企业入驻
全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

围龙屋-从化社区中心:树林般的柱廊 / 间筑设计

围龙屋-从化社区中心:树林般的柱廊 / 间筑设计
编辑:魏璇 | 校对:原源 | 2019.11.25 16:33
精致的庭院中,一座小拱桥通往主入口  摄影:雷坛坛

 

设计单位  间筑设计

项目地点  广东省广州市

建筑面积  1200平方米

建成时间  2019年4月


 

从化社区中心位于广州市从化区,该项目正式投入使用之后将承载着附近居民如阅览、聚会等日常休闲活动。项目伊始,间筑设计的建筑师认为该项目不应将建筑的内与外切割开来进行设计,而是将建筑与室内设计看作一个整体来打造一个可反映当地建筑特征、并与当地文化紧密相连的整体空间。以此为出发点,在对当地环境和项目特性进行仔细分析后,建筑师从当地传统民居围龙屋的概念及形态上汲取到了灵感。

The Community Centre is located in Conghua District, Guangzhou, Guangdong Province. After the project officially put into use, it will carry the daily leisure activities of nearby residents such as reading, gathering and so on. For this project Shanghai based architecture studio TEAM_BLDG works on both architecture and interior and gets inspired from the local architectural culture. A building deeply bonded with the territory which refers to the form and concept of the traditional local housing typology named Wei Long Wu (Hakka Dragon House).

 

施工过程  摄影:间筑设计
区位图  ©间筑设计

围龙屋又名龙屋,属于客家建筑的分支,大多坐落于广东省,是一种常见的大型传统聚合住宅。围龙屋以夯土作高墙围合包围正屋,形成多个同心半圆体建筑群,并具有鲜明的功能划分。在设计过程中,建筑师对整个建筑运用了现代构图的方式,突破了传统对称的客家建筑特征,将多个同心半圆演化成多个相似三角形,构成了不对称的几何空间;并巧妙地通过线与面的缓急对比加强了视觉上的层次感,以不同的设计手法,在保持建筑与外部交汇贯通的关系的同时,强化了建筑的纵深感。

“Wei Long Wu” (Round Dragon Housing), also named “Long Wu”, is a variation of Hakka architecture, mostly spread around Guangdong Province and is a common form of traditional clan housing. Wei Long Wu uses rammed earth as the outer wall to enclose inner housing which forms multiple concentric semi-circular structures, which have distinct functional zoning. In this project, the design adopts a contemporary composition to break the traditional Hakka architecture's layout. The geometric space is transformed from multiple concentric semicircles into similar triangles. The frames repetition, the plane and the overall scheme emphasizes the depth of field. The resulting configuration creates a visual sensation of layers while maintaining an open space.

 

整个建筑运用了现代构图的方式,突破了传统对称的客家建筑特征,将多个同心半圆演化成多个相似三角形,构成了不对称的几何空间  摄影:加纳永一
高耸的钢柱强化了建筑的纵深感  摄影:雷坛坛

建筑师尝试并成功用现代的理念、结构和材料来打造由封闭走向开放融合的客家建筑,创造出传统文化和现代观念相结合的建筑形态。

Architects attempted to create an architectural form integrating both traditional culture and modern values by employing contemporary theories, structures, materials and therefore the traditional Hakka architecture turning from reclusion to openness.

 

就像大多坐落于山水树林间的客家建筑一样,这座双层建筑与周围自然景观也保持着亲密的联系:剪影式的三角形顶棚如同山的影子一般遮盖着地面;而支撑着整个三角屋顶的金属柱廊宛若茂密的树林,与户外的树木连成一片;环绕场地的水景弱化了由刚性的几何平面带来的疏离感;大面积的玻璃的应用,引入周围绿色景观,重新定义了建筑与周边的环境关系。庄重但不厚重的顶棚、高耸错落的柱廊、通透的落地玻璃与山、与树、与水相伴。

As Hakka buildings are located in the nature, this double-story building has a close relationship to the surrounding environment: the silhouette of the triangular roof overshadows the ground like a mountain while the metal columns supporting the triangular roof connect with the outdoor trees like a forest. Waterscape around the site smoothens the strict geometries. Large areas of glazing and surrounding green space redefines the relationship between the building and the environment. Elegant roofs, clusters of poles, full height curtain walls: a poem of mountains, trees and water.  

