全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号
string(2) "on"

UNStudio新作:首尔YG娱乐公司新总部,K-Pop般的空间律动

UNStudio新作:首尔YG娱乐公司新总部,K-Pop般的空间律动
编辑:李博超 | 校对:李博超 | 2022.03.18 22:33
中庭  ©Rohspace

设计单位  UNStudio
项目地点  韩国首尔
建成时间  2021年
建筑面积  18801平方米


 

2017年,韩国流行音乐(K-Pop)的娱乐经纪公司之一YG娱乐公司邀请UNStudio为其设计在首尔的全新总部大楼,大楼建成后,也迅速成为粉丝们的向往之地。
In 2017 YG Entertainment, the producers of K-Pop, invited UNStudio to design their brand new headquarter building in Seoul, which since completion has become a site of pilgrimage for fans hoping to catch a glimpse of their latest idols.

 

建筑外观  ©Rohspace

UNStudio对新YG总部大楼的设计灵感,源于总体的音乐行业和YG娱乐公司所专注的业务领域。新的建筑空间内设有办公空间、会议室和录音室等。这些功能空间被战略性地组织在一起,并充分考虑和利用总部大楼优越的地理位置和外部视野,为YG娱乐公司的员工打造了一个令人振奋和鼓舞的工作环境。
UNStudio’s design for the new headquarter building is inspired by YG Entertainment’s business and the music industry in general. The new building houses office spaces, meeting rooms and recording studios, all of which are strategically organised to take full advantage of the location and to provide YG Entertainment’s employees with the most uplifting and inspiring work environment possible.

 

新总部大楼处在两个截然不同区域的交界处,一边是低密度居住区,另一边面向密集的高速公路和桥梁,俯瞰大型公园绿地。项目周边环境的巨大差异决定了总部大楼的朝向和内部空间的组织结构,也令室内办公区域拥有开阔的河流景观视野。
The new HQ is located on a site that borders two very different worlds. To one side, it abuts a low-density housing area, while on the other, it faces a dense network of highways and bridges and overlooks a large green park. This discrepant positioning informs the design, the building orientation and the internal organisation, while also serving to open up views towards the river from the interior workplaces.

 

远眺城市中的新总部大楼  ©Rohspace

 

室内空间

 

原有的著名YG大楼就位于新的YG总部大楼旁,其内部空间采用“暗中带黑”的概念。而新的YG总部大楼的内部设计则采用相反的概念,引入一系列浅色基调的几何线条,打造了一个“明中带亮”的空间。
The new YG Headquarters is situated directly next to the well-known existing YG Building, the interior of which celebrates a ‘black in black’ concept. The new HQ interior takes the opposite approach, introducing instead a brightly lit space with a range of white tones and geometric lines.

 

新总部中庭空间  ©Rohspace

建筑周边环境的双重特质通过功能空间的交错分区反映在室内的组织中。同样的逻辑,延伸至材料的选择和视觉效果的营造,在视觉上与外部街道相联系的同时,屋顶为中庭提供充足日光,创造出独特的内部空间体验。
The dual qualities of the surroundings are reflected in the interior organisation of the building through an interlocking sectional concept for the functions. This logic, combined with visual coherence in materials and geometry, creates a unique interior experience that is visually linked to the exterior street level, while the roof floods the central atrium space with daylight.

 

仰望中庭上的采光窗  ©Rohspace

七个楼层的办公区域面向公园,为所有楼层的员工提供充足的阳光。一到四层的会议室和共享空间朝向室内中庭,是大楼核心区域的集合空间。这些区域面向用户、员工和访客,提供低区办公室、录音室,宛若建筑的中央舞台。
The seven office levels are oriented towards the view to the park, a placement that ensures daylight on all working floors. The meeting and collaboration spaces on the first 4 floors face an interior atrium, which serves as a collective space in the heart of the building. This area acts as a central stage for the lower level offices and the recording studios, as well as for the users, staff and visitors.

 

剖轴测示意图  ©UNStudio
中庭  ©Rohspace

中庭面向内部的一侧设有小型胶囊式会议室,可以作为员工的“工作区”或“休息区”,也营造了大楼中庭与各个办公楼层视觉上互动。一楼中庭设有一个隐蔽的花园空间,亦是整个大楼招待访客的“花园会客厅”。
The interior facade of the atrium is punctuated by exposed capsule-like meeting rooms that can serve as either ‘working zones’ or ‘resting zones’. These capsules further enable visual interaction throughout the atrium and towards the office floors. On ground level, the atrium space hosts a hidden garden and functions as a ‘living room’ to welcome visitors.

 

胶囊式会议室  ©UNStudio
胶囊式会议室实景  ©Rohspace

导视标识系统以几何网络线条的形式整合在室内设计中,引导人们到达建筑中的不同区域,既能合理引导人流,又创造了空间的结构层次感。
Wayfinding is integrated into the interior design by way of a network of geometrical lines that guide people to the different zones in the building, easing the people flows and creating a spatial hierarchy.

 

中庭交通系统示意  ©UNStudio

楼内交通空间  ©Rohspace

 

城市发声器

 

新总部大楼外立面的设计,让人更容易联想到产品,而不是建筑。其宛如一个“城市发声器”,每处带有特征的设计都能执行一项功能。
The protective shell of the new HQ building manifests as a new ‘urban speaker’. It is designed to be more reminiscent of a product than a building; one in which every design feature has a performative function.

