全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号
string(2) "on"

伦佐·皮亚诺作品:雅典Stavros Niarchos基金会文化中心,优雅的延伸

伦佐·皮亚诺作品:雅典Stavros Niarchos基金会文化中心,优雅的延伸
编译:李敏 | 2020.12.17 15:58
©Denancé, Michel

设计单位  伦佐·皮亚诺建筑工作室

项目地点  希腊,雅典

建成时间  2016年

建筑面积  88000平方米


 

Stavros Niarchos基金会文化中心位于雅典中心以南4公里的卡里地亚,是一个重要的文教项目。项目包含希腊国家图书馆和希腊国家歌剧院,以及一个17万平方米的景观公园。基地曾是2004年雅典奥运会的停车场所在地,该中心的建成恢复了场地与城市、海洋失去的联系。

The Stavros Niarchos Cultural Centre is constructed in Kallithea, 4 km south of central Athens. An important cultural and educational project, the site comprises the National Library of Greece and the Greek National Opera in a 170,000 sq m landscaped park. Formerly a parking lot left over from the 2004 Olympic Games, the project has restored the site’s lost connections with the city and the sea.

 

项目区位图  ©RPBW
©Ruby on Thursdays

©SNFCC

作为雅典法利罗湾最早的海港之一,卡里西亚一直与水域有着密切的关联。然而,尽管离得很近,也存在在基地上看不到海的情况。为了恢复景观因素,设计在朝向大海的基地南侧建造了一座人工坡地,倾斜的公园位于建筑的最高处,人们可以在此看到壮阔的海景。

As one of Athens’ earliest seaports on Faliro Bay, Kallithea has always had a strong relationship with the water. At present, however, despite its proximity, there is no view of the sea from the site. To restore this, an artificial hill is being created at the south (seaward) end of the site. The sloping park culminate in the cultural center building, giving it spectacular views towards the sea.

 

设计草图  ©Renzo Piano
©SNFCC

©Denancé, Michel

歌剧院和图书馆被融进一座建筑中,同时设有一个“阿哥拉”形式的公共空间,设计在该空间中设置了连接歌剧院与图书馆的通道。歌剧院部分由两个礼堂组成,1400座礼堂用于古典芭蕾、交响乐和传统歌剧表演,450座礼堂更多用于芭蕾、儿童歌剧、戏剧、音乐等相关的实验性表演;图书馆不仅是一个学习和保存文化的场所,它亦作为公共资源,成为一个可以尽情交流文化的场所。

Both opera and library are combined in one building, with a public space, known as the Agora, providing access and connections between the two main facilities. The opera wing is composed of two auditoria, one (1,400 seats) dedicated to classic ballets, symphonic music and traditional operas and the other (450 seats) for more experimental performances, ballet, opera for children, theatre, music. The library is intended as not only a place for learning and preserving culture, but also as a public resource, a space where culture is truly accessible to share and enjoy.

 

©National Library of Greece / Nikos Karanikolas
©RPBW

©SNFCC
©RPBW

图书馆的阅览室由玻璃幕墙围合而成,位于建筑顶层。它宛如一个方形的水平透明盒子,在此可360度欣赏城市、大海景观。公园促成了场地与水的视觉、物理联系,南北向的主要步行轴线沿一条新的运河展开,形成滨海大道。建筑的屋顶在提供基本遮阳的同时,10,000平方米的光伏电池为图书馆、歌剧院提供1.5兆瓦功率的发电能力。该区域的电池实现了建筑在正常开放时间内能源的自给自足,自然通风机制亦被融入到该建筑中。

The entirely glass-walled library reading room sits on top of the building just underneath the canopy roof. A square horizontal transparent box, it enjoys 360-degree views of Athens and the sea. The site’s visual and physical connection with water continues in the park with a new canal that runs along a north–south, main pedestrian axis, the Esplanade. The canopy roof provides essential shade and has been topped with 10.000 sq m of photovoltaic cells, enough to generate 1.5 megawatt of power for the library and opera house. This field of cells should allow the building to be self-sufficient in energy terms during normal opening hours. Wherever possible, natural ventilation has been used.

 

©Denancé, Michel

设计图纸 ▽

 

总平面图  ©RPBW
平面图  ©RPBW
南立面图(整体)  ©RPBW

剖面图  ©RPBW

结构细部图纸   ©RPBW
模型照片  ©RPBW

完整项目信息

Stavros Niarchos Foundation Cultural Centre

Athens, Greece

Client: The Stavros Niarchos Foundation

Design: Renzo Piano Building Workshop, architects

in collaboration with Betaplan (Athens)

Design team: G.Bianchi, V.Laffineur (partner and associate in charge), S.Doerflinger, H.Houplain, A.Gallissian with A.Bercier, A.Boldrini, K.Doerr, S.Drouin, G.Dubreux, S.Giorgio-Marrano, C.Grispello, M.A.Maillard, E.Ntourlias, S.Pauletto, L.Piazza, M.Pimmel, L.Puech and B.Brady, C.Cavo, A. Kellyie, C.Menas Porras, C.Owens, R.Richardson; S.Moreau; O.Aubert, C.Colson and Y.Kyrkos (models)

Consultants: Expedition Engineering/OMETE (structure); Arup/LDK Consultants (MEP, sustainability, acoustics, lighting, security, IT); Theater Project Consultants (theater equipment); Front (facade engineering); Deborah Nevins & Associates/H.Pangalou (landscaping); C&G Partners, M.Harlé/J.Cottencin (signage); Faithful+Gould (project and cost management); AMA Alexi Marmot Associates (library & learning space)

Project: 2008-2011

Construction: 2012-2016

Site area: 187800 m² 

Building area: 88000 m² 

Green roof: 17000 m² (1.440 trees, 300.000 plants)

Height: 3550 m (mast 83 m)

Floors: 8+2 underground

prizes and awards: Leed  


 

版权声明:本文由伦佐·皮亚诺建筑工作室授权有方发布,欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。

投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
RPBW
伦佐·皮亚诺
雅典Stavros Niarchos基金会文化中心
项目
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
项目
视频
订阅有方最新资讯
投稿

*注意:

1. 邮件标题及资料包请以“新作/视频投稿-项目名称-设计单位”格式命名;

2. 由于媒体中心每日接收投稿数量较多,发送资料前请确认项目基本信息、文图资料准确无误。接受投稿后,不做原始资料的改动;

3. 若投稿方已于自有平台进行发布且设置“原创”,请提前开设好白名单(有方空间账号:youfang502;Space内外账号:designall),并设置好“可转载、不显示转载来源”两项。

请将填写后的表格与以上资料,以压缩包形式发送至邮箱media@archiposition.com,尽量避免使用网易邮箱的附件功能。