全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号
string(2) "on"

纵向的城市广场:189 弄购物中心 / UNStudio

纵向的城市广场:189 弄购物中心 / UNStudio
编辑:赖含章(实习生);校对:田丽(实习生) | 2018.07.09 16:50

UNStudio

https://www.unstudio.com/

ps
189弄购物中心  摄影:Eric Jap

 

设计单位  UNStudio 

项目地点  上海普陀区 

场地面积  6157平方米 

完工时间  2016年12月


 

“189弄的设计理念是希望对当今上海都市现状作出回应,使它成为人们在这里所能感受的城市印象的一部分,因此我们希望能够通过在这个建筑内创造垂直的“公共广场”来打造城市化的空间。为了贯彻这些理念,我们十分重视内部和外部空间的结合,以及如何将这些印象反映到外表皮的设计上。”——Ben van Berkel

"The concept for Lane 189 was based on a direct response to urban Shanghai today and the wonderful fragmentation of impressions that you experience there. We wanted to imbed this in the building by creating an urban interior with the feel of a vertical public square. But in order to continue these ideas throughout, it was also essential to connect the interior with the outside and conceptually reflect these impressions in the design of the facade." —— Ben van Berkel

 

UNS Lane89 Shanghai HuftonCrow 030
融入上海都市生活当中的189弄  摄影:Hufton+Crow

189弄购物中心位于上海市中心的普陀区,坐落于长寿公园的对面,靠近玉佛禅寺,旨在为上海的年轻白领提供一种新的生活方式。通过将商铺,餐饮和办公区域整合到一个整体之中,189弄将一个传统的商场转换成了一个纵向的城市中心,并且为购物、漫步、饮食、聚会和休息提供了机会。

Lane 189, located in the Putuo district in central Shanghai - opposite Chang Shou Park and close to the Jade Buddha Temple - is designed to provide a lifestyle destination for Shanghai’s young professionals. Lane189 combines retail, restaurant and office spaces in an organisation that rearranges the typical mall into a vertical city centre and provides opportunities for shopping, strolling, eating, gathering and relaxing.

 

diagram micro site analysis
场地分析—189弄与周围店铺,住宅,商业,绿化和地铁线路之间的关系  ©UNStudio

该设计将“老上海”的元素融合到几何形状,图案和材料的设计之中,并将其与现代的都市体验相结合,从而创造出上海独有的特色。

The design incorporates elements of ‘old Shanghai’ through geometry, patte and materialisation and combines these with a contemporary urban experience, thereby creating a destination with a distinctly Shanghai feel.

 

UNS Lane89 Shanghai HuftonCrow 022
融入上海生活的189弄  摄影:Hufton+Crow

建筑表面上倒映着由小型餐馆、精品商铺等组成的都市景象。这些层层堆叠着的倒影与透过玻璃显现的内部空间一起构成了建筑物的表层。街头生活与购物体验的元素共同融入建筑内部,并分布在整个空间当中。以开放式布局排列的零售空间鼓励访客在综合体的内部漫步,感受不同楼层的空间。

The existing qualities of the immediate urban surroundings, which include small-scale restaurants and boutique stores, are reflected in the building where they are stacked vertically to populate the envelope with programmatic destinations that can be seen from street level. Inside, elements of street life are mixed with lifestyle retail features and are distributed throughout the building. The organisation of the building encourages the visitor to stroll through and explore the different levels of the complex, where retail spaces follow an open layout.

 

UNS Lane89 Shanghai HuftonCrow 005
同时反射外部和显露内部的玻璃表面  摄影:Hufton+Crow

 

功能型外观

Programmed Facade

设计的核心的是一个功能性的外表皮,它为建筑外观提供了深度。这些有层次感的元素为人们从内部观察周围的环境提供了许多不同的视角,包括了不同透明度的区域。

The facade is designed to support the overall design concept of a programmed facade and to create depth for the building envelope. The use of multi-layered components enables a variety of views towards the surroundings, whilst simultaneously providing functional transparency in specifically located areas.

 

UNS Lane89 Shanghai HuftonCrow 007

UNS Lane89 Shanghai HuftonCrow 009
从街道视角观察的189弄  摄影:Hufton+Crow

外表皮的部件形状基于六边形的网格划分,为建筑在不同视角下提供了不断变化的外观。

Based on a hexagonal grid, the facade components follow the articulated geometry of the building and provide constantly changing perspectives.

