全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

以色彩建构空间:犬之宅 / 左通右达建筑工作室

以色彩建构空间:犬之宅 / 左通右达建筑工作室
编辑:易智丽(实习生);校对:陈妍 | 2018.07.17 07:37

左通右达建筑工作室

CF001246
犬之宅室内  摄影:孙海霆

设计单位  左通右达建筑工作室  

项目地点  北京

建筑面积  400平方米

建设时间  2018年2月至6月


 

这是为主人和爱犬共同生活而设计的住宅项目,设计出发点围绕着爱犬的医疗需求和生活状态,因此我们将它命名为犬之宅。

This is a residential project designed for the owner and their beloved dog, for the dog’s needs on medical care and good living. We call it the Dog House.

 

染色体的差异使得犬类对颜色的辨识能力低于人类,但主人仍希望为爱犬在住宅中创造一个它可以触碰和感知的多彩世界。近年来的权威研究证明,犬类可辨识色彩光谱中的黄、蓝以及过渡色段,所以在这个项目中,我们考虑用建构的方式通过色彩围合空间、营造氛围,配合光线直接或间接的渲染,引导和影响主人与爱犬在空间中的情绪和感官体验。

Due to chromosomal differences, dogs are less capable to identify colors than humans. The owner of Dog House hopes to create a colorful world inside the house in which his dog can touch and perceive. According to authoritative researches from recent years, dogs can recognize yellow, blue and transitional color segments inbetween in the color spectrum. Therefore, the architect tried to enclose a space by structuring colors in this project, together with the direct and indirect rendering of lights, to guide and effect and mood of spaces.

 

CF001263
用建构的方式通过色彩围合空间、营造氛围  摄影:孙海霆

犬之宅的首层空间为厨房、餐厅和客厅,地下一层是犬浴室和活动空间,二层为主人卧室与休闲区域,其中首层与地下一层是人和犬共同活动的空间。主人单独使用的空间为灰色调——深灰、浅灰和白色;与犬相关的功能空间,色彩的使用上则更加丰富。在这个项目中的颜色使用了两套体系,稳定色如湖蓝色、深灰色、藏青色、浅灰色,配合穿插跳跃色如玫瑰色、鹅黄色、与天蓝色,在不同的功能区相互对比映衬,来表达室内空间的深浅、距离、动静和时间。

In Dog House, the first floor includes the kitchen, the dining room and the living room, the underground floor is the dog’s bathroom and activity space, the second floor is composed of the main bedroom and entertaining area. Spaces for the owner alone are basically grey, dark grey, light grey and white; while functional spaces for the dog are more colorful. Two sets of colors inside the house: calm colors including lake blue, dark gray, navy blue and light gray are playing with vibrant colors, such us roseate, goose yellow and sky blue. These colors contrast and complement between each other to narrate the depth, distance and motions of the spaces.

 

未标题 全景图2
首层全景图  摄影:孙海霆
CF001395
首层客厅  摄影:孙海霆
CF001437
二层主卧采用灰色调  摄影:孙海霆

CF001348

CF001249

CF001327
地下一层与犬相关的空间色彩更丰富  摄影:孙海霆

灯光更多的是采用漫反射效果或者半自发光的材质,以间接照明的形式呈现于空间内,白色天花被均匀打亮之后,坡屋顶的各几何面相互映衬出一种不易被发现的微弱反光,弱化对吊顶和楼板的感知。由此,光的层次让空间变得更加丰富。

Lights are indirectly presented through diffusion and semi-self-illuminating materials. After the white ceilings are evenly lit, the geometrical surfaces of the sloping roof are seting off each other and creating an subtle reflection of light, which has weakened the sense of existence of the ceiling and the floor. The layers of lights also have gently enriched the spaces.

