全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

百年电厂,变身“戴森全球总部” / 穆氏建筑设计

百年电厂,变身“戴森全球总部” / 穆氏建筑设计
编辑:李博超 | 校对:李博超 | 2022.11.23 09:22
百年电厂变身创意办公空间  摄影:Finbarr Fallon

设计单位  穆氏建筑设计

项目地点  新加坡

建成时间  2022年3月

建筑面积  13006平方米


 

本文文字由设计单位提供。

 

新加坡圣占姆士发电厂建立于一个世纪以前,它在机电工程领域开创了诸多第一,不仅是新加坡首座市政发电站,同时也是东南亚首座电力工业建筑。如今,这一新加坡历史地标经活化与设计后,已成为戴森崭新的全球总部。承载着品牌的创新精神,人才与创意将成为这片历史沃土的未来发展动力。

St James Power Station is the site of many engineering firsts. Established a century ago, it was the first municipal power station in Singapore and one of the first industrial buildings of its kind in Southeast Asia. The legacy of innovation continues as Dyson reinvents a historic national monument as its new global HQ. People and ideas power future growth in this Singapore office design for Dyson.

 

总部建筑外观  摄影:Finbarr Fallon

 

以员工需求为中心活化历史建筑

 

原本圣占姆士发电厂的设计以满足机器设备运营为先,我们希望协助戴森将其改造为以人们办公体验为中心的集团总部。为实现该目的,我们需要为其员工营造一片能够激发灵感的功能性空间,适于研究、开发与运营等日常工作,以提升工作效率,促进沟通与合作。

In a building originally designed for machines, the team’s focus was to help Dyson reinvent it for people. In doing so, it was essential to have a functional and inspiring space. A space to support the research, development and operations teams to work, meet and collaborate.

 

剖面概念草图  ©穆氏建筑设计

新总部的中心是一个四层楼高的工业空间——即曾经的涡轮大厅(Turbine Hall)。这一中心地带受大学校园建筑的方庭结构启发,承担着流通枢纽的重要作用,连接起所有空间。其不仅提供了促进专注工作的灵活办公区域,同时也是连接与交流之所。

At the heart of this Singapore office design for Dyson is the former Turbine Hall. A dramatic four-storey industrial space. Inspired by the quadrangles of academic campuses, this central space serves as a circulation hub, connecting all areas. An inner retreat for agile working and a community space for people to meet and connect.

 

中庭旁的集会交流区  摄影:Finbarr Fallon

走入涡轮大厅,映入眼帘的是一个极具造型感的阶梯,该点睛之笔是这个办公场所的脊梁,连通起四层楼的各个部门,使其联系更加紧密,并提升了大厅的流动性。而在另一端,毗邻于咖啡厅的是阶梯空间,为员工提供分享经验、促进学习交流、并开展实验的场所。

On entering the Turbine Hall, people are greeted by a dynamic feature staircase. This is the functional spine of the workplace linking all four floors. It supports connection between departments and activates circulation in the busy, central Turbine Hall. At the other end, adjacent to the Work Café, is the Amphitheatre. This is a destination for shared experiences, encouraging communication, experimentation and constant learning.

 

中庭阶梯  摄影:Finbarr Fallon
俯瞰楼梯踏步  摄影:Finbarr Fallon

 

以业务与功能为导向的空间规划

 

项目以促进业务发展,持续推进研发领域创新为主要目标。具体而言,便是为科研与工程技术人员提供优质办公空间,支持未来技术的研发。这一“类园区”的大型工程项目,希望在尊重现有历史遗产的基础上满足戴森的业务需求。其规划与分区均经过深思熟虑,以满足这一全球科技企业中不同部门的多样化需求。

The main goal of Dyson’s global HQ is to advance growth and support innovation in research and development. In particular, to provide a space that better supports the scientists and engineers working on future technologies. The campus-like masterplan is designed to deliver on Dyson’s business needs while respecting the existing heritage architecture. Carefully considered planning and zoning meets the different demands of all departments.

 

接待区  摄影:Finbarr Fallon
咖啡厅  摄影:Finbarr Fallon
开放办公区  摄影:Finbarr Fallon

要将一栋历史工业建筑改造为创新园区,并无缝整合工作空间、实验室与社交场所,这需要解决诸多设计方面的挑战。我们通过改进声学结构、整合应用科技,从而赋予这一建筑现代工作场所的功能。另外,还要为不同团队提供一系列办公地点与空间的选择,从而满足他们的各类需求,其中包括团队交流合作的休息区及适合专注工作的安静图书区。

Adapting an old industrial building into a campus for innovation meant tackling many design challenges. We needed to seamlessly incorporate workspaces, laboratories and social spaces. Designing improved acoustics and integrating technology for modern workplace functions was essential. We addressed the diverse needs of different teams by offering a range of alternative work points and spaces. These include break-out areas for team collaboration and quieter library zones for focus.

