全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

奥洛穆茨红教堂的重建与扩建 / atelier-r

奥洛穆茨红教堂的重建与扩建 / atelier-r
编辑:楼樱 | 校对:楼樱 | 2023.08.01 14:32
项目鸟瞰  ©BoysPlayNice

设计单位  atelier-r

项目地点  捷克奥洛穆茨

建成时间  2023年

建筑面积  870平方米


 

红教堂的建成是为了庆祝捷克奥洛穆茨的光荣回归。六十多年后,这座教堂不再充当藏书处的功能,现已成为该市重要的文化中心。现代化的运营和附属建筑与这座遗产建筑相得益彰。

The Red Church celebrates a glorious comeback in Olomouc. After more than 60 years the church no longer serves as a book depository. It has become an important cultural hub for the city. A modern annex for operations and facilities aptly complements the heritage building.

 

红教堂重建和新建的现代附属建筑  ©BoysPlayNice

自 1959 年以来,奥洛穆茨研究图书馆一直用这座红教堂作为图书存放处,而这座美丽的路德教堂在这些年里一直不对外开放。这座受保护建筑的所有者奥洛穆茨州政府决定建造一座新的图书馆大楼来满足存储图书的需求,从而腾出红教堂用于文化目的,例如小型音乐会、公共阅读、讲座或艺术展览。此外,红教堂旨在成为研究图书馆和奥洛穆茨地区的信息中心。

Olomouc Research Library has been using the Red Church as a book depository since 1959 and this beautiful Lutheran church has been completely closed to the public during all those years. The owner of this listed building, Olomouc Region, decided to construct a new library building to fulfill the storage needs and so free up the Red Church for cultural purposes such as smaller concerts, public readings, lectures, or art shows. Additionally, the Red Church is intended to be an information center for the Research Library and Olomouc Region.

 

项目夜景  ©BoysPlayNice

将历史建筑的整体重建与新的文化和社会功能相结合是设计的主要任务和重点。该建筑的现状非常糟糕。首先,我们需要加固地基,修补被水分和盐渍侵蚀的砖石,修补灰泥和石膏饰面,清理和填补立面覆层的缝隙,而地板从表面层到地基层都被完完全全重建。

Combining the overall reconstruction of the historical building with the new cultural and social functions was the main brief and focus of the design. The building was in a very poor condition. First, it was necessary to strengthen the foundations, mend the damp and salty masonry, repair the stucco and plaster, and tidy up and fill the gaps in the facade cladding. The floors were a complete redo including the layers all the way down to the terrain base.

 

红教堂表面材料  ©BoysPlayNice

屋顶的重建也是最关键的更新之一,由于桁架已被雨水严重损坏,随时可能倒塌。我们决定尽最大努力将其彻底改造,以保留原有的建筑元素。新的屋顶由铜方块制成,复制了与原始屋顶相同的形状和形式。遗憾的是,原本的装饰元素没有经受住时间的考验,我们与著名的奥洛穆茨雕塑家Jan Dostal合作,创作了当代的艺术品放置在原本屋顶的位置上。

The reconstruction of the roof was one of the most critical updates. The trusses have been severely damaged by the rain, they could have collapsed at any point. The studio decided to do a complete makeover with maximum effort to retain the original elements. The new roof was made of copper squares that copy the same shape and format as the original roof. The authentic decorative elements did not stand the test of time sadly, so the studio worked together with renowned Olomouc sculptor Jan Dostal who created contemporary artifacts to be placed there instead.

 

屋顶的重建及加建体量  ©BoysPlayNice
屋顶及顶端装饰物的重建  ©BoysPlayNice

建筑的新功能需要额外的操作和设施空间,但这些功能不适合被放在教堂的主体之中。为了避免对现有遗产建筑进行重大改造,工作室决定增加一个新的体量以满足运营的目的。新建筑位于教堂和图书馆管理局之间,并将两者连接在一起,设有一个带接待处和咖啡厅的公共入口大厅。新建筑尊重Bezrucova街道边界线,并与现有建筑保持足够的退让。

Extra space for operation and facilities was required for the new functionality of the building, but it did not fit in the main body of the church. To avoid significant construction changes to the existing heritage building, the studio decided to add on a new mass that would serve operational purposes. The new building is placed right in between the church and the library directorate, linking the two together. There is a common entrance hall with a reception and a café. The new construction respects the Bezrucova Street line and keeps enough indent from the existing buildings.

 

加建的运营体量  ©BoysPlayNice
加建体量的立面细节  ©BoysPlayNice

水晶状的附属建筑与教堂的新哥特形式相呼应,建筑体量源自其几何形状、体积和布局。新增部分的平面是从原教堂平面的一部分切割出来的,只是移到了原本的平台之外;而新建的外立面和屋顶均由哑光黑色铝制成。教堂周围的公共空间也是该项目中一个显著的新增区域,曾经有围栏的地方现在是一个开放广场,设有合理的座位安排和绿化。

The crystal-like mass of the annex responds to the neo-Gothic form of the church; it derives from its geometric shape, volume, and layout. The floor plan is a cut-out of the part of the church floor plan, only moved outside of the original platform. The walls and the rooftop are made of matte black aluminum. The public space around the church is another compelling addition to the project. Where once there was a fence, there is a piazzeta with seating arrangements and suitable greenery now.

