企业入驻
全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

千回百转、曲径通幽:侠客岛花园岛庭院更新 / 門口建筑

千回百转、曲径通幽:侠客岛花园岛庭院更新 / 門口建筑
编辑:周洁茹;校对:周洁茹 | 2019.07.04 17:38
鸟瞰 摄影:存在建筑

设计单位  門口建筑
项目地址  四川成都

用地面积 
建成时间 


 

侠客岛花园岛联合办公是基于成都花园饭店进行的改造,在整个花园演变过程中,我们用抽丝剥茧的考古式发掘,探讨花园的前世今生,既不想破坏它演变的痕迹,又想保留它最初的气质——“改良”的方法明显优于大拆大建的“革命”。

The Garden Island of Hi-coffice was reconstructed from Chengdu Garden Hotel. After thoroughly exploiting the past and present of the garden in the hotel, the design aims to retain its original characteristics without disrupting the traces of its evolution over years by applying strategies of modification rather than demolishment.

 

平面图 ©門口建筑
轴测图 ©門口建筑

基于业主有限的预算及其不允许改动场地的要求,我们决定采用“最低介入”的方式。 仅以回廊为基本元素,借用场地原有路径,重建并延长过去的临时连廊。新建的回廊避开了庭院中所有水石花树,原酒店大堂改为茶室,回廊起点与终点均是茶室,最终构建出“疏密得益,曲折尽致,眼前有景”的庭院景观。

Considering the client’s limited budget and the demand to retain the site conditions, the “minimum intervention” approach is adopted to develop the design. The veranda, the basic design element, follows the original path in the garden, and the central hotel lobby is transformed into a tea house. The former canopies are replaced and extended into a closed loop with the tea house as the starting and also the ending point of the path. The veranda runs away from the stone and plants in the garden, and creates a delicate landscape of "proper dense, various views, full of twists and turns".

 

轴测图 ©門口建筑
茶室 摄影:存在建筑

三山榭 摄影:存在建筑.

回廊构造为轻质钢结构、细柱、反梁,地面均采用深灰色氟碳漆喷涂,相同的材料消减了物质属性,构建出超越物质感受的巡游路径。因沿线中山石、花木的不同,我们将回廊局部变形、放大,形成可停留、休憩的节点,使在庭院中的“动观”与”静观”成为可能,将一个观赏性的庭院变为了一个可以分享,交流甚至恋爱的地方空间。

The veranda is constructed of light steel structure. Thin columns, back beams, and the ground are coated with dark gray fluorocarbon paint. The same color conceals the material properties and produces a cruise path beyond material perception. Considering the various landscape of rockery and planting along the path, the veranda is enlarged in some spots to form rest-able nodes, which provides "in-motion viewing" and "in-position viewing" in the courtyard, and also turns an ornamental courtyard into a place where people can share, communicate and even love.

 

回廊 摄影:門口建筑

花园岛庭院是联合办公的公共服务区,是以“当代园林”的形式存在的,设计一个园林并非我们的初衷。我们的初衷是构建日常生活与诗意情景的重叠空间,这恰恰与中国古典园林的精神一致,于是得到一个相似的空间氛围也就顺理成章了。

Garden Island Courtyard, in a form of "contemporary garden”, is the public service area for the joint office. The original design intent is not to design a garden, but to create an environment overlapping daily life and poetic scenes, which is exactly in line with the spirit of Chinese traditional gardens. Therefore, it is logical to achieve the similar space atmosphere in this space.

 

水榭与亭 摄影:存在建筑
水榭 摄影:存在建筑
水榭看内街 摄影:存在建筑
内街 摄影:存在建筑

夜景 摄影:門口建筑
晚上的小剧场 摄影:存在建筑
晚上的一叶亭 摄影:存在建筑

 

完整项目信息

项目名称:侠客岛花园岛庭院更新

时间:2018年6月—2018年12月

位置:成都市东风路

设计总负责:蔡克非、王玺

项目建筑师:张晓勤

建筑师:张纯雯、李柔锋、高一宽、曹鑫宇、朱维昆

业主:成都侠客岛企业管理有限公司

灯光顾问:Arteluce Lighting Design

施工:不二作施工管理有限公司

摄影:存在建筑、門口建筑

 


 

版权声明:本文由門口建筑授权有方发布,欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。

投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
侠客岛花园岛庭院更新
門口建筑
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
史建
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
王大闳
订阅有方最新资讯