全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

蒙克博物馆:垂直堆叠的开放姿态 / estudio Herreros

蒙克博物馆:垂直堆叠的开放姿态 / estudio Herreros
编辑:李博超 | 校对:李博超 | 2021.09.26 20:43
建筑外观 ©Adrià Goula

设计单位  estudio Herreros

项目地点  挪威奥斯陆

建成时间  2021年

建筑面积  2.63万平方米


 

无论日夜,蒙克博物馆都将欢迎人们的到来。这处全新的地标也将刷新挪威首都的天际线景观,为当地人与游客提供一处尽览城市、山脉与峡湾全景的胜地。

The new MUNCH is a landmark building greeting people both at day and night, a new reference in the skyline of the Norwegian capital that gives the locals and visitors an overview and orientation within the city, the surrounding mountains, and the Oslo fjord.

 

全新的奥斯陆城市天际线  ©estudio Herreros
从海岸远眺城市天际线  ©Ivar Kvaal

依海岸而生的博物馆  ©Guttorm Stilen Johansen

项目希望在更为广泛的公共空间中提供一处体验艺术的场所。裙房承担了建筑面向城市开放性的一面,为社会交往创造处契机。大厅则是公共空间的延伸,欢迎每一个人的到来,并将博物馆融入大众的日常生活。

The new MUNCH proposes to experience art within a broader set of public spaces and experiences. The podium assumes the urban role of the building as a condenser of social encounters. The lobby will be an extension of the public space, inviting everybody to enter and transforming the museum into an everyday life facility.

 

区位示意  ©estudio Herreros

项目外观  ©Adrià Goula

博物馆的设计中着重强调了公共功能的规划,形成互为补充的功能联系,以此提供如音乐会、讲座、儿童课堂等具有吸引力的日常活动,从而让博物馆与比约尔维卡社区间的关系更为紧密。

The design of the complementary public functions of the museum has been given special attention to offer attractive day-to-day activities such as concerts, lectures or children workshops and therewith anchoring the museum in the new neighbourhood of Bjørvika.

 

日夜皆可使用的博物馆  ©estudio Herreros
项目外观  ©Adrià Goula

博物馆为高层建筑,因此在内部功能的规划上也采取了竖向组织的形式。这种设计为参观者提供更加清晰的导向,也为空间提供适应不同功能的极大灵活性。

Being perceived as a vertical museum, the new MUNCH organizes the museum’s main functions in height. This provides operational benefits, creating good legibility for the visitors, and invite to versatile use with great flexibility.

 

功能的纵向组织  ©estudio Herreros

垂直上升的公共流线将用于娱乐、商业、文化活动的大厅与顶层的露台、观景台和餐厅连接起来,更为游客欣赏爱德华·蒙克的作品及奥斯陆不同时期的历史风貌提供了指引。公共空间不断向上延伸,最终在建筑顶部提供一片壮观的视野,这正是此次垂直博物馆与众不同的本质所在。

Its ascending public circulation path connects the main lobby that houses recreational, commercial, and cultural uses with the terraces, observatory and restaurant of the top floor, offering in parallel the discovery of the work of Edvard Munch and the different historical strata of the city of Oslo. This gesture of conceiving the circulation system as an ascending public space being crowned by a spectacular top-floor viewpoint is the essence of the heterodox character involved in developing a vertical museum.

 

剖面模型示意  ©estudio Herreros
建筑整体外观  ©Adrià Goula
裙房外观  ©Adrià Goula

建筑外立面采用了具有不同透明度的穿孔铝材,为建筑提供了一种神秘的飘渺感。这种表皮也能对奥斯陆的气候发生微妙的反应,在不同的情形下显现出建筑别样的面貌。建筑遵从被动式建筑的设计标准,以其独特的设计与创新,加以可持续性和功能性上的特色,成为环境友好型设计的范例。

The facades, finished in perforated aluminum with different degrees of transparency, offer an enigmatic and evanescent perception of the building that reacts to the mild stimuli of the Oslo climate, offering very different images depending on the moment. Following Passive House Standards, the building stands out as a showcase of environmentally friendly construction that already has become a benchmark for design, construction innovation, sustainability, and functionality.

