企业入驻
全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

“城中城”:伊朗萨德拉市民中心 / NextOffice

“城中城”:伊朗萨德拉市民中心 / NextOffice
编辑:彭紫琦(实习生); 校对:崔婧 | 2020.05.21 19:14
Sadra Civic Center效果图  ©NextOffice

项目地点  伊朗萨德拉

设计单位  NextOffice – Alireza Taghaboni

建筑面积  26965平方米

项目状态  方案


 

该项目位于萨德拉新建的小镇上,旨在提高该城镇的文化氛围。由于离大城市设拉子很近,好几个文化主题的项目被规划于此。一个城镇的逐步扩张需要有适应性和扩张性强的空间结构,使其随着时间流逝,也能保持空间的活力,并具有稳定发展的潜力。该项目同时也回应了其面临的问题,那就是如何在保持建筑的标志性和公共空间的使用效率的同时,使设计不落入俗套。

Sadra civic center has been designed in the newly‐built town of Sadra with the purpose of raising the grade and cultural standards of this recently‐formed town, which has practically turned into a subservient to a megacity like Shiraz as a result of its proximity to such large a city. For this reason, several thematically cultural projects have been designated in one of the major hubs of the town. The gradual expansion of a new town requires an adaptable and expandable spatial structure in order for it to hold the potentials for steady progression and excellence through time. At the same time, it gives rise to the question of how it is possible to constructively disengage with the familiar monumental clichés while preserving the iconic feature and effectiveness of public spaces.

 

Sadra Civic Center效果图  ©NextOffice

为了应对这一问题,设计提出“城中城”的概念,通过分解整体,利用城市的空间、体量等元素,来形成该项目的建筑空间。半开放的、灵活的空间能容纳不同的主题活动,例如戏剧、演讲、演唱会、游戏等,这样不仅形成了一个流动的公共通道,同时也提供一个可遮蔽沙漠地区刺眼阳光的公共空间。这些空间单元尽管在结构和类型上相似,但以不同的形式呈现。天窗的设计有节奏感但并不对称,可以进一步揭示其文化背景,并为不同的社会阶层中创造空间氛围。

Owing to the resemblance of the response to these questions, we came up with the idea of creating a 'town within a town' to disintegrate the entirety and build a town out of urban components, volumes and spaces. The semi‐open and adaptable spaces assume various themes such as passion plays, narrations, music, games, and so forth based on diverse social events which not only form a free‐flowing channel of communal access and unity, but they also prepare an appropriate shade against the dazzling sunshine of the desert and make it possible to perform these activities. These are actually figures which despite structural resemblance and their being of a similar type, could adopt different shapes and forms. There could emerge a number of skylights which could further reveal their own cultural contexts in order for lucidity and diversity to be created along with order and asymmetry while a civil and social atmosphere could be set up in diverse social classes and divisions.

 

轴测分析图  ©NextOffice
单元类型分析图  ©NextOffice
动线分析图  ©NextOffice

该项目与当地用粘土和稻草盖的、有庭院的建筑相呼应,通过形态和规模的转变,将小型住宅建筑的特征应用在大型公共空间中。在主要建筑体中,天花板是可移动和伸缩的,能提供各种各样独特的空间,给不同社会阶层的人使用。

The design of the buildings and the created spaces accordingly correspond with their antecedents that were thatched with clay and straw as well as the constructions holding a courtyard. The process of transforming minor residential structures to the major ones of more public spaces takes place gradually along with the conversion in form and size. In major constructions, the ceilings have the potentials of being applicable, mobile and retractable and the tracks in which the movements take place are practically placed inside either or both levels of ceilings and/or floors in order for several civil and social spatial strata within distinctive layers of separate social classes to be shaped inside these courtyards and routes.

 

Sadra Civic Center效果图  ©NextOffice

夯土的建造方法是该项目的最佳选择,所需的材料可以直接从当地获取。对结构设计的预期形状进行模板设计,并在模具内填压天然粘土,同时通过连续分级和平行建造的交叉墙,可以建造出整体一致的结构体系。由于施工仅占用地块的一部分,场地的开挖量将与回填量相等。建设的过程与这个城镇的发展可各自分几个阶段完成,这有助于项目的建设,也符合区域的发展和资金的使用。

Rammed Earth was the building method selected from among others as the best option for this project so that a material extracted from the same place could be applied to meet the requirements of the project itself. Therefore, formwork is carried out with regards to the intended shape for the design of the structure and for this purpose natural clay is filled and compressed inside the molds while by continuous grading and parallel construction of cross walls, a consistent structural system is devised. Due to the fact that construction is undertaken in only a part of the lot, the minimum excavation equally correlates with the backfilling. The fact that the construction process and executional phasing of this town‐building project had the potential to be accomplished in the course of several separate intervals, contributes to the construction of the project in keeping with regional development and funding purposes and the culmination of the project is made possible over time.

 

建筑模型  ©NextOffice

材料模型  ©NextOffice

 

设计图纸  ▽

 

平面图  ©NextOffice

剖面图 ©NextOffice
墙体结构详图 ©NextOffice

 

完整项目信息

Architects: NextOffice – Alireza Taghaboni

Location: Sadra, Shiraz, Iran

Area: 26965m²

Project Year: 2017

Client:Khalil Hajipour

Team: Alireza Taghaboni with Maziar Ghaseminia (+Project Manager), Fatemeh Tabatabaeian, Homa Asadi, Peyman Nozari, Majid Jahangiri, Sepideh Sarafzadeh, Sajad hosseini, Ebrahim Roostaee, Mohamad Motamedinia, Pouyan Bizeh, Asal Karami, Roza bemani, Mohammad Kahidi, Kaveh Chehri, Navid Ghafouri

 


 

本文由NextOffice授权有方发布,欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。

关键词:
NextOffice
伊朗建筑
方案
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
史建
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
王大闳
订阅有方最新资讯