全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

MVRDV的街心之家 / MVRDV

MVRDV的街心之家 / MVRDV
高天霞 | 2017.06.01 16:00

MVRDV

www.mvrdv.com

mvrdv办公室设计13
MVRDV的新工作室 ©Ossip van Duivenbode

MVRDV新的工作室地处鹿特丹市中心,为不断成长的MVRDV建筑实践掀开了新篇章。这个新的落脚点,位于战后标志性历史建筑Het Industriegebouw内,它地处鹿特丹核心地区,距离事务所的代表作“市集住宅”也仅有几步之遥。MVRDV的新工作室容纳了140名鹿特丹总部员工,内部提供的新设施代表了事务所的核心价值和关注焦点。

MVRDV为自己的新工作室进行了室内改造。空间面积2400平方米,可容纳150名员工,以传承和强化MVRDV基因作为核心概念。事务所研究了团队在此前工作室中的生活和工作习惯,根据这些经验,设计了一个更人性化、更能激发创造力的新空间。

MVRDV has moved into the MVRDV House, their new offices in central Rotterdam, marking a new chapter for the expanding architectural practice. The new location, in the iconic post-war monument Het Industriegebouw, is situated in the heart of Rotterdam’s city centre and is moments away from the firm’s Markthal. The new office houses MVRDV’s now 140 Rotterdam-based staff members and offer new facilities which represent their DNA and social focus.

MVRDV’s 2400 m2 interior renovation for their new offices, with 150 work spaces, had at its core the idea to capture and enhance their DNA in what is now called the MVRDV House. The new space builds on the progress made in previous offices, leas from how the team inhabited and worked in the previous building and translated these into new, more accommodating and productive spaces.

 

mvrdv办公室设计16
激发创造力的新空间 ©Ossip van Duivenbode
mvrdv办公室设计09
一面透明玻璃墙被涂鸦和工作图解覆盖 ©Ossip van Duivenbode

“不断扩充的MVRDV大家庭需要一幢新房子,这就是我们想努力去建造的。一个家所需要的一切: 客厅、餐厅、一张可以让大家围坐一堂的沙发。” MVRDV创始人之一Jacob van Rijs如是说。“这也是一个捕捉我们工作习惯的好机会,我们量体裁衣创造了新空间,希望能够借此激发大家的创作灵感;高效的空间利用也可以促进团队之间的交流合作。”

“The expanding MVRDV family needed a new house; so this is exactly what we tried to capture. Everything that the home requires, a living room, a dining room, a sofa for the whole house to sit together,” explains MVRDV co-founder Jacob van Rijs. “This was also a chance to capture how we work and function as an office, then tailor-make new spaces that would boost our working methods and output; efficient spaces that enhance the collaborative ways in which we work.”

 

mvrdv办公室设计05
“家庭房”成为核心社交区 ©Ossip van Duivenbode

 

mvrdv办公室设计01
30米的超长木质餐桌 ©Ossip van Duivenbode

巨大的“家庭房”成为“家”里最核心的社交场所,它拥有三个超大号的装置:沙发、餐桌和绿植吊灯——它是一个配有可升降投影幕的大台阶,可用于讲座、内部汇报、和观看足球赛事;超长木质餐桌是每天午餐时分大家的聚点;巨型分隔式花篮中央写着“MVRDV欢迎您!”的字样。穿过此处,便是明亮安静的中央工作区,建筑中心区域的主体部分。

一面透明玻璃墙被涂鸦和工作图解覆盖,跨越五个主要拱形结构中的三个,将工作区与客厅分开。这个区域的对面分布着多间色彩大胆而浓郁的会议室,它们好像一个玩具之家的剖面。每个会议室都有各自的主题和专门的家具,以满足不同的会议需求。“草图室”拥有白色的磁体墙,主要用于工作坊;深蓝色的“讲演室”用于举行正式会议;配有低椅的“休息室”为私密交流提供空间;棕色而亲切的“图书馆”和绿色的“游戏室”即满足了员工娱乐休息的需求,也可以充当非正式讨论空间,比如员工可以开一次乒乓球桌上的会议。当然,还有另外几间单色调房间,满足其他办公需求。

The large Family Room becomes the centrepiece for social interaction with three oversized elements of the home, the couch, dinner table and vegetation chandelier – a large tribune with a drop-down projection screen for lectures, office presentations or football; the long lunch table, at which the whole office gathers together daily; and a huge, split, flowerpot, which has in the middle MVRDV’s ’welcome team’. Past this, The Atelier for the project teams takes up the main bulk of the central space and is light and quiet. A glazed wall, covered in doodles and working diagrams, separates the atelier from the living room stretching right across the centre three - out of five – main arches. Opposite this, like a section through a dolls-house, are the bold, multi-coloured meeting rooms. Each has its own theme and specific fuiture for different ways of meeting; The Drawing Room with whiteboard magnet walls for workshops, The Presentation Room in dark blue for larger formal meetings, The Lounge with low chairs for conversations in private, the brown and intimate Library Room and The Game Room for playing or informal meetings at the table-tennis table. And of course, several other special monochrome rooms.

