企业入驻
全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

粗砺而明快:海顿空间 / 谜舍设计工作室

粗砺而明快:海顿空间 / 谜舍设计工作室
编辑:李敏(实习生);校对:崔婧 | 2019.09.27 19:06
海顿空间  ©北京锐景摄影

设计单位  谜舍设计工作室

项目地点  中国北京

设计面积  260平方米

建成时间  2019年9月


 

海顿空间位于北京市朝阳区的一处厂房,是一个复合型文化空间。空间使用者是一家创意机构,推崇自由而艺术的工作生活方式。设计师着力于通过灵活的空间形态应对不同的使用场景,使人在空间中的行为模式具有多种可能性。

Haydn Space is a complex cultural space that is located in a factory in Chaoyang District, Beijing. The owner is a creative organization and they advocate a free and artistic working life style. Nazodesign focuses on presenting flexible spatial forms to cope with different scenarios, and makes people has many possibilities for behavior patterns in this space.

 

海顿空间  ©北京锐景摄影

项目一层主要用于沟通交流。空间中使用了大面积的暖白色材质,水泥涂料对墙面、地面和天花进行喷涂,颗粒感肌理表面营造出粗砺却不失温暖的空间氛围。

The first floor is mostly the functional attribute of communication. Nazodesign uses a large area of warm white cement paint to spray walls, floors and ceilings. The surface with granular sensation creates a rough but warm space atmosphere.

 

暖白色墙面  ©北京锐景摄影
一层平面图  ©谜舍设计工作室

一层空间设计对三个外窗所在的墙体立面进行了包裹处理。这面近700毫米厚的墙体除了具有安放水暖设备、储存收纳功能外,三个外窗区域也成为一层公共空间中为数不多的个人空间。大尺度的窗台面满足个人使用,人们可以坐在上面享受私人时光。

Nazodesign wraps the facade of the wall with three windows. The wall with a thickness of nearly 700 mm perfectly satisfies the functions of storage and the placement of water heating equipment. The three outer window areas also become the "personal space" with a certain sense of exclusivity in the public space on the first floor. Large-scale windowsill allows users to use freely in this single space in different postures.

 

三个外窗区域  ©北京锐景摄影

一层的卫生间入口是一个类拱形空间,以自由的形态柔化了整体的空间氛围。卫生间墙面使用细条砖装饰,增加空间的细节的同时营造出洁净感。

Nazodesign designs the bathroom area as a arch space and softens the overall space atmosphere in a free form.The bathroom wall is decorated with thin bricks, which increases the details of the space and creates an atmosphere of cleanliness. 

 

卫生间区域  ©北京锐景摄影

在一层的角落处,设计师设置了一个非常私密的影音空间。这个空间整体通过木饰面包裹,极为纯粹。入口立面设有移动滑门,开放与封闭的状态可自由切换。

A very private video and audio space is set up in the corner of the first floor. The whole space is wrapped in wooden material, which creates a very pure spatial experience. The facade is equipped with mobile sliding doors, which can freely switch the open and closed states.

 

私密的影音空间  ©北京锐景摄影

在一、二层空间的连接区域,设计师插入了一个近6米高的巨大黑色楼梯盒子,并刻意露出了盒子底部由楼梯踏步形成的锯齿图形,与下面的混凝土吧台及台阶形成很好的视觉呼应。雕塑般黑色盒子的介入增强了空间的戏剧感,标志着由一层步入二层空间节奏的变化。

Nazodesign connects the first and second floor with a huge black staircase box nearly 6 meters high, and deliberately reveals the zigzag figure at the bottom of the box due to staircase steps, which forms a good visual echo with the concrete bar and staircase below. The introduction of sculptural black boxes enhances the dramatic sense of the first floor and indicates the upcoming change of space rhythm from the first floor to the second floor.

 

黑色楼梯盒子  ©北京锐景摄影

楼梯黑盒子内部照明被降到最低,设计师希望通过巨大的体量及较暗的光线条件,塑造出未知、神秘的空间状态,引发人们对二层空间的好奇心。

The illumination inside the black box has been lowered to the lowest. Nazodesign hopes to bring some unknown and mysterious psychological experience to people through the huge space and the darker light, in order to make people curious about the space of the second floor.

 

黑色楼梯盒子  ©北京锐景摄影

二层屋面做单坡处理,并插入天窗。天窗带来了极佳的采光,这样明亮开放的空间与一层相对私密的空间风格截然不同。

The roof of second floor is designed as a pentroof, and the design of skylight brings excellent lighting.The bright and open space is completely different from the intimate space atmosphere of the first floor.

 

二楼单坡屋面  ©北京锐景摄影
二层平面图  ©谜舍设计工作室

天窗下被置入了一个玻璃盒子,盒子内部铺满了户外庭院的碎石。使得这个室内空间成为具有户外体验的玻璃庭院。

Nazodesign places a "glass box" under the skylight. The inside of the box is covered with rubblefrom the outdoor courtyard,which creates a glass courtyard with outdoor experience in the indoor space.

 

天窗下的玻璃盒子  ©北京锐景摄影

二层局部地面被改造为钢化玻璃楼板,透明的材质对于常规的一、二层空间分隔起到了缓冲作用,创造出暧昧的共享空间。人们身处不同空间界面,也能感知到彼此。

Part of the ground on the second floor has been transformed into glass floors. Transparent materials play a buffer role in the conventional separation of the first floor and second floor. Although people are on different floors, they can perceive each other. The ambiguous shared space relationship is also created.

 

二层局部地面使用钢化玻璃楼板  ©北京锐景摄影

通过材质、空间高度的变化塑造多元、可流动的空间感,是二层空间设计的主要概念。空间中的混凝土地台、木质地台、玻璃楼板、混凝土长椅、黑盒子顶面等不同标高的构件,极大程度地丰富了二层空间的垂直向体验,也将整体的空间状态由黑盒子造成的垂直感转换为水平感,人可以在不同的构件上自由活动。

The concrete platform, wooden platform, glass floor, concrete bench and black box have greatly enriched people's experience in the vertical dimension of the second floor, and also transform the overall spatial state from the vertical sensation caused by the black box to the horizontal sensation. People can move freely on different components. The multiple and flowing spatial experience brought about by the change of material and height is the concept that nazodesign wants to express in this space.

 

人可以在不同的构件上自由活动  ©北京锐景摄影

剖面图  ©谜舍设计工作室

二层空间的工业建筑痕迹被妥善保留并做清洁处理,同时搭配白色和水泥色作为空间主色。设计师通过平面构成的方式对空间中每个立面的颜色、肌理、比例进行梳理研究,希望打造出具有几何秩序感的多表情空间形态。

The Industrial traces of second floor are properly preserved .White and the color of cement are the main colors of the space. Nazodesign organizes and studies the color, texture and proportion of each façade of space by the way of plane formation, hoping to create a multi-expression spatial form with a sense of order just like geometric figures.

 

二层空间  ©北京锐景摄影

完整项目信息

项目名称:海顿空间

建筑面积:260平方米

建成时间:2019年9月

设计单位:谜舍设计工作室

设计团队:田少寅、曾煜娴、泷泽洋一、郭益克、张青、黄凯峰

施工团队:北京上东建筑装饰工程有限公司

摄影:广松美佐江、宋昱明 / 北京锐景摄影

 


 

版权声明:本文由谜舍设计工作室授权有方发布,欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。

投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
海顿空间
谜舍设计工作室
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
史建
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
王大闳
订阅有方最新资讯