全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

消失的墙和柱:半公共的图书室 / 西涛设计工作室

消失的墙和柱:半公共的图书室 / 西涛设计工作室
编辑:李博超 | 校对:李博超 | 2022.06.20 13:50
天窗将光线引入室内中央  ©Wen Studio

设计单位  atelier tao+c 西涛设计工作室

项目地点  中国上海

建成时间  2021年9月

建筑面积  76平方米


 

本文文字由设计单位提供。

 

这是一个工作团队内部的阅览室,一群朋友之间的共享书房。因而也是一个介于公共和私密之间,居住和工作之外的第三空间。

It’s an internal reading room for a team, a shared study room among a group of friends. A third space between public and private, living and working.

 

天光下的休憩区域  ©Wen Studio
石柱与书架  ©Wen Studio

在一座上世纪八十年代的别墅底层,空置着两个由承重砖墙分隔的房间和一个轻质的阳光房。设计团队将这里改造成一个可以容纳十多个人的藏书和阅读,同时可以举办小型讲座的地方。

On the ground floor of a 1980s house, there are two vacant rooms enclosed by load-bearing brick walls and next to a glasshouse in the courtyard. Atelier tao+c converted those three separated rooms into a united place where accommodates a dozen people to read together at the same time and suitable to hold small lectures within.

 

设计平面图(上);原始平面图(下)

石柱与书架  ©Wen Studio

作为砖混结构的老房子,每一片墙体和墙垛都是不可拆的,设计上的可以腾挪的余地很少。在拆除了原有的门窗之后,三个房间之间互有三个两米多宽的门洞相连。横亘在房间之间的厚重墙体无论用书架或者其他材料覆盖,都不能解决其对空间的割裂。在这样的限制条件下,我们的回应是通过空间动线的组织,让墙体和结构柱消解于视觉感知中,而不再是阻碍。

As a brick structure, each existing wall is immovable. After removing the original doors and windows, the rooms are connected to each other by three openings which are about 2-3 meters wide. The intervention responds such constraints with an open room composition, let the wall and the structural column dissolved in the visual perception by re-organizing the circulation through the space.

 

立于空间中的不规则石柱  ©Wen Studio
石柱与书架  ©Wen Studio

首先通过一个半圆形的书架穿越了两个房间,将一段墙体隐藏在书架后面,形成了两个小小的安静的阅览室;对外墙体消失了,弧形从视觉和动线上都有效地将两个房间连为一体。

First, a set of bookshelves in semi-circular shape is introduced in and run through two brick rooms, the wall then is hidden behind to form two small quiet reading corners inwards; outwards, as the wall disappears, and the bookshelves smoothly and effectively connects two rooms into one.

 

半圆形书架  ©Wen Studio
半圆书架围合的阅读室  ©Wen Studio

朝向阳光房的门洞中间存留的两组结构墙垛,用米白色的洞石包裹成不规则的流线型,化解为空间中独立的雕塑。同时三房间被整合在一起,形成了一个流动的大空间。

The remaining two groups of structural wall stacks standing in the middle of the doorways connected to the glasshouse, we wrapped it with off-white travertine accordingly to the irregular shape and resolved it into an independent sculpture in the space. Then the formerly separated rooms are brought together and form a large flowing space.

 

立于空间中的不规则石柱  ©Wen Studio
石柱与书架  ©Wen Studio

在原来的阳光房内部,用橡木重筑了一个庭院中的木屋,木头的梁和柱与满屋的书架连为一体。新做的木顶上切出圆形和方形两个不同形状的天光,过滤掉过量的日光,形成适合阅读的自然光线。

Inside the shell of original glasshouse, a timber structure was inserted. The wooden beams and columns were integrated with the bookshelves. Two different shapes of skylight, round and square, are cut out on the newly made wooden ceiling to filter out excess sunlight and lead zenithal natural light to the center of the rooms which are more pleasant for reading.

 

天窗与书架细节  ©Wen Studio
方形天光与连续的书架  ©Wen Studio
书架与书桌  ©Wen Studio
书架与书桌  ©Wen Studio
书架与书桌细节  ©Wen Studio

三个元素让三个独立房间形成一个整体的连续空间。最后在这样一个原本狭促的空间中,依然形成了适合四种不同阅读状态的角落——单人专注状态的学习桌、适合多人放松的沙发座、共享讨论桌,以及适合一人沉思的阅读小间。

The three components integrate three units to a minimal, yet unique continuous space. Finally, in the 70 square-meter site, there are four different seating and corners encourage various reading gestures. Some small study table for single person to sit and work, a sofa seat suitable for multiple people to relax and talk, a shared meeting table, and a reading booth for one person to meditate inside.

 

设计细节  ©Wen Studio

 

完整项目信息

项目名称:半公共的图书室

项目类型:改造(主要),室内

项目地点:中国上海

设计单位:atelier tao+c 西涛设计工作室

主创建筑师:刘涛、蔡春燕

设计团队完整名单:汪艳 / 何夕濛 (实习)

业主:Whales Capital

造价:¥600,000

设计时间:2021年1月—2021年4月

建设时间:2021年4月—2021年9月

建筑面积:76平方米

照明:Huahlighting 全晟照明

施工:上海添赐建筑装饰有限公司

材料:橡木、洞石、肌理漆

摄影:Wen Studio

 


 

本文由atelier tao+c 西涛设计工作室授权有方发布,欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。

关键词:
上海
图书室
室内
西涛设计工作室
项目
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
项目
视频
订阅有方最新资讯
投稿

*注意:

1. 邮件标题及资料包请以“新作/视频投稿-项目名称-设计单位”格式命名;

2. 由于媒体中心每日接收投稿数量较多,发送资料前请确认项目基本信息、文图资料准确无误。接受投稿后,不做原始资料的改动;

3. 若投稿方已于自有平台进行发布且设置“原创”,请提前开设好白名单(有方空间账号:youfang502;Space内外账号:designall),并设置好“可转载、不显示转载来源”两项。

请将填写后的表格与以上资料,以压缩包形式发送至邮箱media@archiposition.com,尽量避免使用网易邮箱的附件功能。