全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

BIG最新方案:The Plus家具厂,十字形体量展现高效透明的工作流

BIG最新方案:The Plus家具厂,十字形体量展现高效透明的工作流
编辑:崔婧 | 2020.07.01 12:02
效果图  ©Lucian R

设计单位  BIG

项目地点  挪威Magnor

建筑面积  6500平方米(公园场地面积约121.4公顷)

项目状态  待建设


 

近日,BIG公布了其为挪威城市家具制造商Vestre设计的家具厂“The Plus”。建筑坐落在挪威森林的中心地带。项目将致力于建设最清洁的、碳中和的城市家具制造工业社区,旨在成为可持续性和高效生产的全球示范地,或将成为世界上最具可持续性的家具厂。作为挪威几十年来在家具方面的最大单一投资,这个6500平方米的开放式生产设施将会扩展成为一个300英亩(约合121.4公顷)的公园,用于徒步旅行和露营,同时作为一个地标,与该地区建立绿色制造业的使命相呼应。项目计划今年秋天开始施工。
Together with Vestre, the Norwegian manufacturer of urban furniture, BIG-Bjarke Ingels Group unveils The Plus as the world’s most sustainable furniture factory tucked in the heart of the Norwegian forest. Envisioned as a village for a community dedicated to the cleanest, carbon neutral fabrication of urban and social furniture, The Plus aims to be a global destination for sustainable architecture and high-efficiency production. As Norway’s single largest investment in furniture in decades, the 6,500m2 open production facility will double as a public 300-acre park for hiking and camping while serving as a landmark aligned with the region’s mission to establish a green manufacturing industry. The Plus is set to begin construction this fall.

 

基地  ©BIG

建筑位于Magnor村,这里是家具公司在奥斯陆的总部和该公司在瑞典Torsby现有的钢铁厂之间的地理中点。建筑中,四个主要生产大厅——仓库、色彩工厂、木材工厂和装配车间——呈放射状排列,并在建筑的中心相连。该布局使制造单元之间形成了高效、灵活和透明的工作流,并形成如加号一般的十字形体量。
The Plus is located in the village of Magnor, in the geographical midpoint between Vestre’s headquarter in Oslo and the company’s existing steel factory in Torsby, Sweden. The building is conceived as a radial array of four main production halls – the warehouse, the color factory, the wood factory and the assembly – that connect at the center. The layout enables an efficient, flexible and transparent workflow between the manufacturing units, thus generating the ‘plus’ shape at its intersection.

 

分析图  ©BIG

BIG创始人兼创意总监Bjarke Ingels说道:“我们设想了一个同时位于房子前面和后面的工厂。这个工厂的美在于它清晰的组织结构。道路和生产线的交叉,使它形成了一个连接一切的‘大加号’。完全透明的建筑吸引游客和徒步旅行者欣赏整个制造过程,同时也为工人们提供在森林中工作的愉悦感受。”

“With Vestre we have imagined a factory that is simultaneously front of house and back of house. The beauty of the factory is the clarity of its organization. Conceived as the intersection of a road and a production line it forms a large plus connecting everything to everything. The radical transparency invites visitors and hikers to enjoy the whole process of manufacturing while providing the workers the thrill of working in the middle of the forest.“ Bjarke Ingels, Founder & Creative Director, BIG.

 

效果图  ©Lucian R

建筑的中心是物流办公室和展览中心,与所有四个生产大厅直接连接,使员工以最高效率处理物流。中心区域围绕一个公共的圆形庭院展开。随着季节的变化,最新的户外家具系列而显著地展示在那里。户外广场兼作圆形大厅,游客和员工都可以在完全透明的环境下感受工厂的生产过程。
At the center of The Plus is the logistics office and exhibition center with direct connections to all four production halls, allowing Vestre’s employees to process logistical traffic with maximum efficiency. The central hub wraps around a public, circular courtyard where the latest outdoor furniture collections are prominently exhibited with the changing seasons. The outdoor plaza doubles as a panopticon for visitors and staff to experience the factory’s production processes in full transparency.

 

效果图  ©Lucian R

建筑将采用多种工业4.0解决方案,如智能机器人、自动驾驶卡车和平板电脑等,来管理整个工厂。每台机器都被分配到200种颜色中的一种,这些颜色被标记在地板上,并在建筑中央回旋处汇合。这种机器的彩色地图提供了强烈的视觉线索,帮助指导和解释工厂设施的工作流程,让参观者可以轻松地跟随生产过程,就像参观博物馆一样。Bjarke Ingel说道:“每台机器的颜色标记时整个内部的组织就像一个流程图,当你探索‘The Plus’时,你也是穿行在一个由色彩缤纷的岛屿组成的功能性群岛上。在这里,对全局的总览与自身体验融为一体。”

The Plus will employ several Industry 4.0 solutions, such as smart robots, self-driving trucks, and a tablet to manage the entire factory. Every machine is assigned one of Vestre’s 200 colors, which spill onto the floors and lead back into the central roundabout. This colorful mapping of the machinery lends strong visual cues that help guide and explain the workflow of the Vestre production facility, allowing visitors to easily follow the production process as if touring a museum. “The entire interior is organized like a flowchart – with the color of each machine overflowing to include the floors. As you explore The Plus, you move through a functional archipelago of colorful islands – overview and experience become one and the same.” Bjarke Ingels, Founder & Creative Director, BIG.

