全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

“户外”的美食空中村落:瑞虹新城太阳宫南里食集 / nota architects

“户外”的美食空中村落:瑞虹新城太阳宫南里食集 / nota architects
编辑:李博超 | 校对:李博超 | 2021.11.25 19:34
从7层俯瞰田野与广场市集区  摄影:王鹏飞

室内景观  nota architects

项目地址  上海虹口

建成时间  2021年9月

建筑面积  5000平方米


 

FOODIE SOCIAL by XINTIANDI是新天地品牌打造的沉浸式美食社交平台,旨在为年轻潮流消费者提供更具创想和特色的食物和体验,同时为新餐饮品牌和产品提供最具创意的孵化展示平台。此次项目位于上海市虹口区瑞虹新城太阳宫商场五层中庭,拥有25米挑高的5000平方米空间,目之所及皆有光与绿植,处处有座椅,是一个具有户外感的美食空中村落。其独特的空间特质拥有独一无二的辨识度,不同于商场其他公区却与商场融为一个整体。

FOODIE SOCIAL by XINTIANDI is an immersive food social platform by XINTIANDI GROUP, aming to provide more innovative and featured food and experience for young trendy consumers, and establish the most original incubation platform for new catering brands and products. FOODIE SOCIAL 2.0 is located in the 5,000-square-meter atrium on the 5th floor underneath a 25m-height skylight in the Hall of the Sun. It is a sky village filled with food, seatings, sunlight and green, a total outdoor experience one would ever imagine in the city center of Shanghai. Its unique spatial expression makes it stand out from the rest of the mall yet sits comfortably in-between.  

 

田野、食铺与“山”(中庭原有大台阶)的关系  摄影:钱诗韵
田野市集与田野食街  摄影:王鹏飞
设置多种座位与绿植  摄影:王鹏飞
田野市集与远处的田野食街  摄影:王鹏飞
田野栈道细节  摄影:王鹏飞

根据业主团队提出的五项设计诉求——超大型自然空中花园、开放街市的形态、多元的活动场景、灵活高效的租约模式、主题区块的设计体现——设计团队提出了“迷你村庄”的设计概念:以中庭大剧场前的主题集市和舞台为中心,围绕主题集市布置田野市集,中庭的另外两端分别布置棋盘广场和阳光花房,这些主题广场“三足鼎立”,构成活动集聚的主体空间,互相之间由一系列的“户外”街道串联起来,包括两边布满小食或营地小车的田野食街、充满野餐氛围的美食街市,以及高低错落的露台食街。

Responding to the five design briefs put forward by the FOODIE SOCIAL team — a super sky garden, outdoor open markets, diversity in scenarios, flexible and efficient lease space, and themed zones— NOTA proposed the concept of “Mini Village”: centered by the atrium market and staging, three plazas of Farm Fields, Chessboard Square and Greenhouse occupy the main gathering spaces, interconnected by outdoor streets or terraces of food stands, kiosks, and carts, all of which try to mimic the feel of the outdoor dining and bottom-up growing villages.

 

设计概念  ©nota architects
田野食街的商铺界面  摄影:王鹏飞
田野市集一侧的食铺吧台  摄影:王鹏飞
从田野食街望田野市集  摄影:王鹏飞
田野细节设计  摄影:钱诗韵
田野座位与植物细节  摄影:王鹏飞
前后错动的露台食街  摄影:钱诗韵

为中庭特别设计的浅绿色框架系统是“迷你村庄”的建筑骨骼,它们作为食铺、零售或花房,被精准地嵌入中庭,构成了参差动态的村落形态。这些框架系统将公区和租户的界面清晰划分,并极简化预制界面,减少二次装修浪费的同时,保证了每一位租户享有独立的设计发挥空间来呈现品牌理念。

A light-green framework system is specially designed for the atrium. As food stalls, retail shops, or greenhouses, they are accurately placed in the leftover space of atrium to form a jagged and dynamic architectural skeleton of "Mini Village". These frameworks define the boundaries of public areas and tenant zone, with a minimized prefabricated wooden interface. These leave the tenants very flexible customized branding spaces and help to reduce the waste of extra fit-out works. 

 

结构概念示意  ©nota architects
高低错落的露台食街  摄影:王鹏飞
有户外感的参差食街界面  摄影:钱诗韵
商铺界面与座区,地毯延续田野氛围  摄影:王鹏飞
租户交付与完成示意  ©nota architects

对于运营策略层面,这样的考量显得尤为重要——给租户带来的这种灵活高效的使用方式,使美食品牌的孵化和迭代变得简易,并且能长效维持村落整体气质的统一。

These frameworks also ensure a flexible and efficient way for evolving developments, which is crucial in terms of operational strategy: no matter how the food brand changes, the unity of the overall village should retain as it is.