 

开放办公区  摄影:Finbarr Fallon

 

以人为本打造可持续园区

 

戴森全球新总部采用绿色建筑材料,将员工身心健康置于首位,在提升办公体验的同时,促进企业实现净零排放目标。设计以绿色标志铂金认证(Green mark platinum credit)为基准,整合了智能建筑技术、节能策略和资源管理等措施。

Healthy materials address wellness while advancing Dyson’s carbon net-zero goals. Engineered to a Green Mark Platinum standard, the design leverages smart building technologies, energy reduction strategies and resource stewardship programs.

 

董事会休息区  摄影:Finbarr Fallon

空气质量监测与可调节式桌椅为员工带来了舒适体验,同时提升工作效率。一系列包容性便利设施包括安静区、医疗室、母婴室与祷告室体现了对员工身心健康的重视。

Air quality monitoring and adjustable furniture support comfort and increase productivity. A range of amenities from quiet zones to medical, parent and prayer rooms support inclusive physical and emotional wellbeing.

 

董事会办公室  摄影:Finbarr Fallon
露台花园  摄影:Finbarr Fallon

中心区的树木让这片原工业用地的空气质量更清新,温度更适宜。位于顶层的景观露台为邻近的会议和社交空间增添了自然触感。作为一栋曾经的废弃建筑,圣占姆士发电厂获得了新生,同时也为该地区的建筑再利用和城市可持续发展领域创造了示范。

In the central spaces of this Singapore office design for Dyson, trees improve air quality and thermal comfort. Also, a landscaped rooftop terrace brings nature to the adjacent meeting spaces. This sympathetically repurposed building is a rare example of architectural renewal and urban sustainability.

 

中庭协作办公区  摄影:Finbarr Fallon

 

以设计驱动灵感迸发

 

这一创新园区的建筑材料不仅标志着建筑本身的功能与定位,同时也营造了工作的氛围与意义。混凝土地板与黑色金属材料讲述了这栋建筑曾经的荣光,而聚碳酸酯、金属网与镜面覆层则揭示了建筑的新身份以及其崭新的未来。

Creating a sense of purpose and architectural identity within the campus, materials offer context and meaning. Concrete flooring and black metal speak of the building’s past. While technical materials like polycarbonate, metal mesh and mirrored cladding announce its new future.

 

食堂  摄影:Finbarr Fallon

餐厅包房  摄影:Finbarr Fallon

视觉冲击力十足的金属阶梯是工艺水平的精彩体现,亦回响着这座建筑在工业时代的过往。这一悉心设计的结构提供了鼓舞人心的设计时刻。当戴森的员工们走入涡轮大厅准备开始一天的工作时,这个标志性的结构无时无刻不在揭示着这栋建筑焕发的全新生命力——蜕变为设计与科技创新的诞生地。

The striking metal staircase celebrates craftmanship and echoes the building’s industrial past. Employees enter the Turbine Hall as they head to work. Here they are greeted with a symbolic reminder of the buildings new revitalised purpose – to spark design and technology innovation.

 

总部建筑夜景  摄影:Finbarr Fallon

 

设计图纸 ▽ 

 

一层平面图  ©穆氏建筑设计
二层平面图  ©穆氏建筑设计
三层平面图  ©穆氏建筑设计
四层平面图  ©穆氏建筑设计

 

完整项目信息

项目名称:戴森全球总部

项目类型:室内

项目地点:新加坡圣占姆士发电厂

设计单位:穆氏建筑设计

主创建筑师:穆氏新加坡团队

业主:戴森

设计时间:2020年4月—2020年6月

建设时间:2020年6月—2022年3月

用地面积:15,500平方米

建筑面积:13006平方米

景观:Stephen Caffyn

照明:Aurecon Group PTY Ltd

材料:

Base Building Architect:W Architects

Heritage Consultant:Studio Lapis

Developer/Landlord:Mapletree Investments

摄影:Finbarr Fallon

 


 

版权声明:本文由穆氏建筑设计授权发布。欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。
投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
办公建筑
工业建筑改造
改造
新加坡
穆氏建筑设计
项目
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
项目
视频
订阅有方最新资讯
投稿

*注意:

1. 邮件标题及资料包请以“新作/视频投稿-项目名称-设计单位”格式命名;

2. 由于媒体中心每日接收投稿数量较多,发送资料前请确认项目基本信息、文图资料准确无误。接受投稿后,不做原始资料的改动;

3. 若投稿方已于自有平台进行发布且设置“原创”,请提前开设好白名单(有方空间账号:youfang502;Space内外账号:designall),并设置好“可转载、不显示转载来源”两项。

请将填写后的表格与以上资料,以压缩包形式发送至邮箱media@archiposition.com,尽量避免使用网易邮箱的附件功能。