企业入驻
全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

方与圆:Guyim拱顶住宅 / NextOffice

方与圆:Guyim拱顶住宅 / NextOffice
编辑:彭紫琦(实习生); 校对:崔婧 | 2020.05.21 19:11
Guyim Vault House效果图  ©NextOffice

项目地点  伊朗设拉子

设计单位  NextOffice

建筑面积  1385平方米

项目状态  进行中


 

在该项目中,设计的重点是在一个立方体形状的建筑外壳下,以传统伊朗建筑Chartaqi[1]结构为原型,将空间划分出私人和公共区域,让建筑能同时容纳这两种不同的形态特征。

In the Guyim vault house, the preliminary question arises as to how the arcade structure can be developed in such a way as to embrace a cubic shape space? In other words, how can a volume with cubic shape boundaries, inspired by the Chartaqi structure, separate the space into subspaces and derive its construction solution simultaneously? Are these dome‐shaped structures capable of responding to create public and private zones inside the house? And finally what are the features of this dual scheme characteristic?

 

Guyim Vault House效果图  ©NextOffice

在平面布局上,由拱廊结构形成的面组成了圆顶状的单元空间。在一层,半拱形的体块相互连接,创造出或封闭或半封闭的空间。这样形成的三个拱顶结构被放置在一个立方体的玻璃围护结构内。室内使用空间包括厨房、入口处的存放室和客房。位于三个拱顶单元空间中间的流动空间被设计成住宅的公共区域。在这一层,所有的围护都是透明的,开放流通的空间与花园直接相连。

In the layout of the house, the inflated plates, which are formed by the arcade structures, are converted into the dome‐shaped assembly. In this respect, on the ground floor, the semi‐vaulted volumes adjoining each other to create enclosed and semi‐enclosed spaces. Accordingly, three half‐dome edifices are placed inside the house, back to back, within the cubic glass envelope. This particular strategy in massing arrangement comprises a kitchen, mudroom by the entrance and the guest room. The intermediary, fluid space in‐between the half‐domed assemblies deliberated as the public interior zone of the house. On this floor, all enclosures are transparent except for the unsolidified microspaces, which are making a direct connection to the garden.

 

建筑模型  ©NextOffice
结构分析图  ©NextOffice

在二层,三个拱顶结构互相对立,形成了一个下沉的中央庭院,与这一层的居住所需的私密性相呼应,庭院周围设有卧室。在这个区域,与室外空间的连接是通过这个半封闭式庭院实现的。

On the contrary, on the first floor, three half‐dome edifices are facing each other, creating a sunken central courtyard that corresponds to the private life of the inhabitants on this floor, nearby bedrooms. In this area, the connection to outdoor space is made out through the semi‐enclosed courtyard.

 

风流分析图  ©NextOffice

Guyim Vault House效果图  ©NextOffice

在该项目中,室内外模糊的边界在每一层都以不同的形式呈现。每层的半圆顶结构相互叠加,以Chartaqi结构系统为原型,将荷载传递到基底。这个结构系统创造了一个方与圆的混合的空间。

In conclusion, in this project, the indefinite and ambiguous boundary between inside and outside is formed differently on each floor. The half‐dome edifices assembled on top of each other on the upper and lower levels ‐ they are reliant on the Chartaqi structural system for transmitting the structural load to footings. This skeletal system creates a hybrid spatial quality, which stands between the cube form and dome‐shaped unit.

 

结构模型  ©NextOffice

 

设计图纸  ▽

 

总平面图  ©NextOffice

平面图  ©NextOffice

剖面图  ©NextOffice

 

注释

[1] Chartaqi是伊朗建筑中一个突出的元素,具有多种功能,在世俗和宗教建筑中使用长达1500年。

Chartaqi was a prominent element in Iranian architecture, having various functions and used in both secular and religious contexts for 1,500 years.

 

完整项目信息

Architects: NextOffice

Location: Guyim, Shiraz

Area: 1385m²

Project Year: 2017

Client: Farshad farzin

Team: Alireza Taghaboni with Homa Asadi (+Project Manager), Mohamadreza Gholami, Majid Jahangiri, Roja Azizzadeh, Atefeh Lotfollahi, Mehrdad Makaremi, Sajad Hosseini, Ali Maleki, Pouyan Bizeh, Asal Karami, Tina Shahnazari

Structural consultant: "Bastanpol" company – Vahid Qarakhniniya

Mechanical consultant: "Payabanaafarin" company – Mojtaba Arabpour

Electrical consultant: "Payabanaafarin" company – Saeed Afshar

 


 

本文由NextOffice授权有方发布,欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。

关键词:
NextOffice
伊朗建筑
方案
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
史建
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
王大闳
订阅有方最新资讯