全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号
知识的容器:重庆房地产学院图书馆 / 湃昂国际建筑设计顾问有限公司
编辑:赖含章(实习生);校对:陈妍 | 2018.08.06 18:25

湃昂国际建筑设计顾问有限公司

http://www.ph-alpha.com

图书馆日景  ©湃昂国际建筑设计顾问有限公司

设计单位  湃昂国际建筑设计顾问有限公司

项目地点  重庆市大学城

竣工时间  2017年12月

建筑面积  28064.29平方米


 

图书馆位于重庆大学城,重庆房地产职业学院内的南北中轴线上,是完善校园构架中的重要一环。在校园中的核心位置以及其建筑体量,决定了它的重要性。总平面设计中注重强调建筑在校园环境中的友好性,充分考虑建筑的整体形象,将建筑与校园路网自然衔接,创造符合图书馆建筑应具备的文化功能属性:建筑北侧成为了校园轴线上周恩来雕像的背景;南侧面向运动场,充分考虑建筑的展示性;东侧靠近宿舍区,考虑形象及噪音的干扰;西侧面对科技馆,创造通透的视线对景。

The new Library of Chongqing Real Estate College provide the Campus with an iconic landmark in the centre of Chongqing Real Estate College Campus. It is surrounded with academic buildings in the north, sports stadium in the south, student dormitories to the east, and the Technology & Science Hall on the west. The most prominent feature on the site, a bronze memorial statue of Zhou Enlai the First Prime Minister of PRC, is located on the central axle on the north of the site.

 

校园规划分析图  ©湃昂国际建筑设计顾问有限公司

图书馆主入口位于建筑北侧,货运入口则设置在东侧。空间组织十分注重建筑空间的趣味性:建筑的西南侧设置有下沉广场,在有效地利用了地下空间的同时,巧妙地解决了地下空间的出入口问题。

The entrances located on the north and covered with roof canopy to form the background for the Zhou Enlai plaza. The cargo entrance was located on the east. To allow the building to be accessible underground for student dormitories, two sunken plazas are created on the south and western side.

 

总平面图  ©湃昂国际建筑设计顾问有限公司

 

建筑外观设计 | Architecture form and facade

图书馆是校区的“心脏”,是“知识的容器”,而知识是照亮生命的“明灯”——图书馆形态灵感源于这一概念。图书馆整体形态宛若花朵枝叶包裹,西侧和南侧是窗墙设计,隐隐向外透出内部灯光。几条流动的曲面勾勒出动感的形态,使其成为周围教学楼、宿舍楼的中心,校园的视觉焦点。北侧图书馆主入口作为校园中轴线终点的背景,与校园肌理相融合。 

The library is a container for knowledge and knowledge is the guiding light towards wisdom. The design is developed from the elegant form of a lantern flower, drawing people towards enlightenment. Adjacent to the surrounding education buildings and the student dormitories, the library stands out as the "heart" of the campus. The North main entrance is situated at the end of the campus axis, unifying the campus overall fabric. 

 

概念分析图  ©湃昂国际建筑设计顾问有限公司

玻璃幕墙与穿孔金属板相结合,使各立面显示出了不同的特色:北立面面向主轴线和周恩来雕像,运用中国古典建筑“影壁”的概念在图书馆前形成入口的“过渡空间”,同时起到烘托周恩来雕像的作用。

Each side of the library responds to its surrounding with different architectural gestures and feature spaces. An imposing concrete roof wraps over the building from the east down to the ground to create a solid wall on the north as a backdrop for the memorial status. This wall protects the main entrance area with glass wall behind in the same manner as that of a screen-wall in traditional Chinese architecture.

 

主入口分析图  ©湃昂国际建筑设计顾问有限公司
北侧空间概念分析图  ©湃昂国际建筑设计顾问有限公司

南立面开阔的运动场与西侧同样,采用条形窗墙设计,形成水平向的包裹效果,同时为廊道里的人们提供较好的视线。西侧增加水平遮阳,起到遮蔽西晒的作用。东立面面向学生宿舍,其功能为图书馆服务盒,是北立面面西侧的延伸,通过铝板和条形窗形成简洁的立面效果。

The south and west facades are horizontal glass and wall system, with sun-shading on the west wall.