 

mvrdv办公室设计03
每个会议室拥有各自主题 ©Ossip van Duivenbode
mvrdv办公室设计02
长桌没有桌腿和隔板 ©Ossip van Duivenbode

五个拱形的办公区域被加固,之前封闭的空间被打通,取而代之的是透明的玻璃墙。从工作室的任何区域几乎都可以看到空间里的其他人。事务所希望通过这样的设计理念孕育更浓厚的集体氛围。定制的桌子为整个团队设计,整张长桌为一个完全的独立单元,中间没有桌腿和隔板。

The five arched segments of the offices are enhanced, the previously enclosed areas were knocked open and replaced with glazed walls. From almost every point in the office you can see other people within the space. The workspaces themselves hope to breed a collective atmosphere. Custom made tables were designed for entire teams as one large unit with no table legs or dividers in the way. 

 

mvrdv办公室设计06
色彩大胆而浓郁 ©Ossip van Duivenbode

创造性的工作态度也从一些其他特性中反映出来。举例而言,与喜欢自然光、希望可以从座位上眺望整间工作室的同事们不同,总监们将自己的工作空间选在了地面层靠近打印机和咖啡角的幽暗角落里,从而鼓励自己更多地融合到团队中来。无性别洗手间、家庭和集体照片墙、30米长的午餐桌等等,都体现了事务所对人文关怀的重视。

The creative work attitude is furthermore reflected in some specific characteristics: Unlike the rest of the office who enjoy light-filled rooms and views across the office, the directors choose to have their space tucked away in a darker coer, on the ground floor close to the printer and coffee coer, to encourage them to be out amongst the rest of the MVRDV team. Gender free toilets, a wall with family pictures and a communal, 30 meter long lunch table are signs of the social fabric of the company.

 

mvrdv办公室设计08
浓厚的集体氛围 ©Ossip van Duivenbode

MVRDV新工作室所在的建筑Het Industriegebouw,本身就是一个大型创意、科技和创业社区;它囊括了从小规模创业公司到大型设计事务所等众多公司。内部的咖啡厅和餐厅为租户们提供了聚集交流的场所;MVRDV计划为该建筑设计公共庭院,这一改造将更加促进租户之间的沟通。

The building housing MVRDV’s new offices, Het Industriegebouw, is in itself a large community of creative, technical and entrepreneurial industries; everything ranging from small tech start-ups to larger design firms. Pop-up cafés and restaurants create an occasion for users of the building to congregate; something which will be further enhanced once MVRDV designs the communal courtyard for the building.

 

mvrdv办公室设计07
拥有自然光的办公场所 ©Ossip van Duivenbode

“成为Het Industriegebouw这个建筑和社区的一部分,对于我们来说很有意义,”Jacob van Rijs说道。“我们现在所在的工作空间,让事务所未来的灵活发展和合作可以在建筑内部实现,这也是该建筑原建筑师的设计意图。”

这个建筑由荷兰战后建筑师Hugh Maaskant于1952年设计。他是这个城市的多个标志性建筑的设计者,作品包括Groot Handelsgebouw和鹿特丹中心的希尔顿酒店等。其中,MVRDV于今年5月中旬到6月底开办的展览项目“天梯”的终点就是Groot Handelsgebouw这个建筑的屋顶。

“For us, it also makes a lot of sense to be part of Het Industriegebouw as a building and a community,” tells Jacob van Rijs. “Now we share a work space that could allow for future, flexible growth and collaboration within the building, just as was the design intent of the original architect.”

The building was originally designed by Dutch post-war architect Hugh Maaskant in 1952 who also designed iconic buildings in the city such as the Groot Handelsgebouw, whose roof was the destination of MVRDV’s project ‘The Stairs’ between mid-May to the end of June, and the Hilton Hotel in Rotterdam’s centre.

 

mvrdv办公室设计10
每个空间拥有独特的氛围和不同的互动方式 ©Ossip van Duivenbode
mvrdv办公室设计04
每个空间拥有独特的氛围和不同的互动方式 ©Ossip van Duivenbode
mvrdv办公室设计15
MVRDV之家,代表了事务所的核心价值和关注焦点 ©Ossip van Duivenbode
mvrdv办公室设计14
原建筑由荷兰战后建筑师Hugh Maaskant1952年设计 ©Ossip van Duivenbode
mvrdv办公室设计11
MVRDV街心之家 ©Ossip van Duivenbode

 


 

版权声明:本文由MVRDV授权有方空间发表,欢迎转发禁止转载。

投稿邮箱:media@archiposition.com

 

关键词:
MVRDV
办公建筑
室内设计
项目
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
史建
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
王大闳
订阅有方最新资讯