 

建筑顶部可提供壮观的景观视野  ©Ivar Kvaal

立面细部  ©Ivar Kvaal

全新的蒙克博物馆是一座充满活力的新一代艺术中心,向城市敞开怀抱,无论专家、孩童、游客还是艺术爱好者,这里永远不会缺少热情的观众。馆内灵活的多功能空间和各种形式的活动,都将令博物馆成为比约尔维卡社区、整个奥斯陆城,甚至周边其他地区日常生活的重要组成部分。

The new MUNCH belongs to a new generation of dynamic arts center, with different audiences (experts, schoolchildren, tourists, art lovers) opening itself towards the city that are expected to come regularly, attracted by a program with a variety of formats within the flexible multi-purpose spaces anchoring the museum in the everyday life of the new neighborhood of Bjørvika, the whole city of Oslo and beyond.

 

室内空间  ©Adrià Goula
项目夜景  ©Adrià Goula

 

平面图  ©estudio Herreros

 

完整项目信息

Oslo, Norway, 2009-2021
1st Prize. International competition by CV selection

ARCHITECTS: estudio Herreros. Juan Herreros – Jens Richter

CLIENT: Oslo Kommune, Kultur- og idrettsbygg

PROJECT DIRECTOR: Gonzalo Rivas

PROJECT TEAM: Beatriz Salinas, Carlos Canella, Andrea Molina, Paola Simone, Carlos Ramos, Iván Guerrero, Ana Torrecilla, Alberto Sánchez, María Franco, Raúl García, Frank Müller, Víctor Lacima, Carmen Antón, Ramón Bermúdez, Margarita Martínez, Luis Berríos-Negrón, Spencer Leaf, Verónica Meléndez, Xavier Robledo, Ricardo Robustini, Paula Vega

LOCAL ARCHITECT:LPO Arkitekter

AREA: 26.300m2

CONSULTANTS:

General Engineering: Kulturplan Bjørvika: Multiconsult | Hjellnes Consult | Brekke & Strand Akustikk.

Engineering (competition): IDOM.

Facades (preliminary project): ARUP.

Facades (project): Bollinger + Grohmann.

Sustainability: Asplan Viak.

ICT: Rambøll Norge.

Safety: COWI.

Landscape (competition): Thorbjörn Andersson

AWARDS:

German Design Awards 2020. Special Mention. Architecture Category

XI BEAU 2011. Urban Project Category

NAN Prize 2012. Best International Project

PHOTOGRAPHS: Adrià Goula, Tove Lauluten, Ivar Kvaal

OTHER DATA:
Gross floor area: 26,300 m2
Net Floor Area: 13,400 m2
Floor number: 13 floors
Total building height: 57,4 m
Visitor capacity: 500,000 per annum, 2,000 per day
Opens to the public in Fall 2021

 


 

版权声明:本文由estudio Herreros授权发布。欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。
投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
estudio Herreros
博物馆
挪威
文化建筑
项目
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
项目
视频
订阅有方最新资讯
投稿

*注意:

1. 邮件标题及资料包请以“新作/视频投稿-项目名称-设计单位”格式命名;

2. 由于媒体中心每日接收投稿数量较多,发送资料前请确认项目基本信息、文图资料准确无误。接受投稿后,不做原始资料的改动;

3. 若投稿方已于自有平台进行发布且设置“原创”,请提前开设好白名单(有方空间账号:youfang502;Space内外账号:designall),并设置好“可转载、不显示转载来源”两项。

请将填写后的表格与以上资料,以压缩包形式发送至邮箱media@archiposition.com,尽量避免使用网易邮箱的附件功能。