 

CF001345
灯光采用的是漫反射效果或者半自发光的材质  摄影:孙海霆

CF001456

CF001455
灯光以间接照明的形式呈现于空间内  摄影:孙海霆
CF001464
坡屋顶的各几何面相互映衬出一种不易被发现的微弱反光  摄影:孙海霆

犬之宅总共设有两个犬专用浴室,其中的核心区域,是为爱犬设置的带有双向坡道的无障碍淋浴空间。此空间干湿分离,在淋浴动线的末端是主人对爱犬进行日常身体检查、换药等医疗操作的操作平台,整个淋浴空间与操作台的标高,来源于我们长时间测量、观察主人和爱犬的生活习惯、日常动态所获得的数据。在旁边小浴室中,大面积使用了丹麦布料供应商Kvadrat最新研发的降噪布料,以降低洗澡操作过程中所产生的犬吠音量,减弱对主人和爱犬耳膜伤害的可能性。

The Dog House has two dog-only bathrooms. The core area is a barrier-free shower space for the dog with two-way ramps and separated wet area. At the other end of the shower, there is a operation floor for routine physical exams and medical care of the dog. The heights of the shower space and operation floor are determined after long-term observation on the living habits of the owner and the dog. The small bathroom next to the shower room used a lot of noise-reducing fabrics that are newly deveopled by Danish textile brand Kvadrat, which is to reduce the harmness to the ears caused by the dog barking during the bathing.

 

CF001342
犬专用浴室采用降噪布料  摄影:孙海霆

CF001281

CF001278
主人对爱犬进行日常身体检查、换药等医疗操作的操作平台  摄影:孙海霆

犬之宅中的爱犬由于患有先天性关节问题,因此对材料的触感非常敏感,设计中需要使用特殊材料降低材料摩擦,以减少对爱犬髋关节的损伤。所以与它日常相关的所有室内外空间,楼梯与坡道,均使用柔性地面和医疗等级防水涂料。

The owner’s dog is extremely sensitive to the touch of materials due to congenital disease on its joint. Therefore, special materials are used in the design to reduce the damage to its hip joint caused by the friction with materials, for example, soft flooring and medical-grade waterproof coating are applied on the stairs and ramps in both exterior and interior spaces that are relevant to the dog.

 

CF001431

CF001336
楼梯与坡道,均使用柔性地面和医疗等级防水涂料  摄影:孙海霆

这是一个非常独特的设计委托,宅主人有关空间、材料,甚至家具和软装的所有要求,几乎都围绕着爱犬的生活习惯和需求。对特殊功能等细节的需求、以犬视角对设计的再理解和再设计,都启发了我们在空间和节点上的思考和创造,因而才有了最终呈现的效果。完工之后每看到主人与爱犬在空间里饮食起居、游戏追逐,都会被主人与犬之间的暖意所感动。这份情感超越了建筑与技艺的具象表达,它大概是整个项目的核心意义。

It is a very unique commission to us, since all the requests from the owner, including the space, materials, even fuiture and decoration, are almost completely centered on the dog’s habits and needs. The specific requirements on functional details, the re-understanding and re-conceptualize of design from the perspective of dogs have greatly inspired us to reflect on and to design the space, which eventually leads to a satisfactory result. Whenever we see the owner and their beloved dog living and playing together inside the house, we are always touched by the love between them. The love is expressed beyond the presentation of architecture and design skills, which is probably the ultimate meaning of the entire project.

 

CF001380
客厅中的主人与其爱犬  摄影:孙海霆
PLT452c.tmp
负一层平面图  ©左通右达建筑工作室
PLT4510.tmp
一层平面图  ©左通右达建筑工作室
PLT44f5.tmp
二层平面图  ©左通右达建筑工作室

 

完整项目信息

项目名称:犬之宅
项目类型:室内设计
项目地点:北京
设计单位:左通右达建筑工作室
主创建筑师:张大为、王旎
设计团队其他成员:寿大光、杨树军
建成状态:建成
设计时间:2017年12月至2018年2月
建设时间:2018年2月至6月
建筑面积:400平方米
照明:张大为、王磊
施工:大有和诚建筑装饰
摄影师:孙海霆

 


 

版权声明:本文由左通右达建筑工作室授权有方发布,禁止以有方编辑后版本转载。

投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
左通右达建筑工作室
犬之宅
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
项目
视频
订阅有方最新资讯