企业入驻
全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

MVRDV最新方案:凡·艾克办公综合体作品翻新与扩建,激发经典的活力

MVRDV最新方案:凡·艾克办公综合体作品翻新与扩建,激发经典的活力
编辑:崔婧 | 2020.02.14 16:39
©Proloog

设计单位  MVRDV

项目地点  荷兰阿姆斯特丹

建筑面积  31500平方米(新办公大楼)

项目状态  待建设


 

近日,MVRDV公布了翻新和扩建阿姆斯特丹Tripolis办公综合体的设计方案,该建筑是荷兰著名建筑师阿尔多·凡·艾克(Aldo van Eyck)生前完成的最后一个作品。新项目名为“Tripolis公园”,将改造旧建筑,并新建一个公园和一座办公大楼。其中,新的办公大楼将成为保护原办公综合体免受附近高速公路噪音干扰的屏障,环抱凡·艾克设计的旧建筑。旧建筑的翻新工作将于下周开始,项目预计于2022年完工。

Today, MVRDV is revealing its design for an office building that will renovate and enlarge one of the last projects completed by celebrated Dutch architect Aldo van Eyck, the Tripolis office complex in Amsterdam. Named Tripolis Park, the project comprises the renovation of the old buildings, a new park, and a new office block that will create a sheltering screen to protect the complex from noise created by the adjacent highway while embracing the Van Eyck-designed buildings behind. Renovation work on the existing buildings will begin next week, with the project scheduled for completion in 2022.

 

©Mir

1994年竣工的Tripolis综合体坐落在凡·艾克完成于1960年的杰作——阿姆斯特丹儿童福利院的南面。Tripolis综合体的三座建筑内部包含沿中央楼梯井向外辐射的办公空间集群,并以木材与花岗岩组成的独特立面以及色彩丰富的窗框而闻名。然而,综合体从未获得商业上的成功,这些办公建筑的空置率一直很高。2019年,综合体被列为“城市历史建筑”,纪念包含儿童福利院在内的这一区域的历史。

Completed in 1994, the Tripolis complex sits directly to the south of Van Eyck’s 1960 masterwork, the Amsterdam Orphanage. The three buildings each have clusters of offices radiating from central stair towers, and are notable for their characteristic wood-and-granite façades with colourful window frames. However, Van Eyck’s office design never proved commercially successful and the buildings have struggled with low occupancy. The project was granted Municipal Monument status in 2019, enshrining its status as part of a larger ensemble including the orphanage.

 

©Mir

MVRDV的方案将为Tripolis的办公环境注入它急需的商业活力,同时尊重和发扬凡·艾克独特的设计品质。扩建的重点项目是一个11层、31500平方米的“穴状”办公大楼,它的形状与场地南部边界的形状一致。该办公大楼作为一个隔音屏障,保护旧建筑和未来的住宅开发项目不受邻近A10高速公路噪音的影响。新建筑在与旧建筑的交汇处呈穴状凹陷,使其网格结构与旧建筑复杂的几何形状相适应。

MVRDV’s design will bring much-needed commercial viability to the Tripolis offices while respecting and celebrating the unique qualities of Van Eyck’s design. The key addition is a new 11-storey, 31,500-square-metre “groundscraper” office block which follows the shape of the site’s southern boundary, acting as a sound screen to protect the complex and future housing developments from the noise of the adjacent A10 highway. This block is indented where it meets the existing buildings, adapting its grid structure to the complex geometry of Van Eyck’s offices.

 

形态生成分析图 ©MVRDV

方案在新旧建筑之间布置了一条室内公共路线。精致的玻璃墙、细长的廊桥和楼梯黏合了新老建筑间的缝隙,将综合体连接成一个统一的整体,同时体现了对旧建筑的尊重。南立面高度透明的八层高窗户展现了简朴严整的南立面和有趣的凹陷状北立面之间的关系,从这个窗户可以一眼瞥见Tripolis的老建筑,新大楼的凹陷部分几乎贯穿了整个结构。

In the offset between the new and old structures an interior public route is formed. The gaps between the structures are closed by delicate glass walls and slender bridges and stairs to join the complex into a unified whole while ensuring a certain politeness to the existing buildings. The relation between the austere, regimented south façade and the playfully indented north façade is revealed by a high-transparency eight-storey window that provides a glimpse of the existing Tripolis buildings where the indentation punches almost all the way through the new structure.

 

“缝隙”分析图
©MVRDV

“我认为我们应该尽可能尊重他的设计。”MVRDV联合创始人Winy Maas说道:“我们设计的新办公大楼,为现有的Tripolis综合体提供了保护和庇护。我们的设计就像让Tripolis为附近的建筑刻下印记。新旧建筑中间的空间被赋予公共维度,并将对路人开放。作为那个时代的梦想家,凡·艾克已经把办公空间视为会议场所。我想通过各种方式促进两座建筑之间的互动来延续这一理念。”

“I think we should treat his design as respectfully as possible”, says MVRDV founding partner Winy Maas. “The new building guards and shelters the existing Tripolis complex as it were, thanks to the protective layer we create. We literally echo Tripolis, as if it was imprinting its neighbour. The space between will be given a public dimension and will be accessible to passers-by. As a visionary in his time, Aldo already saw office spaces as meeting places. I want to continue that idea by promoting interaction between the two buildings in various ways.”

 

旧建筑将进行必要的翻新,届时将保留每个体块的中央楼梯、天然石材地板和其他特色元素。办公空间将被赋予高品质的工业感。屋顶将覆盖有绿化,屋顶花园和空中餐厅将给屋顶层带来活力。

Essential renovation will be applied to the old buildings, retaining each block’s central staircase, the natural stone floors and other characteristic elements. Office spaces will be given a high-quality, industrial feel, while the roofs will be greened and activated with roof gardens and spaces for catering.

 

屋顶分析图 ©MVRDV

 

项目改造的另一个主要目标是确保综合体具有商业盈利能力。这一点已经得到了证明,Uber已经签约成为该大楼的主要租户,它将占据新办公大楼的低层,以及原综合体中最大的建筑。位于基地北侧原综合体的第二高建筑,将与扩建部分保持物理上的分离,在开发的后期阶段它将被改造成经济适用的出租公寓。新建的办公大楼、原综合体中的办公楼与公寓,以及改造后的景观,共同构成了这个名为“Tripolis公园”的新综合体,同时也维系与儿童福利院之间的联系。新办公大楼的绿色屋顶将安装光伏电池板,并以获得BREEAM优异(Excellent)认证为目标。

A key goal of the transformation project was to ensure that Van Eyck’s buildings would become commercially viable; that this has been achieved is demonstrated by the fact that Uber has signed as the building’s main tenant. The company will occupy the lower floors of the new building and the largest building of the original Tripolis complex. The second-tallest building of the complex, to the north of the site, will remain physically separated from the addition, and will be transformed into affordable rental apartments in a later phase of development. Together, the office addition, the renovation of two of the existing Tripolis buildings as offices and residential transformation of the third, and renovations and alterations to the landscape form a new complex named Tripolis Park that maintains the relationship between the Tripolis complex and the Orphanage. The new office building will include a green roof with photovoltaic panels, and targets BREEAM Excellent certification. 

 

©Proloog

 

设计图纸 ▽

 

平面图 ©MVRDV
立面图

 


 

版权声明:本文由OMA授权有方发布。欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。

投稿邮箱:media@archiposition.com

 

 

0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
史建
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
王大闳
订阅有方最新资讯