 

效果图  ©Lucian R

每一个生产大厅都有一个升起的天花板角,创造出倾斜的屋顶,可以使视线向内生产大厅,向外通向森林。沿着色彩工厂和木材工厂,倾斜的屋顶延伸形成一条通道,游客和员工可以沿着建筑内部的生产流程在建筑的上下行走。四个生产大厅将使用21米的自由跨越交叉层压木材,以创建灵活的无柱空间。3米宽的服务走廊为每个大厅提供了技术性基础设施,并提高结构稳定性。

Each factory wing has one alternating ceiling corner lifted to create inclined roofs that allow views inside to the production halls and outside to the forest canopies. Along the color and wood factory, the sloping roofs are extended to form a pathway for visitors and staff to hike up and down the building while following the production processes inside. The four production units will be built with a 21m free-spanning, cross-laminated timber, creating flexible column free-spaces. A 3m wide service corridor provides the technical infrastructure and the structural stability for each wing.

 

分析图  ©BIG

游客和员工可以在设施周围徒步旅行,并在绿色屋顶露台上结束旅程。这将家具工厂博物馆转变为了一个树林中的校园。坡道允许轮椅和婴儿车在蜿蜒的道路上漫步,享受沉浸式的松林体验。本项目加强了公司的愿景,即创造一个技术丰富但仍基于历史和自然的社会和民主空间。

From all four sides of the buildings, visitors and staff are invited to hike around the facility and conclude on the green roof terrace, transforming the furniture factory museum into a campus in the woods. An ADA-accessible ramp allows wheelchairs and strollers to meander the serpentine path and enjoy the immersive experience of being among the pine trees. The Plus reinforces Vestre’s vision of combining social and democratic spaces with a future enriched by technology yet grounded in history and nature.

 

分析图  ©BIG

效果图  ©Lucian R

Vestre公司首席执行官表示,公司意在成为世界上最具可持续性的家具制造商,而本项目则是实现该目标的重要一步。通过使用尖端技术和与本地的合作,公司得以比以往更快、更环保地生产产品。The Plus将是北欧地区首家获得BREAM Outstanding认证的工业建筑。所有材料都是根据其对环境的影响而精心选择的,立面由当地木材、低碳混凝土和再生钢筋建造。设计的每一个方面都基于可再生能源和清洁能源的原则,以配合Vestre的环保生产的需求,如确保温室气体排放比同类工厂至少低50%。

“Vestre will be the world’s most sustainable furniture manufacturer. Building The Plus will be an important step in reaching this goal. By using cutting-edge technology and Scandinavian collaboration, we can produce faster and greener than ever. In that way we will ensure global competitiveness through our leadership in environmentally-conscious production.” Jan Christian Vestre, CEO of Vestre. The Plus will be the first industrial building in the Nordic region to achieve BREAM Outstanding, the highest environmental certification. All materials are carefully chosen by their environmental impact, with the façade constructed from local timber, low-carbon concrete and recycled reinforcement steel. Designed to be a ‘Paris Agreement-proof' building, every aspect of the design is based on principles of renewable and clean energy to match Vestre’s eco-friendly production, such as ensuring a minimum of 50% lower greenhouse gas emissions than comparable factories.

 

在屋顶上,1200块光伏板按照最佳的太阳能效率角度放置。电池板产生的多余热量被连接到用于冷却的冰水系统、蓄热和蓄冷罐、热泵和能源井中,作为支持储能系统。总的来说,与类似的传统工厂相比,该系统至少降低了90%的能源需求。
On the rooftop, 1,200 photovoltaic panels are placed and angled according to optimal solar efficiency. Excess heat from the panels are connected to an ice-water system for cooling, heat and cold storage tanks, heat pumps and energy wells as a storage support system. Overall, the system contributes to at least 90% lower energy demand than that of a similar conventional factory.

 

该项目有潜力成为制造和生产领域未来工厂的榜样。这也将是BIG继去年Kistefos雕塑公园的项目开业后,在挪威的第二个项目。
The Plus has the potential to lead as an example for how advancements in fabrication and manufacturing will shape factories of the future. The Plus is BIG’s second project in Norway, following the opening of The Twist at Kistefos Sculpture Park in Jevnaker last year.

 

 

完整项目信息

Name: The Plus
Type: Commission
Size: 6,500m2
Location: Gaustadvegen, Magnor, Norway
Client: Jan Christian Vestre / VESTRE AS
Collaborators: Fokus Rådgivning, Gade & Mortensen, Erichsen og Horgen AS, ØM Fjeld AS, Foyn Consult AS, Nordic Architects AS, Norconsult AS, Multiconsult AS, Splitkon AS
Partners-in-Charge: Bjarke Ingels, David Zahle, Ole Elkjær-Larsen
Project Manager: Viktoria Millentrup, Eva Seo-Andersen
Team: Julia Tabet, Ariana Szmedra, Ningnan Ye, Ron Bexheti, Ksenia Zhitomirskaya, Jens Majdal Kaarsholm, Ulla Hornsyld, Eduardo Javier Sosa Treviño, Steen Kortbæk Svendsen, Kristoffer Negendahl, Pin Tungjaroen, Neringa Jurkonyte, Magni Waltersson, Cheng-Huang Lin, Tommy Bjørnstrup, Tristan Harvey, Duncan Horswill, Katrine Juul, Alexander Jacobsen, Tore Banke, Frederic Lucien Engasser, Thor Larsen-Lechuga, Katrine Sandstrøm, Jesper Petersen, Kaoan Hengles, Ewa Zapiec, Ariana Ribas, Andy Coward, Andreas Bak, Nanna Gyldholm Møller

 


 

版权声明:本文由BIG授权有方编辑发布,欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。

投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
BIG
The Plus
工厂
挪威
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
史建
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
王大闳
订阅有方最新资讯