全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

云南玉溪生态实验小学 / 思序设计

云南玉溪生态实验小学 / 思序设计
编辑:李敏 | 2020.07.28 19:09
建筑与山体的关系  ©吴清山

设计单位  思序设计

项目地点  云南玉溪

项目面积  13000平方米

建成时间  2020年3月


 

背景与区位

 

项目基地位于玉溪中心区域,地势西低东高,校区总面积为23500平方米。初勘现场,一栋老旧的教学楼被遗忘在山林前的空地上,层层绿化后是一幅人去楼空的景象。拾级而上,自地势高处俯瞰,城市风光尽收眼底。此场景催生了建筑师的设计理念:改变与重塑,让土地重获新生。

The base is located in the central area of Yuxi. The total area of the campus is 23,500 square meters. The terrain is low in the west and high in the east, and the terrain is extremely special. In the preliminary survey of the site, behind the layers of greening is a scene of people leaving the building empty. An old school building has been forgotten in the open space in front of the mountain forest. The mottled walls have been exposed to the sun and rain year after year. Climbing up the stairs, overlooking from the top of the terrain, with a panoramic view of the city, the architect has a belief in his heart-change and remodeling, so that this land will be reborn. 

 

场地照片

 

需求与策略

 

化解高差是本案的核心难题,也是解题思路。破题之举便是因地制宜,将化解高差和保护生态两相融合、变不利地形为自然山势,构筑相融的校园空间。项目的设计目标很明确,即改造废弃教学楼、加建新教学建筑,保护生态、植入校方需求、合理布局,变不利地形为合理的校园空间。

Adequate communication at the beginning of design is very important, sorting out requirements, analyzing problems, and matching strategies. After the integration of various questions, the design will then provide targeted answers. Resolving the height difference is not only the core problem of the case but also the idea of ​​solving the problem. The move to solve the problem is to adapt measures to local conditions, integrating the resolution of height difference and protecting the ecology, and turning the unfavorable terrain into a campus space featuring natural mountains.

 

鸟瞰  ©吴清山
改造后  ©吴清山

设计最初的空间关注点并不在教学楼的细部功能上,而是新老建筑的融合、教学建筑和山地环境相嵌,构建校园空间的全新叙事体验。总体设计策略是在保留改造原有建筑外立面的基础上,增加建筑主体,并依据地形将主体架设于山体之上;重新规划室外空间,调整体验动线,使其串联整个空间路径,形成该校区最大的自然空间特色。

The design goal is very clear, transforming abandoned teaching buildings, adding new teaching buildings, protecting the ecology, planting school needs, reasonable layout, and turning unfavorable terrain into a reasonable campus space. How to resolve the core problem of the project of height difference and ecological integration. The initial spatial focus of the design was not on the detailed functions of the teaching building, but the integration of the old and new buildings. The teaching building and the mountain environment are embedded to construct a new narrative experience of the campus space. The overall design strategy is to increase the main body of the building on the basis of retaining and reconstructing the original facade of the building, and erect the main body on the mountain according to the terrain. Re-plan the outdoor space and adjust the experience flow to connect the entire space path to form the largest natural space feature of Yuxi Ecological Experimental Primary School.

 

建筑主界面  ©吴清山

 

建筑与脉络

 

根据相关规定,沿城市界面的建筑群不能拆改。而改造加建的学校又有呈现新貌的要求,设计最终以纯白为主基调。远远望去,学校退避于沿街建筑、隐藏于自然山林之中。原有的教学楼建筑结构未做改变,通过在外立面加筑铝板格栅,在建筑顶部与底部设置装饰线条,实现其与加建建筑的风格统一。

Since the buildings along the urban interface cannot be demolished, and the rebuilt and added school will show a new look, the final design is based on pure white and adopts a clean minimalist style. From a distance, the school seems to be a white castle retreated from the buildings along the street, hidden in the natural forest. The structure of the original teaching building remains unchanged. It is beautified by adding wooden aluminum grilles to the facade, and decorative lines are added to the top frame and bottom of the building to make it unified with the new building style.

 

建筑立面 ©吴清山

新建建筑利用山地丰富的竖向层次,塑造极具想象力的空间场所。新旧建筑间以连廊联接,L型的庭院景观边界与学生动线自然结合。课后,孩子们的活动空间可扩展至山体区域,拥有无限的场所可能性。

The new building uses the rich vertical layers of the mountain to create an imaginative space. The old and new buildings are connected by a corridor, and the L-shaped courtyard landscape boundary is naturally combined with the movement of students. After class, the children's action space can be extended to the mountain area, which can trigger movement and infinite possibilities at all times.

 

连接与穿梭  ©吴清山

校园的主入口广场与道路接平,这个开敞的平台空间可供接送孩子的家长们聚集,同时满足人流快速疏散的需求。沿着层次丰富的坡道向上至接待大厅,是一段坡度近40度的斜坡。如何在10余米的进深距离中弱化4米多的高度?设计从旧金山的九曲花街案例萃取到灵感,利用弯曲迂回的路线长度换取空间,弱化了行走的坡度感,同时在地面铺装透水沥青增加摩擦力。

The main entrance plaza of the campus is level with the road. Such a wide and spacious platform space allows parents to pick up and drop off their children. An extra plaza is also available to facilitate the rapid evacuation of people. Along the richly layered ramp up to the reception hall is a slope with an oblique angle of nearly 40 degrees. How to resolve the height difference of more than 4 meters at a depth of more than 10 meters? The design draws inspiration from the Jiuquhua Street in San Francisco, USA, and uses the curved and circuitous route length in exchange for space to slow down the slope of the streamline, and at the same time uses permeable asphalt on the ground to increase friction.

