全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号
string(2) "on"

禅意厨房:精确与柔和的相切处 / 芝作室

禅意厨房:精确与柔和的相切处 / 芝作室
编辑:李博超(实习生) | 校对:崔婧 | 2020.08.26 19:00
多人座位区  摄影:Peter Dixie / 洛唐建筑摄影

设计单位  芝作室LUKSTUDIO

项目地址  上海市静安区

室内面积  92平方米

建成时间  2020年6月


 

项目坐落在上海前法租界樟树成荫的华山路上,栖身于路边一栋翻新小楼的三层。空间的西面是落地窗,窗外有竖向排列的遮阳格栅。郁郁葱葱的树冠,加上戏剧性的日光,让场地本身有着静谧安宁的气质。

The first location of Shikaku is a central kitchen equipped with about 20 seats, allowing dine-in and events.  The given site is on the 3rd floor of a mid-rise building along the tree-lined Huashan Road. A series of bay windows comprises the west facade with brise-soleil in front. The view of lush tree canopies, together with dramatic daylight give the existing site its unique calming atmosphere. 

 

▲ 项目视频  制作:OUO Films

 

设计团队希望在紧凑的空间内,让食客能更近距离地体验品牌严谨、温暖、绿色的餐饮模式。受此启发,设计团队在精确与柔和的相切处营造禅意空间,为绿色餐饮构建场所。

In response to the site characteristics and the brand’s operational rigor in practicing a green dining model, Lukstudio explored how to express gentleness with precision in a compact space.

 

空间爆炸图  ©芝作室

一进门,设计在此特意向含蓄的日式迎宾方式致敬:小巧的枯山水旁,纸质屏风滤出柔光,与质感丰富的石板小径共同营造一个室内的景观。为了在空间里阐述中央厨房的工业基调,常见的日式木质格栅被金属框架取代,在门口建构出竖向屏风,又在顶部水平发展,直至贯穿整个空间,为餐厅带来一份秩序感。

The foyer design is a nod to the tradition of Japanese hospitality. A small zen garden, a light-softening shoji screen and a stone path of different textures welcome guests into a curated version of nature. Instead of the common use of wooden frame, the screen is a continuation of the stainless steel ceiling grille, a feature throughout the site signifying the industrial purpose of the place and giving a sense of order.

 

入口正视角  摄影:Peter Dixie / 洛唐建筑摄影
屏风与枯山水  摄影:Peter Dixie / 洛唐建筑摄影
餐厅入口走廊  摄影:Peter Dixie / 洛唐建筑摄影

原有的一排飘窗变成三个精致的用餐壁龛,受用食盒分隔不同料理的启发,每个壁龛都设有独特的木质家具,分别容纳个人、一对或一组的食客。白色金属曲面穿孔板遮盖掉原有窗户,在通风处可巧妙地打开。金属曲面只截取出窗外绿意,白色让空间变得明亮干净,自然光穿过窗外格栅和渐变的穿孔板隙,随着时间的变化,投射出或条状或星星点点的斑斓光影。

The original bay windows are transformed into seating niches. Inspired by how a bento box is divided into partitions of various delicacies, each white niche is equipped with a set of wooden furniture, accommodating either individuals, a pair or a group of diners.  A curved wall of perforated panels - partially opens in front of the existing windows – hides the frames and captures one singular focal view. Through the brise-soleil and the gradient perforation, natural light comes in different forms, casting strips or sparkles as the day passes.

 

窗帘关闭后的室内  摄影:Peter Dixie / 洛唐建筑摄影

窗边座位区  摄影:Peter Dixie / 洛唐建筑摄影

更多的细节藏于空间深处,顶部发展的金属格栅在背墙演变出精巧的屏风,主餐桌上的金属天花反射出窗外绿意,与桌面多彩的食物调和照映,为空间增添变化的景致。

More details await at the back of the room. The omnipresent industrial ceiling grille transforms into an ornate screen of gradient intervals. A reflective panel centered above the main dining table mirrors subtle hues of the outside green or the colourful food below, adding an ephemeral spectacle. 

