全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

宋城古街公厕:贯穿体量的大屋顶 / 兰心建筑

宋城古街公厕:贯穿体量的大屋顶 / 兰心建筑
编辑:李博超(实习生) | 校对:李博超(实习生) | 2020.10.29 18:53
项目外观  摄影:上海无舍建筑影像

设计单位  兰心建筑

项目地址  浙江杭州

建设时间  2020年8月

建筑面积  211平方米


 

记忆中的景区公厕一般不是在很深的弄堂里,就是躲在茂密的丛林中。因为“脏、乱、臭”,人们只能将它偷偷地藏了起来。通常只能闻着熟悉的味道或是顺着长长的人流才能找到它。

In my memory, the public toilets in scenic spots are usually in deep lanes or hidden in dense jungles.Because it was "dirty, messy and smelly", people had to hide it secretly.It is usually found by smelling a familiar smell or following a long stream of people.

 

延伸的大屋顶  摄影:上海无舍建筑影像

年初疫情期间,国内旅游大受影响,杭州宋城景区也受到了冲击。但他们也没闲着,利用这个空档期提升景区的硬件服务设施。受他们的邀请,设计团队将在景区核心区域内打造一个“5星级”的公厕。

During the outbreak earlier this year, domestic tourism was greatly affected, including the Songcheng district in Hangzhou.However, as the first stock of performing arts listing, they are not idle, taking advantage of this gap period just to improve the hardware service facilities of the scenic spot.They invited us to build a "5-star" public toilet in the core of the scenic area.

 

屋顶下的光触媒白墙  摄影:上海无舍建筑影像
延伸的大屋顶  摄影:上海无舍建筑影像

项目选址在宋城景区古街广场,设计利用传统小青瓦式的大屋顶一直延伸,试图去解决多股人流交叉、传统外立面融合,以及空间功能组织等多个问题。

The project is located in The Ancient Street Square of Songcheng District. We make use of the large roof with traditional small blue tiles to extend all the way, trying to solve multiple problems such as the intersection of multiple streams of people, the integration of traditional facade, and spatial function organization.

 

路线的组织处理  摄影:上海无舍建筑影像

两条道路汇至在广场内,利用延伸的大屋顶,将两条道路区分,分散人流进入到公厕内,不仅缓解了高峰期排队的压力,也能为广场上巨大的人流做一个疏导。

The two roads converge in the square, and the extended roof separates the two roads and disperses the flow of people into the public toilets, relieving the pressure of queuing in the rush hour and helping to relieve the huge flow of people in the square.

 

爆炸分析图  摄影:上海无舍建筑影像
大屋顶下的休息区  摄影:上海无舍建筑影像

外墙的设计采用了表面具有“光触媒图层”的陶瓷挂板,便于公厕环境中的日常清洁。但洁白的外墙显然是和周围灰砖、红木的建筑环境是不匹配的,而延伸的大屋顶将部分白墙遮盖,使人们一眼望去,公厕依然融于整个环境中。

The external wall is made of ceramic panels with "photocatalyst layer", which is convenient for daily cleaning of the public toilet environment. However, the white external wall is obviously incompatible with the surrounding grey brick and mahogany building environment.The extended roof covers part of the white wall, so that the public toilet is integrated into the whole environment.

 

屋顶下的功能组织  摄影:上海无舍建筑影像

集散广场作为人流交汇点,需要设置灰空间休息区,而单单设置一个休息区依附在公厕外面,又会显得比较不协调。因此,设计最终将休息区的屋顶与公厕的屋顶相结合。

Gathering and distributing square needs to set gray space rest area as the flow of people to the point, and only set a rest area attached to the outside of the public toilet will be more inharmonious, we will rest area roof and the roof of the public toilet combined.

 

公厕入口玄关  摄影:上海无舍建筑影像

室内则主要以白色和绿色植物为主,在方便清理的同时,也为人们提供一个放松的如厕环境。

Indoor basically give priority to with white and green plant, convenient clean while, also can loosen people's lavatory environment

 

盥洗区  摄影:上海无舍建筑影像
公厕内部  摄影:上海无舍建筑影像

 

设计图纸 ▽

 

平面图  ©兰心建筑

立面图  ©兰心建筑

 

完整项目信息

项目名称:宋城古街公厕

设计单位:兰心建筑

设计时间:2020年4月—2020年5月

建设时间:2020年5月—2020年8月

项目地址:浙江杭州宋城景区内

建筑面积:211平方米

摄影:上海无舍建筑影像

合作方:亚厦股份有限公司

业主:宋城演艺股份有限公司

 


 

版权声明:本文由兰心建筑授权发布,欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。
投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
兰心建筑
杭州
浙江
项目
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
项目
视频
订阅有方最新资讯