 

从西北方向望向建筑  ©湃昂国际建筑设计顾问有限公司

 

空间设计 | Space Design

北侧是图书馆主入口空间,通过带有椭圆天光的屋盖,创造了入口前的过渡空间,既合理地引导了到达教学区和宿舍区内的人流,又避免了入口直对周恩来雕像广场的背面。高耸的竹林营造从室外到室内的静谧氛围,阳光透过屋顶椭圆形的洞口投射在影壁上,随着时间流逝而移动,产生不同的投影,让简洁的墙壁表现更加丰富。

The north is the main entrance of the library. On the protected side of the wall a forest of bamboo stems enhance the atmosphere of the transitional space between the noisy exterior and the quiet inside. The oval-shaped cut out on the roof provides light which casts a moving screen of bamboo shadows on wall during the daytime to create a dramatic, dynamic and lively space at the entrance.

 

屋顶洞口投射随时间流逝产生不同的投影  ©湃昂国际建筑设计顾问有限公司

夜晚的主入口  ©湃昂国际建筑设计顾问有限公司

 

屋盖设计 | Roof Design

北侧屋盖外部全采用铝板的材质,每块铝板都是平行四边形,它们通过平面上角度的变化形成锯齿形的平面效果,在阳光下产生丰富的光影变化。细节设计上,在每两组铝板相交的阳角处设置长短不一的LED灯带,两块铝板交接处预留豁口,豁口处设置透明亚克力板内藏LED灯带,在夜晚形成瀑布般的效果。

The outer roof of the north side is covered with aluminum plates which are of parallelogram shape, forms the sawtooth plane effect through the change of the plane width and angle, In detail design, each two groups of aluminum plates intersected with a short LED light belt coming from top and bottom to create an water fall effect.

 

屋盖实景  ©湃昂国际建筑设计顾问有限公司
屋盖在夜晚形成瀑布般的效果  ©湃昂国际建筑设计顾问有限公司

在大屋盖的内部,采用了“星空”的概念来隐喻莘莘学子对未知世界的探索。屋顶的椭圆形洞口如同星系的中心,星光环绕中心形成星系的图案,越靠近洞口星光越密集。所有铝板都由2000×1200毫米的标准件进行拼接,其中包括四种图案的穿孔铝板,与一种不开孔的实面铝板。四种穿孔板图案按照开孔率的疏密程度分为ABCD四种图案。在此基础上,又设置了A’B’C’D’四种图案相应旋转180度的穿孔铝板,共计9种铝板进行分布。

Inside the big roof, we use the concept of “star sky”as metaphor for “exploring the unknown world”. The elliptical opening of the roof is like the center of the galaxy, surrounded by the stars from denser to looser. All aluminum plates are spliced with the length and width of 2000mm X 1200mm as standard units, including four patterns of perforated aluminum plates and a solid aluminum plate to form the pattern of a galaxy.

 

屋盖内侧灯光效果  ©湃昂国际建筑设计顾问有限公司

 

室内空间设计 | Indoor Space

室内设计将建筑设计元素和“书”图形元素相结合,丰富其内涵,把建筑设计语言延伸至室内空间,达到融合和统一,营造轻松愉悦、温馨舒适的阅读和交流空间。北侧主入口大厅高18米,用简约的线条勾勒出优美的曲线;红色膜结构“灯笼”围合出一个小组讨论区,成为入口过渡空间,突出空间的视觉引导和焦点。

Interior design extends architectural design language to indoor space, creates a relaxed and pleasant reading and communication space. The main entrance hall in the north is 18 meters high, with a red membrane structure "lantern" as a separate discussion space, highlights the visual guidance and focus of the space.

 

北侧入口室内  ©湃昂国际建筑设计顾问有限公司
入口大堂  ©湃昂国际建筑设计顾问有限公司

 

中庭空间 | Atrium Space

层层错落的中庭与螺旋楼梯结合在一起,形成了极富动感的中庭空间。不同于传统图书馆单一的知识传播,现代图书馆更加强调空间的共享和信息的交流,沿着室内中庭螺旋上升的楼梯串联起各层空间。

In the centre of the building, an oval atrium combines with a continuous spiral staircase to connect each floor. The five floors open up towards this central atrium, allowing the library's visitors to visually engage with activities on the other floors. On the 4th floor, an open roof garden with dining facilities is created to allow users enjoy the view of the whole campus.

