全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

国创园20#门厅改造及LOUGNE SUIT定制店设计 / 反几建筑FANAF

国创园20#门厅改造及LOUGNE SUIT定制店设计 / 反几建筑FANAF
撰文:温昕 | 编辑:李博超 | 校对:李博超 | 2021.11.22 21:28
改造后的入口空间
改造后的室内空间

设计单位  反几建筑FANAF

项目地点  江苏南京

建成时间  2021年8月

项目规模  65平方米

撰文  温昕

摄影  金啸文、怀念树工作室


 

项目背景

 

项目位于南京市秦淮区国家领军人才创业园(简称国创园)20#楼东侧,原本为第二机床厂的机加工车间,建于上世纪80年代。

The project is located in the east side of the 20 # building of the national leader in Nanjing Qinhuai District, which was originally a machine processing workshop of the second machine tool factory, built in the 1980s.

 

国创园的历史可追溯至1896年两江总督刘坤一筹建的“江南铸造银元制钱总局”。辛亥革命后的1912年,该厂改名为“中华民国江南造币厂”。1930年隶属中华民国工商部,为全国度量衡局所辖“度量衡制造所”。1949年南京解放后,工厂转设为地方国营“南京度量衡厂”。1955年公私合营组成“南京第一机械厂”后,又于1959年更名为“南京第二机床厂”。

The history of Guochuangyuan dates back to 1896, Liu Kun, held the "General Administration of Casting Silver Camp Coordination". In 1912, after the Revolution of 1911, the factory was renamed as the "Republic of China Jiangnan Mint." In 1930, it was affiliated to the Ministry of Industry and Commerce and was the "Weights and Measures Manufacturing Institute" under the jurisdiction of the National Bureau of Weights and Measures. After the liberation of Nanjing in 1949, the local state "Nanjing Balance Factory". In 1955, the public-private partner composition "Nanjing First Mechanical Factory". In 1959, it was renamed "Nanjing Second Machinery Bed".

 

厂区历史照片  图源网络

2012年,南京第二机床厂搬离,金基集团“国创园”启动建设,现在成为南京市主城区内为数不多的,既能保存历史记忆又能产生商业价值的工业遗存之一。

In 2012, Nanjing Second Machine Tool Factory moved away, "Guo Wan Garden" started construction. It has now become a lot of industrial remains in the main city of Nanjing.

 

改造前外部空间  供图:反几建筑FANAF
改造前内部空间  供图:反几建筑FANAF

 

功能需求

 

20#楼整体结构分为两部分:东侧为三层砖混结构,西侧为钢筋混凝土单层排架结构。原本东侧门厅为进入整个车间的入口,巨大的铁门依然留存。2012年整栋楼改造为办公用房,东侧门厅遂成为物业办公室的入口空间。

The overall structure of the 20 # floor is divided into two parts: the east side is the three-layer brick-concrete structure, and the west side is a single-layer arrangement structure of reinforced concrete. Originally the east side hall is entry into the entire workshop, huge iron gate still remains. In 2012, the finch building was transformed into office features, and the east side hall became the entrance space of the property office.

 

此次改造要求将门厅转化为商业功能,作为LOUNGE SUIT男装定制店展示空间,运营模式为预约制,整体氛围要求低调且有仪式感。

Reconstruction requires transformation of the hall to commercial, as a space for the Lounge Suit Clothing store. The operation mode is reservation system, and the overall atmosphere requires low-key and a sense of ceremony.

 

改造后的整体外立面
定制店入口

 

流线组织

 

改造空间约为65平方米,位于20#楼建筑东、西不同结构体系交界面处。为了处理好工业尺度园区中堆砌废弃设备的消极空间,设计利用南北厂房之间的间隙创造新的办公流线(主要为园区物业办公),沿建筑南侧墙面,经过自然建造的小路到达二楼与三楼办公室。入口低调亲切,与主街的喧闹形成对比。

The renovation space is about 65 square meters, located in the crossover of different structural systems on the side of the 20 # t. In order to deal with the negative space of the stacked abandoned equipment in the industrial scale park ,the design team use the gap between the North and South factory, created a new office streamline (mainly the park property office). Along the south side of the construction, through the naturally built small road people can arrive on the second floor and the third floor office. The entrance is kind, compared with the noisy of the main street.