 

原有的YG大楼外立面以裸露的混凝土立面为特征。新的YG总部大楼虽然外立面材质不同,但在整体体量上与原有大楼相对应,在高度、楼层和功能上,也与原有YG大楼保持协调一致。同时由于处在城市和公园之间的特殊位置,这座新的YG总部大楼为该区域创造了新的视觉冲击。新YG总部大楼保护性的壳式外立面与内部人性化材料交错的设计,进一步展示了该建筑的双重性特征。
The existing YG Building next to the new HQ is characterised by its exposed concrete exterior. Corresponding with the overall massing of the existing building, the new YG HQ aligns in height, floors and functionality with its older brother, while creating a new impulse for this location and an organisation that is enabled by its unique positioning between city and park. The massing of the new YG Headquarter building further reflects this duality through interlocking the protective shell-like exterior facade with the more human-scale materiality of the interior.

 

建筑立面细节  ©Rohspace

新YG总部大楼保护性外壳式立面的边界清晰明确,犹如建筑周边不同区域明确的分界线。这种边界的界定源于大楼内部功能需求,充分考量内部特殊用途和外部环境的互动因素,由内到外地确定整体的设计关系。
Clearly defined zones within the protective outer shell relate to the urban placement of the building. These zones are defined from the inside, based on their particular use and interaction with the outside environment.

 

大楼朝向公园的一侧被设计成全玻璃立面,该侧的中央区域中还设置了室外阳台,既为工作的员工提供了可以呼吸室外新鲜空气的休息地,同时也为下面的楼层提供了遮阳。此外,朝南的外墙和屋顶上还设计并安置了BIPV太阳能电池板。
Fully glazed areas are located towards the park and the central zone on this side of the building is equipped with balconies. These enable outside spaces for the users during work-breaks, while also providing sun shading for the levels below. BIPV solar cells are also integrated in the south-facing facade and on the roof.

 

立面材质分析  ©UNStudio
穿孔铝板细节  ©Rohspace

大楼的实心区域和过渡区域的外墙设计为半玻璃式。特别是朝向居住区的部分,采用了动感的线条设计,以及穿孔图案和铝板与玻璃交替的设计,营造一种建筑内部功能和活动若隐若现的视觉效果。
Semi-glazed zones are allocated in the transition towards the fully opaque facade. In some of these solid areas, especially those located towards the housing area, dynamic lines are used to highlight certain zones, while a perforation pattern and alternation of aluminium panels and glass provide a glimpse of the functions and activities inside the building.

 

建筑夜景外观  ©Rohspace

新的YG大楼从首层开始引入绿色植被。绿色由外向内蔓延开来,仿佛是附近公园的延伸,与大楼金属保护壳式外立面形成鲜明的对比。
The integration of planting functions as an extension of the nearby park, while also forming a distinct contrast with the metallic exterior of the building. On ground level the green extends towards the inside of the building.

 

楼内置入的绿植  ©UNStudio

白天,这个“城市发声器”从内到外都是员工最舒适的工作场所,而当夜幕降临,这个工作场所被点亮,又成为城市天际线中一个标志性建筑。大楼内部各个功能区域灯光与外立面边界线的灯光内外呼应,营造出一种多层次的立体感,也呼应着娱乐业和音乐行业固有的表演特性。
During the day, the ‘urban speaker’ is designed to provide the best possible working environment for its employees from the inside out, whilst at night this workplace begins to glow and become an identifiable part of the city’s skyline. In the evenings the illumination concept of the various interior zones employs the facade lines and perforated hues to reveal a glimpse of various layers within the building, accentuating the quality of performance inherent to the entertainment and music industry.

 

建筑外观夜景  ©Rohspace
底层平面图  ©UNStudio

 

完整项目信息
Client: YG Entertainment
Location: Seoul, South Korea
Building surface: 18801m2
Building site: 3145m2
Programme: Office, recording studios
Contribution UNStudio: Facade Design and interior design of public spaces (Concept design to Construction Supervision)
Status: Completed
Credits
UNStudio: Ben van Berkel, Astrid Piber with Marc Salemink and Tiia Vahula, Hyoseon Park, Paul Challis
Advisors:
Gansam Architects & Partners Co. Ltd
Interior design (+ construction drawings public spaces): EOMJI HOUSE
Interior coordination : STUDIO YUUL
Lighting design: a·g Licht
All photos by Rohspace

 


 

版权声明:本文由UNStudio授权发布。欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。
投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
UNStudio
办公建筑
韩国
项目
首尔
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
项目
视频
订阅有方最新资讯
投稿

*注意:

1. 邮件标题及资料包请以“新作/视频投稿-项目名称-设计单位”格式命名;

2. 由于媒体中心每日接收投稿数量较多,发送资料前请确认项目基本信息、文图资料准确无误。接受投稿后,不做原始资料的改动;

3. 若投稿方已于自有平台进行发布且设置“原创”,请提前开设好白名单(有方空间账号:youfang502;Space内外账号:designall),并设置好“可转载、不显示转载来源”两项。

请将填写后的表格与以上资料,以压缩包形式发送至邮箱media@archiposition.com,尽量避免使用网易邮箱的附件功能。