企业入驻
全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

小叶榄仁旁的亲切:生活美学馆 / 墨照建筑设计事务所

小叶榄仁旁的亲切:生活美学馆 / 墨照建筑设计事务所
编辑:原源 | 2019.04.24 07:47
生活美学馆外立面 摄影:张超

设计单位  墨照建筑设计事务所

项目地址  深圳市宝安区全至科技创新园

完成年份  2018

建筑面积  450平方米


 

生活美学馆位于深圳沙井全至科技创新园内,它是园区改造升级策略里新植入的文化休闲功能的一部分,建筑内包括独立家具品牌店和水果茶饮店。

The Living Art Pavilion, located in Quanzhi Technology Innovation park of Shajing in Shenzhen, is the highlight of the industrial park’s upgrading strategy which includes adding culture and recreation programs into the park. The programs of the building consist of an independent furniture store and a tea house. 

 

独立品牌家具店  摄影:张超
入口处的水果茶饮店  摄影:张超

生活美学馆的北面对着高速公路,紧邻北侧是一排保留的小叶榄仁,因此建筑的北界面是高低错落的墙体,既阻挡北边高速公路噪音的影响,同时又能借景小叶榄仁。建筑的南面则是园区的二号办公楼。除了与办公楼底层商业和艺术空间在功能上共同营造休闲娱乐氛围,建筑轮廓和界面也相互对话,形成尺度舒适宜人的步行公共空间。

The Pavilion faces the expressway in the north, with a row of Terminalia mantaly retained right outside the northern walls. The northern walls are specially designed at different heights, which not only lowered the impact of noises from the expressway, but also formed a beautiful space inside with the Terminalia mantaly. The pavilion, together with the commercial and artistic spaces on the ground floor of the office building No.2, which located at the south of the pavilion, creates a dynamic recreation atmosphere. At the same time, a comfortable and pleasant public space for pedestrians are perfectly created due to interfaces and scales of two buildings which interact with each other.

 

鸟瞰  摄影:张超
生活美学馆南面与二号楼之间的步行道  摄影:张超

整个建筑由六个单元体块组合而成。独立品牌家具店由西侧的四个单元体块构成,而靠入口城市广场的两个单元体块则是水果茶饮店。利用外摆的座椅,水果茶饮店在广场上形成更舒适的城市公共生活氛围。考虑到家具店的展览空间功能需求,中间的两个单元合并成一个大单元,从而形成较大的室内展示空间。生活美学馆原型借鉴沙井传统民居的建筑元素:坡屋顶和庭院空间。每个单元体块由庭院和单方向的坡顶建筑组合而成。

The whole building is composed of six unit blocks. The independent furniture store is composed of four unit blocks in the west, while the other two unit blocks near the city plaza of entrance functions as tea house. By placing some outdoor chairs in the plaza, the tea house creates a comfortable environment for the public life. The middle two unit blocks are combined into one to provide a large exhibition space for the furniture store. Prototype of Living Art Pavilion are referring to elements of traditional dwellings in Shajing: sloping roof and courtyard space. Each unit block is composed of a courtyard and a unidirectional roofed building. 

 

整体轴测图  ©墨照建筑设计事务所
室内轴测图  ©墨照建筑设计事务所
单方向的坡屋顶  摄影:张超
局部鸟瞰  摄影:张超
庭院空间  摄影:张超

独立品牌家具店展厅  摄影:张超

建筑的屋顶结构采用混凝土密肋梁,而密肋梁的形式增强了坡屋顶的室内空间透视效果。同时,裸露的混凝土梁保留着松木模板的木纹理。墙体与洞口分布在每个单元体的南北轴向,因而在东西方向上形成有着秩序与纵深感的室内空间。相邻每个单元体的庭院空间间隔布置在南面或北边。通过墙体和斜梁高度的变化,庭院里的树在外部呈现出半遮半掩的效果。另外,在小叶榄仁树下,建筑质朴的白色外墙和灰色混凝土瓦互相映衬,又与自然环境相融在一起。

Being roof structure of the building, concrete rib beams enhance the aerial perspective effect of the sloping roof. At the same time, the exposed concrete beams retain the wood texture of the pine formwork. The walls and openings are distributed in the north-south direction of each unit, which created a sense of order and a feeling of depth in the east-west direction of interior space. Courtyard space of adjacent units is arranged in the south or north alternatively. With change of height of walls and sloping beams, trees in the courtyards appear indistinctly. In addition, under the Terminalia mantaly, the plain white walls and gray concrete tiles complement each other, integrating nature as well.

爆炸图  ©墨照建筑设计事务所
墙体与洞口  摄影:张超
墙体与斜梁高度变化  摄影:张超
室内与庭院的联系  摄影:张超
混凝土密肋梁  摄影:张超
东西向的进深感  摄影:张超
夜景  摄影:张超

 

设计图纸  ▿

 

平面图  ©墨照建筑设计事务所
剖面图  ©墨照建筑设计事务所

完整项目信息

项目名称:生活美学馆

设计方:墨照建筑设计事务所

项目设计 & 完成年份:2016/2018

主持建筑师:曾冠生

建筑设计团队:罗文国、麦梓韵、胡蝶 | 吴雅竹、沈淡宁

景观设计团队:罗文国、胡蝶

室内设计团队:罗文国、麦梓韵 | 杨伶俐 

项目地址:深圳市宝安区全至科技创新园

建筑面积:450平方米

摄影:张超

业主:深圳市佳领域有限公司

主要材料:金刚砂、木模混凝土、平板瓦、白色涂料

Project name: Living Art Pavilion

Design:MOZHAO ARCHITECTS

Design year & Completion Year:2016&2018

Leader designer: Guansheng Zeng

Architecture Design: Wenguo Luo, Ziyun Mai, Die Hu | Yazhu Wu, Danning Shen

Landscape Design: Wenguo Luo, Die Hu

Interior Design: Wenguo Luo, Ziyun Mai | Lingli Yang

Project location: Quanzhi Technology Innovation Park, Bao an District, Shenzhen

Gross Built Area:450 m²

Photo credits: Chao Zhang

Client: Shenzhen Jialingyu Industrial Limited Company

Material: Emery Floor, Wood Formwork Concrete, Cement tile, White paint

 


 

版权声明:本文由墨照建筑设计事务所授权有方发布,欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。

投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
墨照建筑设计事务所
生活美学馆
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
史建
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
王大闳
订阅有方最新资讯
s