全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号
string(2) "on"

轻与重的交融:地中海区域文化中心 / 博埃里建筑设计事务所

轻与重的交融:地中海区域文化中心 / 博埃里建筑设计事务所
编辑:李博超 | 校对:李博超 | 2023.01.14 19:06
建筑外观  摄影:Paolo Rosselli

建筑设计  博埃里建筑设计事务所
项目地点  法国马赛
项目年份  2004-2013
建筑面积  9340 平方米


 

为纪念马赛被提名为欧洲文化之都,2013年,聚集了多种海洋特征的地中海区域文化中心,于马赛正式落成。

To mark the nominating of Marseille as European Capital of Culture, in 2013 the Villa Méditerranée was inaugurated as a place of interaction between the different identities that come from the sea.

 

这座建筑矗立于港口附近的海岸上,背后是La Tourette海角,它从一片渗入码头的水域中向上生长而出,象征着与大海的深层联系。只有深入建筑当中,才能欣赏到这片水景。从海角望去,建筑犹如从岛屿上升起;而从海面上观察,它又仿佛正在陆地上“休憩”。

The building stands on the coast near the port with the promontory of La Tourette behind it and rises from a square of water that penetrates the quay, symbolizing the deep bond with the sea and which is only visible once having entered the building. Seen from the promontory the building seems to rise up from an island while when viewed from the sea it gives the impression of resting on the mainland. 

 

建筑全貌鸟瞰  摄影:Paolo Rosselli
立面外观  摄影:Paolo Rosselli

36米长的壮观的屋檐是建筑造型上的一个典型特征。屋檐俯瞰着广场,似乎欲一直延伸到防波堤上。然而,文化中心并不是要征服大海,而是从纵向包围着大海,展示了大海潜在的两面性。

The shape of the architecture is characterized by an imposing 36 metre overhang that in addition to overlooking the square seems to want to extend its projection over the breakwater. However, the Villa Méditerranée is not trying to overcome the sea but rather to envelope it as revealed by the longitudinal section which demonstrates the existence of two underground levels.

 

延伸的屋檐  摄影:Paolo Rosselli

建筑由混凝土和钢材组合而成,由单层表皮覆盖,几乎如连续的缎带般,模糊了建筑水平与垂直的向度。因此,建筑也呈现出两种截然不同的立面效果。建筑的各个立面与周围不同的景观相融合,并采用了多元且具体的方式来达到这一效果:面向城市的一面是庄重且考究的,而面向大海的一面则呈现出鲜明的现代主义风格。

The structure, created from a combination of concrete and steel, is covered by a single skin, almost a continuous band that covers the vertical and horizontal surfaces indiscriminately thus recreating two very different elevations. The fronts relate to different portions of the surrounding landscape and they use a diversified and specific language to do this: while the facade facing the city is sober and elegant, the side towards the sea is radically modernist.

 

轻重间的对比  摄影:Paolo Rosselli

建筑立面由混凝土板和玻璃板交替组成,带来轻重之间的对比。根据玻璃面板的位置,室内向外的景观视野也在不断变化:墙上的玻璃窗,为人们提供望向大海或城市的视角;一些位于地板或天花上的开口,则可以让人们看到一方水景。同样地,侧立面由大面积的玻璃组成,中间插入安装了一些开窗。

The cladding is made of concrete slabs alternating with sheets of glass in an interplay of contrast between heavy and light. Depending on the position of the glass panels, the view from the interior changes: when these are on the wall, it is possible to see the sea or the city while if they are placed on the floor or ceiling, the view is turned towards the square of water. Similarly, the side fronts are created using large glazed sections which are regularly interrupted by the insertion of opening windows.

 

建筑与水景  摄影:Paolo Rosselli

建筑的室内也经过了精心设计,可变成各种灵活的空间,从而提供各种功能。建筑的入口大厅非常宽敞,带有一座复杂的楼梯,这座楼梯也是大厅的焦点所在。可活动的扶梯通向楼上,而螺旋楼梯则通往位于地下室的礼堂。

The interiors are carefully designed to generate flexible spaces able to accommodate a wide range of functions. The entrance hall is very large and characterized by a complex sequence of stairs: the mobile ones lead to the upper floors, while a helical one leads to the auditorium in the basement.

 

入口大厅  摄影:Paolo Rosselli

室内空间还通过另一个垂直通道与水域相连,这个垂直通道从外面看就像一个玻璃圆柱体。顶层的大型开放空间,低矮且宽阔,其高度也随空间的延伸而逐渐降低,将人们的注意力引导向长长的条形窗上,为人们观察港口活动提供了有利的视角。

The space is also connected to the aquatic square through a further vertical connection, which manifests itself on the outside like a glazed cylindrical volume. The large open space on the top floor, low and wide, tapers in height focusing attention on the long strip window which offers a privileged viewpoint from which to observe the movements of the port.

 

顶层空间  摄影:Paolo Rosselli
礼堂  摄影:Paolo Rosselli

 

完整项目信息
项目团队:博埃里建筑设计事务所(mandatory), IVAN DI POL, Jean Pierre Manfredi, AR-C (BET Structure), INEX (BETF fluides), Alain Goetchy (Design/ Mobilier), KANJU (BET Scenographie)
项目地点:法国马赛
项目年份:2004-2013
客户:Conseil Regional Provence Alpes Cote d’Azur
建筑面积:9340 平方米
设计团队:Stefano Boeri(创始合伙人),Marco Brega(项目统筹),Davor Popovic(项目统筹),Mario Bastianelli(项目统筹),Marco Bernardini,Francesca Cesa Bianchi,Fabiano Continanza,Massimo Cutini,Eleanna Kotsikou,Andrea Sellanes,Alessandro Agosti,Daniele Barillari,Angela Parrozzani
摄影:Paolo Rosselli

 


 

版权声明:本文由博埃里建筑设计事务所授权发布。欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。
投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
博埃里建筑设计事务所
文化建筑
法国
项目
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
项目
视频
订阅有方最新资讯
投稿

*注意:

1. 邮件标题及资料包请以“新作/视频投稿-项目名称-设计单位”格式命名;

2. 由于媒体中心每日接收投稿数量较多,发送资料前请确认项目基本信息、文图资料准确无误。接受投稿后,不做原始资料的改动;

3. 若投稿方已于自有平台进行发布且设置“原创”,请提前开设好白名单(有方空间账号:youfang502;Space内外账号:designall),并设置好“可转载、不显示转载来源”两项。

请将填写后的表格与以上资料,以压缩包形式发送至邮箱media@archiposition.com,尽量避免使用网易邮箱的附件功能。