全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

悉尼凤凰中央公园艺术综合体 / JWA+Durbach Block Jaggers Architects

悉尼凤凰中央公园艺术综合体 / JWA+Durbach Block Jaggers Architects
编译:李敏 | 2020.09.15 19:30
©Martin Mischkulnig

设计单位  John Wardle Architects、Durbach Block Jaggers Architects

项目地点  澳大利亚悉尼

项目年份  2019年

建筑面积  1185平方米


 

项目位于悉尼市中心的Chippendale,是一个画廊与表演空间综合体。在艺术慈善家Judith Neilson的委托下,这座建筑实现了建筑与艺术的结合。

Phoenix Central Park is a gallery and performance space located in Chippendale, in inner-city Sydney. The vision of remarkable arts philanthropist Judith Neilson, the building is a partnership of architecture and artistic fields. 

 

©Trevor Mein

项目旨在实现空间的协同使用,由两家设计单位共同设计:John Wardle architects设计东翼的画廊,Durbach Block Jaggers设计西翼的表演空间,不同体量通过庭院和花园连接。

The intention is to have the spaces working together, to have visual arts interwoven with the performing arts. Two architects bring the design together: John Wardle Architects designed the gallery in the east wing and Durbach Block Jaggers designed the performance space. The components are linked centrally by a courtyard and garden.

 

©Trevor Mein
©Tom Ferguson

 

画廊

它既不是私人博物馆,也不是公共画廊。从私密性展示空间、到广阔的公共展示区域,当人们置身画廊空间,会产生综合的流线体验。建筑采用现浇混凝土材质,不同体量通过楼梯和桥梁连接、形成丰富的层叠卷。每一卷对应不同艺术品类,同时保留了整体感。

Neither house museum nor public gallery, this sequence of spaces choregraphs a journey from intimate rooms for the display of single works to expansive areas to showcase collections. Cast with walls of concrete painstakingly made on site, it comprises a complex stack of differing volumes interconnected by stairs and bridges. Each volume acts as an individual setting for art but also retains an awareness of the overall ensemble. 

 

©Martin Mischkulnig

建筑内部,由顶部洒下的自然光令人惊喜,不同层次的材质设置也极具吸引力。横跨低矮宽阔空间的系列天窗棱角分明,它们反射并过滤光线,形成柔和、模糊的光线氛围,使空间实现了自低沉、黑暗氛围中的戏剧性释放。

Unexpected views, natural light drawn from above, and stairs of material inventiveness attract the curious. A field of skylights set across a low wide space provide dramatic release from the darker atmosphere of its lower realm. Angular and sharp, they reflect and filtering the light into a soft, ‘fuzzy’ glow.

 

©Martin Mischkulnig

画廊的两个空间高潮,即“围合”与“释放”,被设置在圆形窗户周围。在画廊另一端的花园下、一个小洞穴状房间,人们可以通过单向视觉天窗看到上面的世界,安静思考一件作品的同时,与上部空间的氛围波动产生微妙关联。

Two prominent moments in the gallery, of containment and release, are set around circular windows, oculi that are the focus of internal spaces. At the opposite reaches of the gallery, below the garden is a small cave-like chamber with a single ocular skylight to the world above. It is an intimate space for quiet contemplation of a work whilst maintaining a tenuous link to the fluctuations of the day above.

 

©Trevor Mein

面向街道的砖界面内凹,建筑中心产生了一个圆形凹槽,对应一个大的视线窗、和一个较小的偏移伴窗。建筑内部,酒窝墙引导人们将注意力集中在向外开放的窗洞图案上。

The brick surface facing the street has been pressed inward to create a circular dimple at the centre of which is a large oculus window, and a smaller offset companion window. Internally, the dimpled wall concentrates attention on this figured opening to the world beyond the gallery.

