全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

层层展开:曼谷新加坡国际学校,吞武里校区二期 / PLAN ARCHITECT

层层展开:曼谷新加坡国际学校,吞武里校区二期 / PLAN ARCHITECT
编译:李博超 | 校对:李博超 | 2022.08.03 21:14
项目鸟瞰  摄影:DOF Sky|Ground

设计单位  PLAN ARCHITECT

项目地点  泰国曼谷

建成时间  2022年

建筑面积  13200平方米


 

学校二期项目将服务于中学生,由原有的校园空间扩建而来。在新校区的规划中,两座建筑在后侧对齐,同校园内原有建筑相围合,创造出一个宽敞的绿色活动空间。校园内,则主要包括教室、礼堂、体育馆、图书馆、行政与教师办公室,以及其他公共区域。

Singapore International School of Bangkok, Thonburi phase II is the expansion phase for the secondary students, which the new site sits inside the existing one. In the new phase layout, the 2 buildings are aligned on the back edge to create the big green activities space sharing between both phases. The main school function consists of classrooms, auditorium, gymnasium, library, administration office, staff rooms, and common area.

 

项目鸟瞰  摄影:DOF Sky|Ground

项目外观  摄影:DOF Sky|Ground

校园设计的主要概念,是希望让学生们在任何情形下,都能于建筑中学习、玩耍和停留,无拘无束。建筑造型以直线为主,每个教室前都设有8米宽的双向走廊。除了通行的功能外,这里还可以成为公共活动的空间。为了避免通风和采光上的匮乏,建筑被分隔成两个部分,并增设了大厅空间,从而将光照与新风引入建筑。

The main concept of this school is to create a space where students can learn from architecture together with play and stay in all circumstances. The building's shape is designed in a linear shape with 8-meter width double-load corridor in front of each classroom. This space can be used as a common space and circulation at the same time. To avoid lacking natural light and ventilation, the building is separated into two parts and additional halls to let the wind and sunlight come into the building.

 

理念阐释  ©PLAN ARCHITECT

项目外观  摄影:DOF Sky|Ground

依据城市规划上的要求,建筑需在高度有限的情形下拆分成两部分,但我们同时希望将其作为单纯的景观背景,因此采用水平化的立面设计来衔接两个体量。A号楼临近校园的入口,一端是一个礼堂。因此,建筑在这一侧的体量上呈扇形层层展开,搭配有顶的走廊空间,以欢迎所有前来此地的使用者;而B号楼的另一端则是体育馆的所在地。

With the regulation of city planning, the building needs to be separated into 2 with limited height, but we intend to make the buildings act as a single background for the landscape so the horizontal façade is used to link each other. With one end on the edge is an auditorium, the building A, which is closer to the entrance, is designed to spread the wing out to welcome the students and all users with the covered walkway that is designed to match and link with the building. While another end of building B is provided for the location of the gymnasium.

 

形体生成  ©PLAN ARCHITECT

项目外观  摄影:DOF Sky|Ground

立面细节  摄影:DOF Sky|Ground

在建筑前侧,A号楼和B号楼的主厅也经过了特殊设计,依据每日的天气来调节内部的空气。在自然通风时,可通过打开前后两侧的窗户,让空气形成对流;当PM2.5较高时,大厅顶部的轴流风机将和过滤器一同开启,带入新风,让大厅形成正压;与此同时,在建筑立面的底部,空气又可以通过这里的格栅排到室外。

In the front of the buildings, the main hall of both building A and building B is also specially designed to be a ventilation control hall upon the daily weather. In the normal condition, this hall can be used in the natural-ventilated mode by opening the windows on both the front and back sides of the building to let the air flow through. While in 2.5 PM condition the axial fan on the top of the hall will work together with the filter to bring the fresh air in and make the hall becomes positive pressure.