 

南侧办公入口流线
办公与商业入口沿街关系

设计对原有门厅进行改造,将原本机械尺度的大门压缩为适合人体尺度的入口空间。外露的洞石地面和挑高的走廊,让进入空间具有仪式感。

Recovered the original hall, compresses the door of the original mechanical scale into the entrance space suitable for the human scale. The exposed cave ground, the deep and tall corridor, created the feeling of entering the ceremony.

 

入口墙面上定制的艺术装置,硬朗的金属骨架配上细腻的砂岩外衣,由黑色渐渐过渡至珍珠灰,宛如一位身着黑色西服的绅士,谦逊有礼地引导着来往的客人步入室内空间。

The art devices customized on the entrance wall, the hard metal skeleton is equipped with a delicate sandstone coat, which is gradually transitioned to the pearl ash, like a gentleman in black suit, humility and courtesy guides the guests, step into the room space.

 

商店入口
原大门门栓

 

视线关系

 

门厅改造后的商业功能为高端服装定制,与街道视线关系要求既通透,又私密。设计运用蜂巢帘作为橱窗背景,保持两种功能要求同时存在的可能性。

After the renovation of the hall, the business function is customized, and the relationship between the street line is transmitted and private. Use honeycomb curtain as a window background, maintaining the possibility of both functional requirements.

 

入口与橱窗
运用蜂巢帘作为橱窗背景

从室内望向橱窗展示区

 

空间改造

 

由于结构体系不同,设计通过内部层高的差异化来体现空间属性不同。靠近街道处,橱窗空间设计层高为2.1米,与入口廊道瘦长比例形成高度对比,强调内部空间具有人体尺度的舒适性。

Due to the different structural systems, the internal layer has also significantly different. Close to the street, the window space is 2.1 meters high, forming a high degree of contrast with the inlet corridor, emphasizing the comfort of the internal space.

 

橱窗内外

两种不同建筑结构将内部空间分为展示区与休闲区,展示区层高3.3米,以干净简洁的块面组合设计方式来简化空间,并将今后陈列的衣服作为空间的视觉焦点。休闲区原建筑层高为5.9米,设计调整空间比例,将层高控制在4.2米,令人有安全感。在两个空间的分割处设计有弧形裂缝,以展示原有的工业空间。

Two different construction structures divide the internal space into the display area and the leisure area, the display area is 3.3 meters high, with a clean and simple block combination design, simplify the space, the clothes displayed as a space visual focus. The original building level of the leisure area is 5.9 meters high, adjust the spatial ratio, control the layer high at 4.2 meters, which is safe. In the segmentation of two spaces, the curved crack is designed to show the original industrial space.

 

商业空间功能区置入  ©反几建筑FANAF
块面组合的展示空间
园林般的视线穿透
休闲区的光影关系

以弧形分割顶部

割裂顶部空间的设计给人以直观的视觉感受。设计师保留钢楼梯、交叉斜撑等改造痕迹,创造出与时间的对话。洽谈桌延续了钢楼梯的交叉斜撑,搭配极具线条感的西扎椅,将家具与建筑结构进行了融合。Hunter Douglas的窗帘巧妙地将光线漫射到室内空间,营造出一种纯粹的舒适感。

In order to give people an intuitive visual experience, the top space is cut off. Retain steel stairs, cross-oblique support, etc., form a feeling of conversation with time. The negotiation table continues the intersection of the steel stairs, with a western chair with a pole, so that the furniture and building structures are integrated. The curtains of Hunter Douglas are perfect to diffuse light to indoor space and create a pure comfort.

 

不同光线氛围下的室内空间
空间内保留的斜撑
从展示区望向休闲区
休闲区的空间与材质肌理

 

材料肌理

 

外立面过渡采用了透光砖墙与疏林景观的结合,能在阳光充盈时透过建筑材质呈现光照纹理。设计还将原砖墙外露刷黑,与旧建筑的红色砖墙形成新旧对比,两个相对的表面形成一种夹缝感,保留记忆的同时增添新的元素。

The transition of the facade is combined with a light-transmissive brick wall and the abutment of the forest. It can present a lighting texture through the building when the sun is filled. The original brick wall is revealed, and the red brick wall of the old building forms an old contrast. Two opposite surfaces form a sandwich, reserve memory and add new elements.