 

五种零售小车的设计  ©nota architects
食街与小车之间的界面  摄影:王鹏飞
从小车后侧看向食街  摄影:王鹏飞

25米高的天光中庭下,浅绿色框架的限高提供了亲人可及的交往空间尺度,邻居街坊间以透明的窗门隔断,结合招牌位的侧悬设计,使线性商铺的视觉遮挡被巧妙化解,无论逛到哪里,都能透过眼前的框架搜寻到远处的目标。

Under the 25m-high skylight, these light green structures also reset the height limit and tune to the accessible human scale. All neighboring tenants are separated by half-visible partition door-frames. With the help of sided signage boards, the visual transparency of linear shops becomes quite clear. One can always see through the door-frames and search for distant targets.

 

露台食街一侧连接到阳光花房  摄影:王鹏飞

绿植环绕的阳光花房  摄影:钱诗韵
阳光花房一侧的栈道与植物细节  摄影:王鹏飞

屋顶的浅绿色网板过滤了灌入的阳光,随光线的迁徙和高度角变化跳出永不重复的自然影律。自中庭俯瞰的透明性和可视化消费场景有效导向了高区楼层的人流,也解决了技术上诸如食品安全或消防上的问题。模数制的设计和预制套管的拼装方式,便于现场免焊安装,也隐藏了主要的设备管线。

Daylight filtered through the light green roof meshes plays ever-changing dancing rhythms as the sun moves around. The transparency of visual activities underneath the meshes attracts and invites people from upper levels to join. Technically meshes are also resolutions to food safety and fire issues. The modular design and the prefabricated casing assembled in situ facilitate non-welding installation with concealed electric wires.

 

阳光花房与其后侧的美食街  摄影:王鹏飞
充满野餐氛围的美食街  摄影:王鹏飞
阳光花房一侧的花园广场  摄影:王鹏飞
充满野餐氛围的美食街  摄影:王鹏飞

它是一个空间上、品牌策略上和设计上高度一致的尝试:户外和自然场景下的大体量中庭空间,在高密度的城市环境中提供了难得的舒适体验;从品牌策略和运营角度颠覆了传统餐饮模式,更强调社交的属性,更具社会性和人文价值;而设计上,希望通过这个“迷你村庄”唤起大家对于自然和食物本源的集体记忆,传递与自然共生的理念。

It is a highly cohesive attempt in terms of spatial condition, branding strategy, and architectural design. A large atrium space with a natural and outdoor atmosphere offers a precious cozy experience in the middle of the hybrid dense urban environment. It has subverted the traditional food court model from the branding strategy and operation perspective, emphasizing social attributes and humanistic values. It is hoped that this "Mini Village” design will evoke the collective memories of nature and food, and promote the consciousness of sustainable living with nature.

 

从7层俯瞰充满野餐氛围的美食街  摄影:钱诗韵
从中庭俯瞰网板的透明性与可视化消费场景  摄影:钱诗韵
从6层俯瞰美食街高低错落的屋顶  摄影:王鹏飞
阳光花房屋顶网板细节  摄影:钱诗韵

 

设计图纸 ▽

 

平面图  ©nota architects

 

完整项目信息

主创建筑师:钱诗韵

设计团队:高翔、段嫣然、刘德姮、王震、傅润生、万梓晴(实习)

结构顾问:iStructure

室内景观:nota architects

摄影:王鹏飞、钱诗韵

项目地址:上海市瑞虹天地太阳宫5F中庭

完成时间:2021年9月

建筑面积:5000平方米

业主:南里食集FOODIE SOCIAL

 


 

版权声明:本文由nota architects授权发布。欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。
投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
nota architects
上海
商业空间
太阳宫
室内
景观
项目
1
参与评论
最新评论

131****1509

1星期前

梦中情“街”
热门标签
中国空间研究计划
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
项目
视频
订阅有方最新资讯
投稿

*注意:

1. 邮件标题及资料包请以“新作/视频投稿-项目名称-设计单位”格式命名;

2. 由于媒体中心每日接收投稿数量较多,发送资料前请确认项目基本信息、文图资料准确无误。接受投稿后,不做原始资料的改动;

3. 若投稿方已于自有平台进行发布且设置“原创”,请提前开设好白名单(有方空间账号:youfang502;Space内外账号:designall),并设置好“可转载、不显示转载来源”两项。

请将填写后的表格与以上资料,以压缩包形式发送至邮箱media@archiposition.com,尽量避免使用网易邮箱的附件功能。