 

©Trevor Mein

 

表演空间

表演空间是一个独特的钟形场地,由多层次木纹曲面构成,嵌入大堂和流通结构中。它就像伊丽莎白女王时期的剧院,突出的阳台环入体块,创造了交替的舞台,或者说是观看盒。根据人们停留、观看表演的空间,交通或直接、或间接地通过优雅的台阶抵达。

The performance space is a singular bell-shaped clearing, made by stepped and contoured timber ribs, embedded in a fabric of lobbies and circulation.  Like an Elizabethan theatre, the action is in the round, seen from many vantage points. A projecting balcony loops into the volume, creating an alternate stage or viewing box. The circulation is direct or via a gracious set of stepped landings, scaled for arresting movement and inviting overview.

 

©Elin Bandmann
©JuliaCharles

超大尺寸的金色窗户允许人们从街上瞥见内部空间、以及大量光线射入。剧院建筑的木材通过预制模板在现场组装而成。 

The over-scaled gold window allows glimpses and light from the street in an otherwise dark space. The theatre is lined with timber fabricated from digital templates in the factory and assembled on site.  

 

©Martin Mischkulnig

艺术家的交流空间和配套花园庭院以明亮、白色为主题,以天空为背景,点缀以精巧的植物、当地特色小装饰。

Above, a meeting space for artists and its companion garden courtyard are modelled in brightness and whiteness, capturing unexpected planting, local vignettes and sky views.

 

©Tom Ferguson

画廊和剧院通过一层连续砖砌外表皮连接。穿过外表面,内部空间的情景在窗户、门洞处上演、爆发,通过不同空间操作手法,画廊和剧院形成对话,内部和外部——探索一座建筑如何同时成就两件事、两个空间的关系以及它们本身。

Through this exterior surface the idiosyncrasies of each interior emerge and erupt in windows, doorways and portals. A defining element exists in the dialogue between gallery and theatre, inside and outside – an exploration in how a building can be two things at once, both/and as it were. They are bound together by a continuous external skin of brickwork that encloses everything – a skin that was designed by both architects working together, iteratively, with conversation and debate, both rigorous and polite, with irreverence, humour and respect. 

 

©Trevor Mein

 

设计图纸 ▽

 

平面图  ©John Wardle Architects

立面图  ©John Wardle Architects

剖面图  ©John Wardle Architects

完整项目信息

Project Name: Phoenix Central Park

Completion date: December 2019  

Designer/Architect

Attribution: Phoenix Central Park by Durbach Block Jaggers Architects/ John Wardle ArchitectsDurbach Block Jaggers Architects [Performance Space]John Wardle Architects [Gallery]

Project Team

Gallery: John Wardle Architects – John Wardle, Stefan Mee, Diego Bekinschtein, Alex Peck, Luca Vezzosi, Adrian Bonaventura, David Ha, Ellen Chen, Andy Wong, Manuel Canestrini, Meron Tierney

Performance Space: Durbach Block Jaggers Architects – Neil Durbach Camilla Block, David Jaggers, Simon Stead, Anne Kristin Risnes, Deb Hodge, Xiaoxiao Cai, Adam Hoh  

Location: Chippendale, Sydney Australia 

Project size: 717sqm site area; 1185sqm GFA; 6 levels – three above and three basement levels 

Typology: Public / Commercial  

Consultants 

Project Manager: Aver 2015-2017; Colliers 2017-2019

Planner: Mersonn

Structural Engineer: TTW

Civil Engineer: TTW

Geotechnical Engineer: Pells Sullivan Meylink

Building Services Engineer: Evolved Engineering

Traffic and Pedestrian Modelling: GTA Consultants

Fire Engineer: Affinity Fire

Acoustic Consultant: Marshall Day 

Landscape Architect: 360º

Signage and Wayfinding: Studio Ongarato 

Building Surveyor: Philip Chun & Associates

Accessibility Consultant: Philip Chun & Associates

Façade Engineers: Inhabit

Lighting design: Bluebottle   


 

版权声明:本文由John Wardle Architects授权发布,欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。

投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
Durbach Block Jaggers Architects
John Wardle Architects
悉尼凤凰中央公园艺术综合体
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
项目
视频
订阅有方最新资讯