 

摄影:加纳永一
就像大多坐落于山水树林间的客家建筑一样,这座双层建筑与周围自然景观也保持着亲密的联系  摄影:雷坛坛
剪影式的三角形顶棚如同山的影子一般遮盖着地面  摄影:雷坛坛
支撑着整个三角屋顶的金属柱廊宛若茂密的树林,与户外的树木连成一片  摄影:雷坛坛
环绕场地的水景弱化了由刚性的几何平面带来的疏离感  摄影:雷坛坛
摄影:加纳永一
庄重但不厚重的顶棚、高耸错落的柱廊、通透的落地玻璃与山、与树、与水相伴  摄影:雷坛坛

悬挑的顶棚引导游客进入建筑内部,映入他们眼帘的是错落分布着木质悬浮盒子的双层十米挑高空间。同时大面积的玻璃幕墙营造的通透感,使得无论哪个方位都具有内外空间相通的视觉体验。隐藏在水池中的下沉休息区、悬挂在天花上的木隔栅、穿插在旋转楼梯和书架之间的休闲洽谈区,还有较为隐蔽私密的二层贵宾室,多个不同功能的空间仿佛彼此独立,却又浑然一体。

A generous canopy welcomes the visitors into the space, a 10m double height featuring suspended wooden boxes. The curtain wall guarantees the same transparent visual experience at all angles. Spaces with different functions are sophisticatedly arranged to be separated while keeping overall integrity: the sunken resting area, the wooden screen hanging from the ceiling, the meeting spaces in between stairs and bookshelves, the private VIP lounge on the second floor.

 

巨大悬挑的顶棚迎接游客进入建筑内部  摄影:雷坛坛
隐藏在水池中的下沉休息区  摄影:雷坛坛

下沉式休息区由外部渗透进来的水体环绕包围,类似客家建筑中的天井,收集储蓄疏通雨水。浅水镜面不仅倒映出光影的变化,也将窗外的枝繁叶茂引入室内,营造出人与自然融于一体的环境。

The sunken resting area is surrounded by water creating an analogy of the patio in Hakka architecture which collects and drains rainwater. The water not only reflects the variations of light and shadow, it also brings greenery into the space and builds up a harmonic environment integrating human and nature.

 

下沉式休息区由外部渗透进来的水体环绕包围  摄影:雷坛坛
类似客家建筑中的天井,收集、储蓄、疏通雨水  摄影:雷坛坛
浅水镜面不仅倒映出光影的变化,也将窗外的枝繁叶茂引入室内,营造出人与自然融于一体的环境  摄影:雷坛坛
绿色的树叶和钢柱相互掩映,幕墙中隐隐透出暖色的灯光  摄影:雷坛坛

主要的休闲洽谈区域通过强调垂直上的纵深感和透明度,营造出一种平稳而开放的空间氛围。与洽谈区相邻的咖啡吧坐落在一个巨大的木质书架旁,书架随着木饰楼梯一直延伸至二层,继而连接起相对僻静私密的阅读空间。

The main meeting area creates a stable and open atmosphere by emphasizing depth and transparency of the space. Adjacent the lounge is located the coffee bar which is connected to the giant wooden bookcase descending from the upper floor where a more private reading area is located.

 

主要的休闲洽谈区域通过强调垂直上的纵深感和透明度,营造出一种平稳而开放的空间氛围  摄影:雷坛坛
与洽谈区相邻的咖啡吧坐落在一个巨大的木质书架旁  摄影:加纳永一
相对僻静私密的阅读空间  摄影:加纳永一

在直线构成的空间中,建筑师巧妙地设置了一个旋转楼梯。经过钢结构精确的计算,非柱支撑结构的楼梯连接于两层间。游客可以通过此旋转楼梯到达二楼的贵宾室和办公室,从具有框景效果房间窗户向外望出,身处建筑内部的同时也可以观赏到周边风景。

A spiral stair is finely designed in the rigid space. The staircase does not require columns thanks to the precise calculation of the steel structure. Visitors have access to the VIP lounge and the offices via this spiral staircase and enjoy the picturesque natural scenes framed by the windows.

