全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号
string(2) "on"

MVRDV上海最新方案:兰桂骐研发总部,湖畔的农业绿洲

MVRDV上海最新方案:兰桂骐研发总部,湖畔的农业绿洲
编辑:崔婧 | 2021.07.02 18:06
效果图  ©MVRDV

MVRDV展示了为上海兰桂骐技术股份设计的企业总部基地兼中国技术研发中心。这是一座11层的阶梯式办公大楼,将不同技术难度的可持续发展策略整合在一个巨大的倾斜屋顶之下,展示了这座农业科技公司的形象。

MVRDV is revealing their design for the Lankuaikei Agriculture Development (LAD) Headquarters in Shanghai, an 11-storey terraced office building that brings together both high- and low-tech sustainability strategies under a swooping technological roof to create a showcase for the agriculture technology company.

 

该建筑位于上海临港新城滴水湖畔,被设想为上海快速发展的城市区域中的一片农业绿洲,以及中国最绿色、最智慧的可持续建筑之一。

 Located near the lake at the centre of Lingang New Town, the building is conceived as an agricultural oasis in a rapidly developing urban area in Shanghai, and one of China’s greenest, smartest sustainable buildings.

 

效果图  ©MVRDV

从建筑上方俯瞰,建筑轮廓为方形,但它的一系列露台赋予其引人注目的曲线形状。这些露台向下延伸至庭院和北侧的主要行人入口。露台覆以木材和绿色植物,其中有一条通往建筑顶部的公共通道,为公司提供展示其工作和研究成果的空间。

Viewed from above, the building is rectangular in plan, yet it is given a striking curved shape by the series of terraces that step down to a courtyard and the main pedestrian entrance on the north side. The terraces are clad in wood and covered in greenery, and they include a publicly accessible route to the top of the building that provides spaces for LAD to showcase its work and research. 

 

效果图  ©MVRDV

弯曲的屋顶结构顺应露台的形状覆盖整个建筑。南侧的屋顶覆有太阳能板,而在靠北的部分,可渗透的屋顶允许阳光与雨水到达下面的露台。在建筑外部,太阳能板和玻璃排列成褶皱形的立面,以一定角度保护室内免受强烈的夏季阳光的照射,也能让冬季的阳光进入室内。在建筑的南侧,这些墙体也有助于保护办公室工作人员免受外部主要道路的噪音干扰。

A curving roof structure which follows the shape of the terraces covers the ensemble. On the southern part of the building, this structure supports solar panels, while on the north it is permeable, filtering sunlight but allowing rain to reach the terraces below. On the outer walls, the building’s façade is a pleated arrangement of solar panels and glass, angled to protect the interior from strong summer sunlight while allowing winter sunlight into the interiors. On the building’s southern edge, these walls also help protect the office workers from the noise of the main road outside.

 

分析图  ©MVRDV

该建筑被设想为一个“可持续发展的机器”。通过选择材料和分析生命周期,该设计的隐含碳将比可比较的典型结构低40%。屋顶结构和露台有助于有效的自然通风,这种通风和遮阳策略减少了能源需求。由于设计中纳入了太阳能电池板,建筑在运行中几乎是能量中和的。

The building is conceived as a “sustainability machine”. Through material selection and life-cycle analysis, the embodied carbon of the design will be 40% lower than a typical comparable construction. The roof structure and terraces aid in efficient natural ventilation. This ventilation and the shading strategies reduce energy requirements. Thanks to the solar panels incorporated into the design, the building will therefore be almost energy-neutral in operation.

 

分析图  ©MVRDV

建筑内部包括较高楼层中6000平方米的总部办公室——在那里可以看到北面的湖泊和南面的公园,以及下方9000平方米的实验室和联合办公区域。在建筑一、二层,有一个可灵活使用的礼堂和展览空间,一楼小零售空间布置在它的周围。三个入口通过“展览街”相连,一个公共入口连接庭院,一个入口连接可出租的办公室,一个入口连接总部。在两层地下室中设有食堂和停车场。一些空隙为地下层带来了阳光、新鲜空气与绿植,也使农业绿洲概念延伸到地下。

Inside, the building contains the 6,000m2 offices of the LAD headquarters on its upper levels, where there are views to both the lake in the north and the park in the south, and 9,000m2 of labs and co-working offices below. On the first and second floor, the building incorporates an adjustable auditorium and exhibition space, while the ground floor has small retail outlets around its perimeter, and includes three entrances – a public entrance at the courtyard, and separate entrances for the rentable offices and LAD HQ – connected by an “exhibition street”. In its two basement levels, the building has a canteen and parking, but the “agricultural oasis concept even extends below ground thanks to a number of voids which allow light, fresh air, and greenery to make their presence felt.

 

露台轴测图  ©MVRDV

 

完整项目信息

Project Name: LAD HQ

Location: Lingang, Shanghai, China

Year: 2021

Client: Lankuaikei Agriculture Development

Size and Programme: 18,900m2 - offices

Sustainability certification: China Green Building Standard: 3-star (targeted)

Architect: MVRDV

Founding Partner in charge: Jacob van Rijs

Partner: Frans de Witte

Design Team: Fedor Bron, Fouad Addou, Li Li, Aneta Rymsza, Nicolas Garin Odriozola, Alberto Canton, Anna Brockhoff

Director MVRDV Asia: Steven Smit

Sustainability consultant: Peter Mensinga

Visualisations: Antonio Luca Coco, Luca Piattelli, Angelo La Delfa, Luana La Martina

Images: © MVRDV

Copyright: MVRDV 2021 – (Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries, Frans de Witte, Fokke Moerel, Wenchian Shi, Jan Knikker)

Partners:

Co-architect: ECADI Energy consultant: Buro Happold

 


 

版权声明:本文由MVRDV授权有方编辑发布,欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。

投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
MVRDV
资讯
0
参与评论
订阅有方最新资讯
投稿

*注意:

1. 邮件标题及资料包请以“新作/视频投稿-项目名称-设计单位”格式命名;

2. 由于媒体中心每日接收投稿数量较多,发送资料前请确认项目基本信息、文图资料准确无误。接受投稿后,不做原始资料的改动;

3. 若投稿方已于自有平台进行发布且设置“原创”,请提前开设好白名单(有方空间账号:youfang502;Space内外账号:designall),并设置好“可转载、不显示转载来源”两项。

请将填写后的表格与以上资料,以压缩包形式发送至邮箱media@archiposition.com,尽量避免使用网易邮箱的附件功能。