 

总平面图  ©atelier-r

新旧体量的对比  ©BoysPlayNice

我们负责设计室内空间的整体概念和理念,并与Denisa Strmiskova Studio开展合作,该工作室详细负责了室内设计的各个部分,例如照明及定制家具的选择。两个工作室在材料和饰面的选择上密切合作。

Atelier-r designed the concept and philosophy of the interior spaces and asked for collaboration with Denisa Strmiskova Studio which stands behind the detailed interior design elements such as the choice of lighting, or ready and custom-made furniture. Both atelier-r and Denisa Strmiskova Studio closely collaborated on choosing the materials and surfaces.

 

室内空间过渡  ©BoysPlayNice

由淡粉色混凝土打造而成的接待处和咖啡厅占据了现代附属建筑的主要空间,粉红色饰面也与整个空间的其他表面相匹配,例如地板、家具或墙壁。

The reception and the café are taking up the main space in the modern annex. It is made of pastel pink concrete. The pink colour also matches other surfaces throughout the space such as floors, furniture, or walls.

 

接待处粉红色饰面  ©BoysPlayNice

巨大的书墙占据了室内的主导地位。这是一堵堆满旧书的高墙,晚上会有光从书柜的背后射入。

Massive accent book wall dominates the interior. It is a tall wall filled with old books that are backlit in the evening.

 

巨大的书墙  ©BoysPlayNice

墙上悬挂着Lambert&Fils彩色玻璃灯具。优雅简约的玻璃元素漂浮在空中,悬挂在游客头顶上方的尼龙绳上,从特定的角度看它们时,它们会反射出街道上的房屋或教堂,灯具是内部空间里决定性的连接元素。

There is a colourful glass Lambert & Fils light fixture hanging in front of the wall. The elegant and minimalist glass elements float in the air, suspended on the nylon ropes high above the visitors’ heads. If you look at them from specific angles, they reflect the houses in the street or the church. The lights are the defining connecting element in the room.

 

照明及定制家具的选择  ©BoysPlayNice

Lambert&Fils彩色玻璃灯具  ©BoysPlayNice

坐在各种舒适的椅子上,你将享受空间的冥想氛围。Zeitraum木椅由胡桃木制成,放置在教堂内部和附楼的咖啡馆中;Bouroullec兄弟为Hay设计的塑料椅是一项令人耳目一新的设计;极简主义风格的扶手椅可供休息。咖啡桌是量身定制的,其材料和细节的灵感来自教堂的传统元素。放置在教堂和咖啡馆中的Kaia落地灯让我们想起现代火炬,营造出轻松愉快的氛围。

Sitting on the variety of comfortable chairs you will enjoy the meditative atmosphere of the space. Wooden Zeitraum chairs are made of walnut wood, and they are in both the church interior and the café in the annex. Plastic Hay chairs are a refreshing design by the Bouroullec brothers. There are also minimalist armchairs to rest on. The coffee tables were made to measure. The material and the details of the tables were inspired by the traditional elements of the church. Floor lamps from Kaia remind us of a modern flambeau. They are placed in both the church and the café to set a pleasant vibe.

 

咖啡馆中的定制桌椅、Kaia落地灯  ©BoysPlayNice
教堂内部的Zeitraum椅子、Kaia落地灯  ©BoysPlayNice
教堂内部的定制书架  ©BoysPlayNice

平面工作室KOSATKO参与了该项目,为奥洛穆茨研究图书馆设计了全新的视觉形象和标志。

Graphic studio KOSATKO collaborated on the project, designing a brand-new visual identity and the logo for the Olomouc Research Library.

 

夜晚从建筑外看向图书馆内部  ©BoysPlayNice
图书馆内部夜景  ©BoysPlayNice

 

设计图纸 ▽

 

首层平面图  ©atelier-r
一层平面图  ©atelier-r

剖面图  ©atelier-r

立面图  ©atelier-r

 

完整项目信息

Studio: atelier-r

Author: Miroslav Pospíšil, lead architect

Co-author: Daria Johanesová, architect, lead project manager

Project location: Bezručova 1180/3, 779 00 Olomouc

Project country: Czech Republic

Project year: 2018 - 2019

Completion year: 2023

Built-up Area: 606 m² (418 m² church, 188 m² new building)

Gross Floor Area: 870 m² (640 m² church, 230 m² new building)

Usable Floor Area: 590 m² (395 m² church, 195 m² new building)

Plot size: 1520 m²

Dimensions:

church 32 x 20 m, height 55 m

new building 19 x 18 m, height 9 m

cubic capacity: 1310 m³

Cost: 7,2 mil. €

Client: Olomouc Region, Olomouc Research Library

Photographer: BoysPlayNice

Collaborator:

Interior design: Denisa Strmisková Studio

Graphic design: Studio KOSATKO

Steel artifacts: Jan Dostál

General contractor: Company Červený kostel [associations of companies STRABAG and OHLA ŽS]

Interior furnishings contractor: Prosto Interiér

 


 

版权声明:本文由atelier-r授权发布。欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。
投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
atelier-r
古建修复
扩建
捷克
项目
0
参与评论
订阅有方最新资讯
投稿

*注意:

1. 邮件标题及资料包请以“新作/视频投稿-项目名称-设计单位”格式命名;

2. 由于媒体中心每日接收投稿数量较多,发送资料前请确认项目基本信息、文图资料准确无误。接受投稿后,不做原始资料的改动;

3. 若投稿方已于自有平台进行发布且设置“原创”,请提前开设好白名单(有方空间账号:youfang502;Space内外账号:designall),并设置好“可转载、不显示转载来源”两项。

请将填写后的表格与以上资料,以压缩包形式发送至邮箱media@archiposition.com,尽量避免使用网易邮箱的附件功能。