 

在直线构成的空间中,建筑师巧妙地设置了一个旋转楼梯  摄影:加纳永一
从二楼往下看,楼梯仿佛一条弯曲的绸缎  摄影:雷坛坛
游客可以通过此旋转楼梯到达二楼的贵宾室和办公室  摄影:雷坛坛
排列整齐的吊灯白线为二层空间增添的朦胧的感觉  摄影:雷坛坛
排列整齐的吊灯像一颗颗悬浮的珍珠  摄影:雷坛坛

为了适应当地气候,建筑师在南翼双层通高的开敞空间内设置了悬垂的木隔栅,以达到舒适的遮阳效果,并且它也具有空间划分的功能。公共洽谈区、双层书架、咖啡吧就位于此。平行垂落且错落的木隔栅打破了安静的空间氛围,和室外的廊柱相互呼应的同时,也与二层的功能体块虚实相生。

To adapt to the local climate, suspended wooden screen in the double height space on the south side are designed to create shading while also contributing to zoning. Meeting spaces, bookshelves and the coffee bar are located here. This vertical waving screen enriches the static and quiet mood echoing the exterior poles while also forming a volume in relation to the functional areas on the second floor.

 

为了适应当地气候,双层通高的开敞空间内设置了悬垂的木隔栅  摄影:雷坛坛

通过对建筑与室内、通篇布局的整体考虑,传统的客家村落文化在现代的设计语言中再次被诠释。游走于整个建筑之中,人体验到的是充满流动性的空间感受。

By approaching the design from both architectural and interior aspects, the integrity of the building is elegantly achieved. The traditional Hakka values are vividly embodied in a contemporary form. The delicate and delightful spaces continue to create unique experiences for visitors. The whole space experience is a continuum, the traditional Hakka village relives in a contemporary spirit with no boundaries.

 

夜晚,从幕墙透出温暖的灯光,可以照亮室外休息区  摄影:雷坛坛

 

 

设计图纸  ▽

 

一层平面图  ©间筑设计
二层平面图  ©间筑设计
东立面图  ©间筑设计
南立面图  ©间筑设计
剖面图  ©间筑设计
立面和屋顶交接详图  ©间筑设计

完整项目信息

项目名称:围龙屋-从化社区中心

项目类型:建筑、室内

项目地点:广东省广州市从化区江浦镇灌村路

设计单位:间筑设计TEAM_BLDG

主创建筑师:肖磊

设计团队完整名单:肖磊、曹仪、Pedro Manzano Ruiz、Eleonora Nucci

项目奖项:

2019年Architecture MasterPrize美国建筑大师奖文化类建筑和综合类建筑Winner;

入围2019年WAN Awards 世界建筑新闻奖 最佳设计奖-新星/年度最佳实践奖;

入围2019年 A&D Trophy Design Awards 最佳公共建筑奖

业主:广州保利集团

建成状态:建成

设计时间:2018年1月至2018年7月

施工时间:2018年8月至2019年4月

建筑面积:1200平方米

结构:和作结构建筑研究所 / 张准

施工图:宝贤华瀚建筑工程设计有限公司

摄影师:加纳永一、雷坛坛、间筑设计

 

Function: Community Center

Design period: 2018.1-2018.7

Construction period: 2018.8-2019.4

Location: Conghua, Guangzhou, Guangdong, China

Building Area: 1200m2

Architects: Xiao Lei, Cao Yi, Pedro Manzano Ruiz, Eleonora Nucci

Awards:

2019 Architecture MasterPrize Winner in the category: Cultural Architecture and Mixed Use Architecture;

Shortlisted for 2019 WAN Awards in the category: Rising Star / Emerging Practice of The Year;

Shortlisted for 2019 A&D Trophy Design Awards in the category: Architecture-Best Public Space

Structural consultant: AND Office / Zhang Zhun

Construction drawing: BXHH Architects

Type: Architecture and Interior

Status: Completed

Client: Guangzhou Poly Group

Photographer: Eiichi Kano, Jonathan Leijonhufvud

 


版权声明:本文由间筑设计授权有方编辑发布,欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。

投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
围龙屋-从化社区中心
间筑设计
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
史建
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
王大闳
订阅有方最新资讯