 

中庭楼梯分析图  ©湃昂国际建筑设计顾问有限公司
中庭楼梯实景  ©湃昂国际建筑设计顾问有限公司

 

平面设计与功能布局 | Floor Plan and Functions

图书馆地下一层至地上四层总高24米。功能布局在垂直方向遵循“底层动区、高层静区”的原则,在水平方向遵循“西南通透,东侧闭合”的原则。平面布局结合建筑外墙采光面的方位条件,采用多样化的平面布置,在满足功能的前提下尽可能使图书馆各部分有良好的自然采光条件。各层功能分布充分考虑现代图书馆的开放和高效性特点及新技术、新管理方式的采用。图书馆平面布局紧凑而有条理,交通组织便捷通畅,在分布藏书区、藏阅一体区、阅读区、休闲阅读区、私密阅读区、交流探讨区时,考虑到各功能分区之间的关联、管理和查阅的便捷与高效性。

The building has four floors above ground and one floor below, with 6m height from L1 to L4. The principles of functional distribution is active zone below, while quite zone above vertically, as well as 'open on southwestern and close on east'. Balancing natural and artificial light to ensure that the primary requirement of reading at the correct lighting levels for all users is achieved while ensuring that the environment feels open, healthy, invigorating. The functional distribution of each level takes full account of the openness and efficiency of modern libraries and the adoption of new technologies and new management methods.

 

入口大堂  ©湃昂国际建筑设计顾问有限公司

当今生活形态的改变,使跨界的理念已融入几乎所有生活和行为形式中。商业中有图书馆画廊,图书馆中也有商业。作为一个精通商业空间创造的设计事务所,设计团队在本项目中引入了类似商业中庭及餐饮服务空间的设计,设置于地下一层,与两个室外下沉广场相通。

The life style, even studying and learning style is now completely different. The concept of cross-border has been integrated into almost all forms of life and activities nowadays. There are art galleries and a few F&B area inside the library. As an experience design firm on commercial space, PHA has applied a touch of retailing space into this project.

 

北侧主入口实景  ©湃昂国际建筑设计顾问有限公司
首层平面图  ©湃昂国际建筑设计顾问有限公司
负一层平面图  ©湃昂国际建筑设计顾问有限公司
一层平面图  ©湃昂国际建筑设计顾问有限公司
二层平面图  ©湃昂国际建筑设计顾问有限公司
三层平面图  ©湃昂国际建筑设计顾问有限公司
四层平面图  ©湃昂国际建筑设计顾问有限公司
东立面和西立面图 ©湃昂国际建筑设计顾问有限公司

 

北立面和南立面图  ©湃昂国际建筑设计顾问有限公司

 

屋盖立面图  ©湃昂国际建筑设计顾问有限公司

 

剖面图  ©湃昂国际建筑设计顾问有限公司

 

 

屋盖内侧顶面铝板分布  ©湃昂国际建筑设计顾问有限公司

 

完整项目信息

项目名称:重庆房地产学院图书馆

项目类型:建筑

项目地点:重庆市大学城

设计单位:湃昂国际建筑设计顾问有限公司(PH-Alpha Design Ltd)

主创建筑师:徐子苹

设计团队完整名单:徐子苹、吴剑钊、李煦、罗磊鑫、王佳晨、马利佳、向钧达

业主:重庆大学城重庆房地产职业学院

建成状态:建成

设计时间:2013年12月—2015年12月

建设时间:2015年12月—2017年12月

用地面积:16982平方米

建筑面积:28064.29平方米

 


 

版权声明:本文由湃昂国际建筑设计顾问有限公司授权有方发布,禁止以有方编辑后版本转载。

投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
重庆房地产学院图书馆
项目
香港湃昂国际设计事务所
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
史建
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
王大闳
订阅有方最新资讯