 

人行入口九曲回廊  ©吴清山

孩子们沿着蜿蜒的坡道向上奔跑,到达学校接待大厅前的环形停留广场雀跃聚首,沿途时令花草和不时出现的小品雕塑亦为校园环境增添了生机。

Soon, you can see the children running up the winding ramp to the circular stop square in front of the school reception hall. The seasonal flowers and plants in the flower beds along the road and the characteristic sketch sculptures that you encounter from time to time add to the school environment. vitality.

 

人行入口九曲回廊  ©吴清山

 

空中操场与林间教室

 

布置田径场与运动场时,不破坏山体、保护自然环境是首则;不变动土方、控制成本是强规。而在这块场地放置一个田径场,会将本就局限的空间进一步紧缩。设计师通过抬高操场,将食堂与停车场设置在操场下层,实现了功能空间的丰富性。于是,这样一个拥有250米长的环形跑道“空中操场”就形成了,孩子们可以在更接近天空的操场上运动的同时,眺望城市景观。

When arranging track and field fields and sports fields, not destroying the mountains and protecting the natural environment is the first priority; not changing the earthwork and trying to control costs is a requirement. Placing an track and field field on this site will further compress the originally limited space. In the end, the designer raised the playground, set up the cafeteria and parking lot on the lower level of the playground, and put the playground space on top, so as to effectively use the land and create more functional space. As a result, such an "air playground" with a 250-meter-long circular runway was formed. You can exercise on the playground closer to the sky, as if you can guess the white clouds by reaching out. Looking at the distant city, you have a wide and comfortable view.

 

建筑与运动场  ©吴清山
抬高的操场  ©吴清山

操场旁的树林,对于孩子们而言是个秘密世界。拾级而上,孩子们可以尽情感受自然。

The woods next to the playground seem to be the entrance to another mysterious world for the children. As the steps climb up, every curious child can't help but step into this secret natural realm. The natural ecological scenery of mountain forest is the most infectious. 

 

教学楼隐匿与山林  ©吴清山
爬坡台阶  ©吴清山

设计的初衷便是将建筑融入环境。设计师把建筑体块打散,形成若干个单体,并将它们放置在山体的不同高度,隐匿于山体之中。经年累月后,建筑藏身于山石树林,又从山石的绿色中显现出来,若隐若现,与山体共生。

The initial design goal was to integrate the building into the environment. The designer broke up the building to form a number of individual buildings, and placed them on the different elevations of the mountain, hiding them in the green ecological mountain. Over the years, the building will form a symbiotic relationship with the mountain: hiding in the rocky forest, it also appears from the green of the rock, looming.

 

建筑与山体的关系  ©吴清山
屋顶活动  ©吴清山
林间多功能教室  ©吴清山
林间教室  ©吴清山

 

设计思考

 

项目将城市更新与校园改扩建相结合,从多层级的策略思考、全方面落实设计,极大提高土地和空间的利用率。伴随着旧建筑的更新、功能的改善、自然的维护,玉溪这座城市的活力正被唤醒。

Think Logic Design pays attention to the balance between quality and cost based on functional requirements, adheres to the pursuit of quality and the focus on the healthy growth of children, and upholds the enterprising spirit of keen innovation and the ingenuity of unique ingenuity, only to break through the cost constraints Design power. This case combines urban renewal with campus renovation and expansion. From multi-level strategic thinking and comprehensive design implementation, it greatly improves the utilization of land and space. With the renewal of old buildings, the improvement of functions, and the maintenance of nature, the vitality of the city of Yuxi is gradually awakening.

 

校区夜景  ©吴清山

 

设计图纸 ▽

 

区位分析平面图 ©思序设计
总平面图  ©思序设计
-10.800平面图  ©思序设计
-7.200平面图  ©思序设计
-3.600平面图  ©思序设计
一层平面图  ©思序设计
二层平面图  ©思序设计
三层平面图  ©思序设计
四层平面图  ©思序设计
屋顶平面图  ©思序设计
剖面图  ©思序设计
立面图  ©思序设计

 

完整项目信息

项目地点:云南玉溪

业主单位:玉溪国联文化产业发展有限公司

设计单位:上海思序建筑规划设计有限公司(建筑、室内、景观一体化设计)

主持设计:王涛

设计团队:戴庆辉、黄才、高崟、高畅、陈立峰、李龑、董雯、卢琴、司迪、陈晓朦

合作设计:玉溪建筑设计院(结构、施工图)

用地面积:23500平方米

建筑面积:13000平方米

校园规模:24个班级

设计时间:2018年8月

竣工时间:2020年3月

建筑摄影:吴清山

 


 

版权声明:本文由上海思序建筑规划设计有限公司授权发布,欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。
投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
云南玉溪生态实验小学
思序设计
项目
1
参与评论
最新评论

138****3780

2星期前

感谢有方的支持和报道 本学校地理位置非常特别,半山半校 落地不容易,一切都是以解决高差为前提 通过对学校高差的叙事性空间处理,变不利地形为故事开始
热门标签
中国空间研究计划
史建
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
王大闳
订阅有方最新资讯