 

diagram facade tesselation
由不同大小的六边形组件组成的外表皮  ©UNStudio

通过从较大的立面部件到较小的立面部件在缓坡上的过渡,外表皮明确了内部与外部的分界,并且强调了建筑主入口的位置。该表皮从而成为了一个可以根据功能需求变换成橱窗,观景点或露台的程式化外壳。

A gradient transition from bigger to smaller facade components regulates the exposure of the inside to the outside and enhances the main entrance of the building. The facade therefore becomes an integrated active layer that can be programmed as display windows, vista points or balconies.

north east elevation SD status
东北立面图  ©UNStudio
north west elevation SD status
西南立面图  ©UNStudio

一个由菱形面板构成的六角形网格位于立面的下部,连接成了一个拉张的外壳。组件的构建可以由单层变为三层,其厚度最高可达400毫米。这个面板由不同材料组成,并由RGB LED灯点亮,呈现出了不同的视觉效果:透明或不透明、彩色或单色、反光或哑光。

On the lower facade a hexagonal grid consists of diamond shaped panels that are tied between pins forming a tensioned cladding system. Here the arrangement of the components can change across the facade from single layer to triple layer, up to a depth of 400mm. Constructed from different materials and lit by RGB LEDs these panels create different visual effects: transparent or opaque, colourful or monochrome, reflective or matt.

 

diagram single layer component
单层的表面部件  ©UNStudio
diagram double layer component
双层的表面部件  ©UNStudio
diagram triple layer component
三层的表面部件  ©UNStudio
UNS Lane89 Shanghai HuftonCrow 012
由灯光点亮的表面  摄影:Hufton+Crow

 

城市之眼

Urban eyes

外墙上的大型双高开口将内部的空间展现给外部世界。这些“城市之眼”除了为大型产品展示提供了舞台,还为人们提供了能欣赏周围景色的观景台。

Large double-height facade openings present the interior programme to the outside world. These ‘urban eyes’ simultaneously create large display platforms for products whilst providing balconies with views to the surroundings.

 

UNS Lane89 Shanghai HuftonCrow 008
城市之眼  摄影:Hufton+Crow
diagram urban eye south
城市之眼概念图  ©UNStudio

 

室内

Interior

189弄内部的亮点之一是贯穿综合体的中空,它在连通整个空间的同时又被一系列的凸出圆形平台所打断。当从圆形平台的下方仰视时,这些平台看起来像是一个有层次感的有机结构;而当从高处俯视的时候,平台上的活动功能则一一显露了出来。

The interior of Lane 189 derives its character from a central void which cuts through the volume from base to top and is punctuated by a series of rounded plateaus. When seen from below the rounded plateaus resemble a cohesive layered organic structure, however when looking down from above the programmes of the plateaus are revealed.

 

UNS Lane89 Shanghai HuftonCrow 014
仰视圆形平台  摄影:Hufton+Crow
UNS Lane89 Shanghai HuftonCrow 025
俯瞰圆形平台  摄影:Hufton+Crow

夹在圆形平台之间的这些小缺口在内部空间内螺旋上升,在创造出温馨的广场的同时,与外表面上的城市之眼也产生了视觉上的联系。中空强化了空间的垂直连接及流向,为不同楼层之间提供了更多视觉上的衔接,也为从负二层的地面延伸至天窗的中空空间提供了不同的清晰视角。

These smaller pockets, positioned in a rotational manner, create intimate plazas and are visually connected to the urban eyes of the facade. The central void further organises vertical circulation and orientation, creates view across the different levels and facilitates a clear view column from the second basement level up to the skylight.

 

diagram programmed void plateaus

中庭螺旋上升的空隙  ©UNStudio

 


完整项目信息

Project name: Lane 189
Location: Southeast coer of Changshou Road and Xikang Road, Putuo District, Shanghai, PR China
Programme: Retail, F&B, office, parking
Client: CITIC Capital
Local Executive Architect: TJAD (Local Design Institute)/UNStudio
Construction Management: CITIC Capital
Consultants:
Inhabit (facade)
Ag LICHT, LEOX Design (lighting)
TJAD (landscape)
Design Year: 2013-2014
Construction Year: 2015-16
Completion Date: December 2016
Opening: December 2016
Contractors: Boji (facade), Beijing Honggao (ID)
Building site area: 6157 square meter
Exterior Materials:
Substructure: aluminum, steel, stainless steel
Superstructure: steel reinforced concrete
Envelope: Pvdf-coated aluminum panels, stainless steel pin connector elements, Triple layer curtain wall glazing system (3x 6 mm), Painted render
Flooring: tiles 佛山市达米雅建材有限公司
Glazing: inteal 上海予特安全玻璃有限公司
Ceilings: Knauf gypsum board
Wall finishes: Aluminum wall cladding from JYMQ
Lighting: Jojo, Osram, Opple, Beghelli
Lighting control: e:cue

 


 

版权声明:本文由UNStudio授权有方发布,禁止以有方编辑后版本转载。

投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
189弄
UNStudio
项目
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
项目
视频
订阅有方最新资讯
投稿

*注意:

1. 邮件标题及资料包请以“新作/视频投稿-项目名称-设计单位”格式命名;

2. 由于媒体中心每日接收投稿数量较多,发送资料前请确认项目基本信息、文图资料准确无误。接受投稿后,不做原始资料的改动;

3. 若投稿方已于自有平台进行发布且设置“原创”,请提前开设好白名单(有方空间账号:youfang502;Space内外账号:designall),并设置好“可转载、不显示转载来源”两项。

请将填写后的表格与以上资料,以压缩包形式发送至邮箱media@archiposition.com,尽量避免使用网易邮箱的附件功能。