全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

Park Roof House:在花园中穿行的住宅 / MDA Architecture

Park Roof House:在花园中穿行的住宅 / MDA Architecture
编译:李博超(实习生) | 校对:崔婧 | 2020.07.27 15:01
住宅全貌  摄影:Quang Tran

设计单位  MDA architecture
项目地点  越南胡志明市
建成时间  2019年
建筑面积  450平方米


 

住宅的设计基于业主的愿景:一个充满阳光和绿意,在周末用来放松的宁静私密之处。因此,设计团队通过错层布置,将整个住宅分为两部分,以提供私密性,并优化内部的平面布局。由于这个区域被用来进行许多活动,每个阳台和楼梯都是定制而成,并且楼层与楼层之间有所区分,以避免通行时的单调重复,同时将空间利用率最大化。
The house was designed based on the owners’ aspiration: at once a serene place for weekend relaxation and a precinct filled with greenery, light and absolute privacy. Therefore, the design team decided to separate the house into 2 parts with a twist of split-level arrangement to create privacy and optimize the space of the internal frontage. As this area is used for many mobility activities, each balcony and set of stairs is particularly customized and vary from floor to floor to avoid repetition in moving and maximize the utilization.

 

项目主体  摄影:Quang Tran

住宅立面  摄影:Quang Tran

设计团队意识到:在快速发展的城市中,房屋的屋顶利用率低下,以及房屋与公园之间相阻隔的问题。他们提出了一种将住宅同“露台公园”混为一体的想法,家庭成员可以待在室内,也可以在早上做些活动,比如在屋顶的树荫下锻炼或休息。由于有许多闲置空间,露台公园也可以变为植物园,在那里种一些可以食用的植物。
Acknowledging the inefficient use of a house’s roof in such fast-growing cities, as well as the distance barrier between the house and public parks, the design team came up with an idea of hybridizing a “terrace park” for the house. The family members can stay indoors and experience their early morning activities such as doing exercises or relaxing under the shade of trees right on top of their house. Since there are lots of spare spaces, the terrace park could also transform into a botanic garden where vegetables and plants are grown for consumption.

 

露台公园  摄影:Quang Tran

室内绿植  摄影:Quang Tran

阳台之间用红砖砌成许多大大小小的花池,它们乱序排列,遍布房间各处以供种植。因此住宅总是绿意盎然,为家庭带来了轻松的氛围。
The balcony compartments are pressed with red bricks resemble large and small plant containers. They are arranged in a disoriented order and take place in many parts of the house for practical planting activities. By doing this, the house is always covered with greenish color which bring relaxation and stress relief for the family.

 

室内空间  摄影:Quang Tran
室内楼梯  摄影:Quang Tran
室内外交通空间  摄影:Quang Tran

 

设计图纸 ▽

 

总平面图  ©MDA architecture
一层平面图  ©MDA architecture
二层平面图  ©MDA architecture
三层平面图  ©MDA architecture
屋顶平面图  ©MDA architecture

剖面图  ©MDA architecture

 

完整项目信息
Design: MDA architecture
Moderator: Vu Van Minh
Design team: Vu Ha Anh, Than Tien Hoang
Location: Phan Van Hon, Tan Thoi Nhat Ward, Ho Chi Minh City
Construction area: 110 m2
Total floor area: 450 m2
Year of completion: 2019
Photo: Quang Tran

 


 

版权声明:本文由MDA architecture授权发布,欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。
投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
MDA Architecture
住宅
越南
项目
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
史建
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
王大闳
订阅有方最新资讯