 

南侧办公入口空间内外
施工过程中的空心砖肌理

材质细部

室内空间色调以明黄色(酪黄色)为主。室内肌理主要为百色熊乳胶漆加多彩水泥,让粗糙与细致相互结合,与外立面形成冷暖对比。

Indoor space tones are mainly cheese yellow. The indoor texture is mainly made to Baise Xiong lacquer plus colorful cement, rough and meticulous, forming a cold and warm comparison with the facade.

 

展示区的材质肌理与光影
室内材质及细部

软装搭配上也以手工肌理为主。Hans.J.Wegner的CH24椅子、&Tradition Flowerpot台灯与柔软的手工编织材质也搭配出温暖的色调。

Decoration is also mainly written in handmade texture. Hans.j.wegner's CH24 chair and & Tradition FlowerPot table lamp, soft hand-woven material, and warm tones, so that the workspace has also become extraordinarily warm.

 

家具原版单品示意  供图:反几建筑FANAF
&Tradition Flowerpot台灯

这是一个让大家可以熟悉并产生共鸣的空间,是一个有温度、有归属感的空间。层层映射的温暖灯光让新的结构与旧的风貌交织,门厅的简约舒适成为旧厂房中别样的风景。不需要夸张的形式与博人眼球的手法,宛如一个西装绅士一般,外表的硬朗冷静,内部的温馨柔软,这里是定制店,也是超越定制店的一种存在。

This is a space that allows you to resonate and familiarize, a space with temperatures. The warm light of the layer map allows the new structure to interleaves with the old style, and the simplicity of the hall is a different landscape in the old factory. The hard cooling of the appearance, the internal warmth, this is a custom shop, and it is also a presence that exceeds the custom store.

 

透过玻璃望向室内
项目夜景

 

设计图纸 ▽

 

平面图  ©反几建筑FANAF
入口立面图  ©反几建筑FANAF
室内立面图  ©反几建筑FANAF

剖面图  ©反几建筑FANAF

 

完整项目信息

项目名称:国创园20#门厅改造及LOUGNE SUIT定制店设计

项目地址:南京市秦淮区国家领军人才创业园

设计面积:65平方米

设计公司:反几建筑FANAF

项目负责:金鑫

设计团队:李春洋、赵田田、刘雨杉、王琪(实习)

设计范围:外立面改造、室内硬装设计、软装设计、灯光设计、vi设计、艺术品设计

灯光配合:iGuzzni & 上海凌辰实业有限公司

家具配合:上海Van Collection川至悦来家具有限公司、南京MARATTI家具

金属加工:南京广帆金属

肌理涂料:南京邦喜建材有限公司(Omega colour tek彩色混凝土)、江苏金之家装饰工程有限公司南京分公司(美国百色熊乳胶漆/德国sto外墙涂料)

石材加工:南京维娜斯建材实业有限公司(山西黑荔枝面)、南京意斯特建筑材料科技有限公司(米黄洞石)

景观配合:南京易柯格园林绿化工程有限公司、南京颐景景观工程设计有限公司

导视配合:沈图、梁立磊

施工团队:张晓峰、李文兵、魏爱权等

设计周期:2021年5月—2021年8月

施工周期:2021年6月—2021年8月

撰文:温昕

后期摄影:ingallery金啸文、HNS STUDIO怀念树工作室

特别鸣谢:金基集团吴啟月先生,单颖妮女士对于项目的认可与帮助;Lougne Suit创始人Vincci 圆总给予方案的灵感与支持。

 


 

版权声明:本文由反几建筑FANAF授权发布。欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。
投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
南京
反几建筑
工业建筑改造
改造
江苏
项目
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
项目
视频
订阅有方最新资讯
投稿

*注意:

1. 邮件标题及资料包请以“新作/视频投稿-项目名称-设计单位”格式命名;

2. 由于媒体中心每日接收投稿数量较多,发送资料前请确认项目基本信息、文图资料准确无误。接受投稿后,不做原始资料的改动;

3. 若投稿方已于自有平台进行发布且设置“原创”,请提前开设好白名单(有方空间账号:youfang502;Space内外账号:designall),并设置好“可转载、不显示转载来源”两项。

请将填写后的表格与以上资料,以压缩包形式发送至邮箱media@archiposition.com,尽量避免使用网易邮箱的附件功能。