 

空气循环示意图  ©PLAN ARCHITECT
通高大厅  摄影:DOF Sky|Ground

大厅旨在成为一处过渡空间,可以在此举行社交活动。这里容许自然光线的进入,却没有过多的热量惹人烦忧。大厅的立面上设有水平翅片和渐变的不透明墙,人们可以在室内获得清晰的景观视野,在恶劣的天气下也可以在这里玩耍活动。

Then at the bottom of the façade, the grille will work to release the air out. This space is intended to be a transition space where social activities could happen and the natural light can get in with less heat get inside. The hall just provides the horizontal fins together with a gradient opaque wall allowing people inside can see the view clearly and can play even in the bad weather.

 

通高大厅  摄影:DOF Sky|Ground

走廊  摄影:DOF Sky|Ground
楼梯间  摄影:DOF Sky|Ground

翼状展开的大厅也提供了一处看台空间,结合下方的图书馆区域,可作为剧院来使用。这一种有绿植的屋顶看台,呈阶梯状地将地面景观延伸至建筑的顶端。景观采用了椭圆形的图形设计,以同建筑形成更紧密的结合。其作为校园内活动的场所,提供了多样的地形变化,以鼓励开展不同类型的活动。例如建筑前侧的下沉式庭院,就可以将两侧的空间作为圆形剧场来使用。

The spreading wing hall is provided a grandstand that can be used as a theatre together with the library underneath. While on the green roof stand, it can be used as the stair steps linked the green area together from the ground to the top. The oval pattern is created to link landscape and architecture together, acting as activities areas with a variety of terrains to encourage different types of activities, such as the sunken court in front of the building which can be used as an amphitheater from both sides.

 

空间轴测示意图  ©PLAN ARCHITECT

大厅与看台  摄影:DOF Sky|Ground
俯瞰阶梯屋面  摄影:DOF Sky|Ground

室外景观  摄影:DOF Sky|Ground

校园就像一场设计实验,旨在创造一个在所有情形下面向所有学生服务的环境空间,每个区域都能物尽其用,激发每个人的学习潜力。

This school is like an experimental design to create a space that can be used in all circumstances for all students and utilized in all areas to encourage learning abilities for everyone.

 

图书馆  摄影:DOF Sky|Ground
教室  摄影:DOF Sky|Ground
办公室  摄影:DOF Sky|Ground
实验室  摄影:DOF Sky|Ground
礼堂  摄影:DOF Sky|Ground
体育馆  摄影:DOF Sky|Ground

 

设计图纸 ▽

 

校园首层平面图  ©PLAN ARCHITECT
首层平面图  ©PLAN ARCHITECT
二层平面图  ©PLAN ARCHITECT
三层平面图  ©PLAN ARCHITECT
四层平面图  ©PLAN ARCHITECT

A号楼立面图  ©PLAN ARCHITECT

B号楼立面图  ©PLAN ARCHITECT

A号楼剖面图  ©PLAN ARCHITECT

B号楼剖面图  ©PLAN ARCHITECT

 

完整项目信息

Project Name: SISB School Thonburi  Phase II

Office Name: PLAN ARCHITECT CO.,LTD

Firm Location: 64 Soi Sathon 10, North Sathon Rd., Silom Bangrak, Bangkok, Thailand. 10500

Completion Year: 2022

Gross Built Area: 13200 sqm.

Project Location: 138 Ratchamontri Road, Khlong Khwang, Phasicharoen, Bangkok 10160

Program / Use / Building Function: School and learning space

Lead Architects: Wara Jithpratuck

Photo Credits: Sky|Ground Department, Depth of Field Co.,Ltd.

 


 

版权声明:本文由PLAN ARCHITECT授权发布。欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。
投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
PLAN ARCHITECT
教育建筑
曼谷
泰国
项目
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
项目
视频
订阅有方最新资讯
投稿

*注意:

1. 邮件标题及资料包请以“新作/视频投稿-项目名称-设计单位”格式命名;

2. 由于媒体中心每日接收投稿数量较多,发送资料前请确认项目基本信息、文图资料准确无误。接受投稿后,不做原始资料的改动;

3. 若投稿方已于自有平台进行发布且设置“原创”,请提前开设好白名单(有方空间账号:youfang502;Space内外账号:designall),并设置好“可转载、不显示转载来源”两项。

请将填写后的表格与以上资料,以压缩包形式发送至邮箱media@archiposition.com,尽量避免使用网易邮箱的附件功能。