全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号
string(2) "on"

MVRDV新作:宝格丽中国旗舰店,再生玻璃巧变“翡翠”立面

MVRDV新作:宝格丽中国旗舰店,再生玻璃巧变“翡翠”立面
编辑:李博超 | 校对:李博超 | 2021.12.16 18:20
门店立面夜景

设计单位  MVRDV

项目地点  中国上海

建成时间  2021年

项目规模  274平方米

图片及视频  宝格丽Bulgari、夏至Xia Zhi


 

位于上海南京西路的恒隆广场是上海颇受欢迎的购物中心之一,也是意大利百年奢侈品品牌宝格丽中国旗舰店的所在地。MVRDV通过黄铜和回收玻璃为宝格丽恒隆广场店带来了翡翠般的碧绿色立面。在创新性和可持续性的策略中,设计高度尊重了宝格丽的品牌基因和上海的历史传统。宝格丽罗马首家旗舰店的设计元素和上海独特的装饰艺术建筑风格,也融合成为此次的灵感。

Located at Shanghai Plaza 66 – one of the largest and most popular shopping malls in Shanghai – the new Bulgari Shanghai flagship store features a green, jade-like façade made from brass and recycled champagne, beer, and other glass bottles. Inspired by a medley of influences, from the original Bulgari store in Rome to Shanghai’s unique Art Deco architecture, the project is innovative and sustainable, yet remains true to the heritage of both Bulgari and Shanghai.

 

▲ 视频介绍

 

此次宝格丽中国旗舰店也是MVRDV与宝格丽的第三次合作。与事务所之前设计的吉隆坡和曼谷宝格丽店立面一脉相承,上海宝格丽立面从宝格丽在罗马康多提大道(Via dei Condotti)首家旗舰店的标志性门头与檐口中汲取灵感,采用具有高识别度的视觉形象,让宝格丽上海恒隆店能够在全球宝格丽店铺中脱颖而出。

Bulgari Shanghai is the third flagship store façade in MVRDV’s ongoing partnership with the luxury Italian jewellery brand. Like the previous designs, the Shanghai project makes use of a visual motif inspired by the portals and cornices of Bulgari’s first original boutique on Rome’s Via dei Condotti, adopting the recognisable visual identity that now distinguishes their stores worldwide.

 

门店出入口

然而,鉴于上海恒隆店大面积的外墙处于相对封闭的状态,标志性元素并未用于立面的开窗,设计师将宝格丽特色的檐口图案转化为立面的分层面板,形成装饰艺术风格的图案。装饰艺术是上海和宝格丽共有的一个特点:20 世纪初的上海是中国连接东西方的重要港口城市,此间遗留下大量的装饰艺术派建筑;而宝格丽也在同时期发布了装饰艺术风格的“DECO”系列珠宝。

However, in a twist on the previous designs, this motif is not used to form windows in the façade. Instead, the Shanghai façade is mostly windowless, and the cornice motif is employed in layered panels that form an Art-Deco-inspired pattern. Art Deco is a theme that Shanghai and Bulgari have in common: the Chinese city’s status as a key port connecting East and West in the early 20th century gave it a rich tradition in this architectural style, while Bulgari’s Déco collection characterised its jewellery in the same period.

 

门店立面外观

外墙面板模仿翡翠的材质,跨文化的意象以层层叠加的方式凝练出丰富的肌理;装饰艺术风格的建筑因此被赋予玉石般晶莹澄澈的质地,融合了东西方文化的精华。与此同时,金色黄铜饰边为外墙的雅致增添了一笔华色。

To close this circle of inspiration, the façade takes on the materiality of fine jewellery with panels that resemble China’s most precious stone, Jade. The result is a complex design, with layer upon layer of cross-cultural references; Art Deco architecture with a jewellery-like quality, combining the best of Eastern and Western culture. The gold-coloured brass trim gives the façade an appearance like jade jewellery.

 

立面细节

外墙面板由绿色玻璃压制而成,形成半透明的独特效果。晚上,面板背后的灯光开启,店铺立面由内而外散发出翡翠般的光辉,突出了玻璃本身的肌理。所有的面板都来自回收再利用的绿色玻璃,由位于德国的马格纳(Magna)玻璃工厂生产。

The panels are made of compressed green glass, a unique material effect that creates a translucent finish. At night, a backlight behind the panels gives the façade a striking glow, highlighting the unique textural quality of the glass. The glass is completely recycled, produced at the Magna factory in Teutschenthal, Germany, which specialises in glass treatment.

 

由回收玻璃压制而成的外墙面板

这个项目展示了回收材料的使用潜力,即使在奢侈品领域也是如此。MVRDV和宝格丽共同期待未来能够实现100%循环材料打造的店铺,而上海恒隆店的落成,无疑朝着这个愿景迈出了重要一步。同时,背光的设计能够最大程度减少外墙的能源足迹,比传统外墙灯光消耗的能源减少了一半以上。

The project demonstrates the potential of sustainable recycled materials, even in luxury contexts, and takes one step towards MVRDV and Bulgari’s goal of store designs that are built using 100% circular economy materials. Meanwhile the backlight is engineered to minimise the façade’s energy footprint, using less than half the energy of a typical comparable installation.

 

外墙面板加工过程
外墙面板完成效果

事务所创始合伙人Jacob van Rijs 表示,“在这次的合作中发生了一些有趣的材料实验,尽管在不同的设计领域,这却是我们共同的热情。上海恒隆店体现了这些实验的价值:一旦经过正确的处理和细节的打磨,原本会被扔掉的玻璃瓶将化身成为城市风景里的一枚玉石。”

“Our collaboration with Bulgari has yielded some fascinating material experiments,” says MVRDV founding partner Jacob van Rijs. “It’s a passion we share with them, albeit in different design disciplines. The Shanghai store encapsulates the value of these experiments: given the right treatment and detailing, leftover champagne bottles, which would otherwise be thrown away, become a jewel for the city.”

 

项目立面外观

 

完整项目信息

设计单位:MVRDV

创始合伙人兼主创:Jacob van Rijs

合伙人:Fokke Moerel

设计团队:Aser Giménez Ortega, Simone Costa, Giovanni Nardi, Elien Deceuninck

亚洲区总监:Steven Smit

亚洲区团队:张若辰(Ruochen Zhang)、许嘉 (Carmen Xu)

版权:MVRDV Winy Maas、Jacob van Rijs、Nathalie de Vries

合作单位

顾问:平行建筑设计咨询PARA Designworks Limited

玻璃制作:MAGNA Glaskeramic GmbH

施工方:上海昱乔设计装潢RICH HONOUR International Design Co., Ltd

图片及视频:宝格丽Bulgari、夏至Xia Zhi

 


 

版权声明:本文由MVRDV授权发布。欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。
投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
MVRDV
上海
商业空间
宝格丽
室内
项目
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
项目
视频
订阅有方最新资讯
投稿

*注意:

1. 邮件标题及资料包请以“新作/视频投稿-项目名称-设计单位”格式命名;

2. 由于媒体中心每日接收投稿数量较多,发送资料前请确认项目基本信息、文图资料准确无误。接受投稿后,不做原始资料的改动;

3. 若投稿方已于自有平台进行发布且设置“原创”,请提前开设好白名单(有方空间账号:youfang502;Space内外账号:designall),并设置好“可转载、不显示转载来源”两项。

请将填写后的表格与以上资料,以压缩包形式发送至邮箱media@archiposition.com,尽量避免使用网易邮箱的附件功能。