad in the red tiles characteristic of Cityringen’s interchange stations. 

 

Nordhavn station  ©Rasmus Hjortshøj – COAST 

S-train线路是一条繁忙的交通干线,其地下换乘站的路标系统是地铁站设计的主要考虑因素。地铁站与换乘轨道之间清晰的视线,可以让乘客可以直接看到道路的另一端,增强了舒适性与安全性。

An underground transfer station at Nordhavn S-train lies under a busy traffic artery. Intuitive wayfinding was a key design consideration for this underground station with clear lines of sight between the underground station and the transfer tunnels, allowing users to see all the way through to the other side, enhancing the feeling of comfort and safety. 

 

Nordhavn station  ©Rasmus Hjortshøj – COAST 

褶皱的陶瓷面板也提供了一种动感,倾斜的墙壁以不同的颜色覆盖,从白色到红色,随着乘客的移动而变化。同时,延续Cityringen的另一设计主题,该项目折纸般的天花板也可以用来反射光线。

Folded ceramic panels also provide a sense of movement, building to a great reveal in the transfer tunnel: the angled wall claddings reveal a different hue changing from white to red as passengers move through. Continuing another design theme from Cityringen, the new metro station’s origami ceiling has been designed to reflect light throughout.

 

Nordhavn station  ©Rasmus Hjortshøj – COAST 

Cobe的创始人,建筑师Dan Stubbergaard说道:“Nordhavn是一个可持续发展的城市,在这里步行、骑行或使用其他公共交通会比自己开车便利许多。这两个地铁站的设计,释放了哥本哈根新城区的潜力,使各个街区、各个地区之间的交通更加高效和可持续。同时,该项目也让哥本哈根港口码头开展新的篇章。”

“Nordhavn is a city of sustainable mobility, where it is easier to walk, bike or use public transport, than it is to drive your own car. The two metro stations unlock the potential of this new Copenhagen city district enabling more efficient and sustainable transport between the individual neighbourhoods, and to the rest of Copenhagen, while adding a new chapter to the story of the Copenhagen harbour front”, says Dan Stubbergaard, architect and founder of Cobe.

 

Orientkaj station  ©Rasmus Hjortshøj – COAST

 

完整项目信息

Nordhavn station

Client: Metroselskabet

Year: 2013-2020

Size: Platform 44 x 7 metre

Architects: Arup and Cobe

Architectural finishes: CAS JV

Engineers: RambøllArup JV

Contractor: Metnord

Lighting design: Arup

Landscape architects: Cobe, Sleth and Polyform

 

Orientkaj station

Client: Metroselskabet

Year: 2013-2020

Size Platform 44 x 9 metre

Architects: Arup and Cobe

Engineers: RambøllArup JV

Contractor: Metnord

Lighting design: Arup

Landscape architects: Cobe, Sleth and Polyform

 

Elevated railway

Client: Metroselskabet

Year: 2013-2020

Architects: Arup and Cobe

Engineers: RambøllArup JV

 

Photographer: Rasmus Hjortshøj – COAST

 


 

本文由Arup与Cobe授权有方发布,欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。

关键词:
2020
Arup
COBE
项目
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
项目
视频
订阅有方最新资讯
投稿

*注意:

1. 邮件标题及资料包请以“新作/视频投稿-项目名称-设计单位”格式命名;

2. 由于媒体中心每日接收投稿数量较多,发送资料前请确认项目基本信息、文图资料准确无误。接受投稿后,不做原始资料的改动;

3. 若投稿方已于自有平台进行发布且设置“原创”,请提前开设好白名单(有方空间账号:youfang502;Space内外账号:designall),并设置好“可转载、不显示转载来源”两项。

请将填写后的表格与以上资料,以压缩包形式发送至邮箱media@archiposition.com,尽量避免使用网易邮箱的附件功能。