全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

江湾城儿童活动中心改造:如海洋般流动的室内空间 / 反几FANAF

江湾城儿童活动中心改造:如海洋般流动的室内空间 / 反几FANAF
温昕 | 编辑:李博超(实习生) | 校对:崔婧 | 2020.07.27 18:07
“珍珠”书塔  摄影:ingallery

项目地址  江苏南京
设计面积  300平方米
设计单位  反几FANAF
建成时间  2020年4月
文字撰写  温昕


 

江湾城儿童活动中心位于南京市建邺区国际展览中心西部,坐落在原仁恒国际江湾城售楼处的旧址上。设计团队秉承可持续发展理念,兼顾空间的美观实用性与儿童安全健康的要求,旨在为快节奏的城市生活空间,创造出一个有别于社区的纯净小世界,在满足幼儿嬉戏的基础上,适应不同质量与水平的教学活动。
Jiangwan City Children's Activity Center is located in the west of the International Exhibition Center in Jianye District, Nanjing. Adhering to the concept of sustainable development and taking into consideration the beauty and practicality of the space also the safety and health of children, design team aims to create a small world different from the community in the fast-paced urban living space. On the basis of satisfying children’s playfulness. In order to adapt to the teaching activities of different quality and level.

 

教室  摄影:ingallery
走廊  摄影:ingallery
平面图  ©反几FANAF

原有建筑空间为常规的矩形,内部有若干妨碍区域分割的柱体,设计团队通过整合空间多余的竖向线条,以体现内部的舒展性;同时将多个缺角圆形围合的空间,用连续的弧墙面连接起来,利用产生的负空间做出一条曲折的走廊,引导功能空间的秩序转换。
The original building is a regular rectangle, and the internal space has a number of columns that hinder the division of the area. On the contrary, design team extended the stretch of the internal space by integrating the extra vertical lines in the space, at the same time, the space enclosed by multiple rounded corners was used the continuous curved walls are connected to make a zigzag corridor using the negative space generated to guide the transformation order of the functional space.

 

轴测图  ©反几FANAF

走廊  摄影:ingallery

在空间的视觉中心,设置了一座纯白色的“珍珠”书塔,这是空间最为核心的部分。层叠结构的书塔除满足装饰功能之外,能够与幼儿的“阅读卡”产生联动,随着年级上升能够逐级点亮书塔的阅读范围,直至毕业。在适应教育需求的同时,能够激发孩子们的阅读兴趣。
In the visual center of the space, a pure white "Pearl" book tower is set, it is the core of the entire space. In addition to the decorative function, the stacked book tower can be linked with the children's "reading card". As the grade rises, the book tower can be lit up step by step until graduation. While adapting to educational needs, it can stimulate children's interest in reading.

 

书塔  摄影:ingallery

围绕书塔设有语言学习教室、编程及实践教室、小型演出舞台、休息室等配套空间,以满足授课、阅读、幼儿手工制作等日常活动需求。各空间皆以极简柔和的色彩互为延展,保持具有立体感的联系。
Around the tower, there are multiple language learning classrooms, programming and practice classrooms, small performance stages.There are other supporting spaces to meet the needs of teaching, reading, hand-made and daily activities. Each space is extended with minimalist and soft colors.

 

门厅  摄影:ingallery

设计以扇贝与海洋为主题,灵感源于扇贝形态抽象变化而出的曲线,设计团队将扇贝简化得到的缺角圆形运用到空间各区域中,让每一间教室在保证私密性的同时,兼具教育的独立性。在整个融合的空间中,以更包容的设计语言,留给孩子们更多的想象空间。
The development of the design concept is based on the theme of scallops and the ocean. The inspiration comes from the curve of the scallop's abstract form change. At the same time, it has both educational independence. In the entire fusion space, children are given more room for imagination.

 

圆角空间  摄影:ingallery

入口设计考虑到秩序感和空间氛围,设有休息区与接待前台,竖向等距的格栅组成其设计语言,与内部幼儿的活动空间区分开来。提供了可供咨询、休憩的空间,并设有适合儿童尺度的坐凳。
The entrance design separately considers the sense of order and space atmosphere, has a seating area and a reception desk. Its design language is composed of vertically equidistant grilles, which is separate from the internal children's activity space. It provides a space for consultation and rest, and is equipped with a stool that meets the children's standards.

 

整个入口门厅被设计成了一个具有流动感的舞台,可供幼儿汇报演出。同样基于扇贝形象的抽象变形,延伸了教室的弧线感。舞台阶梯设计为圆弧形,在引导空间的同时亦能保护幼儿安全。
The entire entrance hall is designed as a flowing stage for children to report on performances. The abstract deformation based on the image of scallops extends the arc of the classroom. The stage ladder is designed as a circular arc, which guides the space and also plays a role in protecting the safety of young children.

 

门厅  摄影:ingallery

设计充分考虑空间流线及室内采光,走廊与教室的玻璃隔断由椭球体与弧线墙体相切而成,覆有白色渐变圆点造型,结合嵌在墙体上的白色玻璃隔断,呼应扇贝镶嵌珍珠的设计思路。在赋予走廊空间通透感的同时,也使孩子们的游戏路线更为丰富,赋予其更多想象。
Fully consider the space flow lines and indoor lighting, the glass partition of the corridor and the classroom is formed by the tangent of the elliptical sphere and the curved wall, covering the shape of white gradient dots, combined with the white glass partition embedded in the wall, echoing the scallops inlaid with pearls Design ideas. While giving the corridor space a sense of transparency, it also makes the children's play routes more diverse and gives more imagination.

 

白色玻璃隔断  摄影:ingallery

在色彩与材质的运用上,整体空间设计极尽简约但专注细节感,木饰面及白色乳胶漆奠定空间的纯净基调,采用半透明圆点钢化玻璃,兼顾安全并营造边界感,墙面阳角、门把手等设施均经圆角化处理,室内软装充分考虑幼儿尺度与日常活动需求。设计师通过重构设计语言,为孩子们创造了一片寓教于乐的冒险空间。
In the use of colors and materials, the overall space design is extremely simple but focused on the sense of detail. The wood decoration and white latex paint are used to lay the pure tone of the space; the semi-transparent polka-dot tempered glass is used for safety and boundary; the wall corner , Door handles and other facilities are treated with rounded corners, soft decoration in the space fully considers the scale of children and daily activities. Through the reorganization of the design language, it creates an educational and entertaining space for children.

 

室内空间  摄影:ingallery

 

完整项目信息

项目名称:南京江湾城儿童活动中心改造设计
项目地址:江苏省南京市建邺区国际展览中心西部
设计面积:300平方米
设计单位:反几FANAF
设计团队:金鑫、张鼎、Faiza Chaudhry
设计周期:2019年9月—2019年10月
施工周期:2019年10月—2020年4月
撰文:温昕
摄影:ingallery

 


 

版权声明:本文由反几FANAF授权发布,欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。

投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
幼儿园
改造
江苏南京
项目
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
史建
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
王大闳
订阅有方最新资讯