 

走廊日光效果  摄影:Peter Dixie / 洛唐建筑摄影

多人座位区  摄影:Peter Dixie / 洛唐建筑摄影
格栅概念  ©芝作室
格栅节点  ©芝作室

在角落的展示区,日光透过展架后的磨砂玻璃,为精选的工艺品提供了柔和的背衬。窗前展架通过移动滑轨,将原有窗框隐于其后,镀锌钢构建出一个灵活结构,木底板可以像厨房烤盘一样被推入其中。

In the display corner, selected accessories are backlit by soft daylight through translucent glass backing. The shelving in front of the window can slide on a track and hide the existing window from view.  Each unit is a galvanized steel frame where wooden boards are held by rack support, fitting in like a kitchen equipment. 

 

展示区展示架  摄影:Peter Dixie / 洛唐建筑摄影
展示架细节  摄影:Peter Dixie / 洛唐建筑摄影

为了平衡钢板清冷克制的特性,其余构件通过多样而微妙的质感阐述,营造出精巧多变的感官体验。木质被应用在再生地板、家具和门把手上,是实现感官平衡的关键载体。为了营造静谧的气氛,藏于穿孔板后的吸音材料阻隔了来自厨房的噪音。

To offset the cold and inhibiting quality of stainless steel, forms are articulated in different sheens to give a delicate impression. Wooden accents such as recycled flooring, furniture, and door handle are all crucial in achieving a sensual balance. For a quiet ambience, acoustic absorbent materials are installed behind the perforated panels to reduce noise and reverberation in a working kitchen.

 

定制家具细节  摄影:Peter Dixie / 洛唐建筑摄影
定制把手细节  摄影:Peter Dixie / 洛唐建筑摄影

通过对每一寸空间的反复斟酌,设计团队试图让场地的本质与功能产生对话,将严谨、柔和与绿色糅合于一个禅意餐室之中,将再平凡不过的烹饪与饮食之地推升为静养宁食之所。

By scrutinizing every inch of the design, Lukstudio creates a dialogue between the nature and the purpose of a place, translating the brand’s meticulous care for the people and the earth. The resulting zen kitchen elevates the otherwise mundane act of cooking and eating into a mindful retreat.

 

开放厨房  摄影:Peter Dixie / 洛唐建筑摄影

 

完整项目信息

业主:SHIKAKU 四方

项目地址:上海静安区华山路301号

室内面积:92平方米

设计时间:2019年10月—2020年3月

建成时间:2020年6月

设计单位:芝作室LUKSTUDIO

设计总监:陆颖芝

项目团队:张一诚、吴敏仪、张雯雯

设计内容:室内、家具、灯具设计

声学顾问:微奥(上海)音响设备有限公司

主要材料:不锈钢、瓷砖、木材、吸音板、杜邦纸、肌理漆、石材

摄影:Peter Dixie / 洛唐建筑摄影

视频:OUO Films

 


 

版权声明:本文由芝作室LUKSTUDIO授权发布,欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。

投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
上海
室内
芝作室
项目
餐厅
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
项目
视频
订阅有方最新资讯
投稿

*注意:

1. 邮件标题及资料包请以“新作/视频投稿-项目名称-设计单位”格式命名;

2. 由于媒体中心每日接收投稿数量较多,发送资料前请确认项目基本信息、文图资料准确无误。接受投稿后,不做原始资料的改动;

3. 若投稿方已于自有平台进行发布且设置“原创”,请提前开设好白名单(有方空间账号:youfang502;Space内外账号:designall),并设置好“可转载、不显示转载来源”两项。

请将填写后的表格与以上资料,以压缩包形式发送至邮箱media@archiposition.com,尽量避免使用网易邮箱的附件功能。