全部
文章
视频
旅行报名
招聘信息
有方服务
按发布时间
按浏览量
按收藏量
条搜索结果
暂无数据

很抱歉,没有找到 “” 相关结果

请修改或者尝试其他搜索词

登录
注册
忘记密码
其他登录方式
返回
忘记密码
确认修改
返回
请登录需要关联的有方账号
关联新账号
关联已有账号

霓虹社交场:新加坡GRiD商业改造更新 / SPARK

霓虹社交场:新加坡GRiD商业改造更新 / SPARK
编辑:李博超 | 校对:李博超 | 2022.05.11 22:31
项目夜景外观  摄影:Fabian Ong

设计单位  SPARK

项目地点  新加坡

建成时间  2021年2月

总建筑面积  2.18万平方米(改造区域:1万平方米)


 

GRiD坐落于新加坡艺术区的中心,处于SOTA艺术院校和Park Lane及Peace Centre这两个新加坡老一代购物中心之间。项目是将一个落魄的旧建筑转变为以社区为中心的青年零售和教育中心的示范。提升改造工作的核心目的,是通过社区互动、增加可达性和提升项目和社区形象来提高资产价值。

GRiD sits at the heart of Singapore’s Arts District, sandwiched between SOTA (School of the Arts) and 2 of Singapore’s older generation of shopping malls Park Lane and Peace Centre. GRiD is a great example of a positive transformation of a failing building into socially focused youth retail and education hub for the community. The upgrading work is centred on the core purpose of increasing asset value through social interaction, increased accessibility and the celebration of self and community.

 

区位示意图  ©SPARK

改造后的建筑外观  摄影:Fabian Ong

 

立面改造

 

项目主要的设计原则是对建筑的转角位置进行改造,它是连接街道的关键位置和商业入口。新的转角造型成为建筑具有吸力的“视觉地标”,有效地将乏味的空间改造为充满活力的、对数字社交友好的“网红”画布,成为内容创作者和尝试新鲜产品体验的消费者的打卡地。

The primary gesture is the transformation of the building’s corner, it’s key address and threshold to the street. The reenvisioned corner becomes the building “beacon” and attractor, a vibrant digital generation friendly “instagrammer” canvas for content creators, and experience seekers.

 

改造提升理念示意  ©SPARK
场地改造前原貌  摄影:Fabian Ong

改造后的建筑外观  摄影:Fabian Ong

设计团队通过将建筑内部较深处且低租金的商铺面积转移到建筑的转角标志位置,增加了数层更易到达的临街高租金商铺面积。低价值的商铺被“置换”出来所形成的空间,创造出从一楼到地下室的双层开放效果。

The multilevel high rent ‘flagship’ corner is the result of moving low rental value shops from deep parts of the building interior to the easily accessible and high visibility street corner. The low value shops were “voided” out to create visual and spatial connections from the ground floor into a double volume gymnasium in the basement.

 

商场转角  摄影:Studio Zeros

 

符合业主目标的业态组合

 

原先位于内部比较隐蔽位置的“餐饮市集”,改造后位于建筑的转角位置,这里原本是没有使用功能的4层中庭空间,这个重要改造提升了建筑物对外和对内的视野可达性。通过沿主干道建筑立面的不同楼层设有户外用餐区,增加项目的吸引力和辨识度。

An increased quantum of youth focused “food joints” are located at transformed corner, replacing an unproductive 4-storey void. The new corner facilitates great Al fresco dining spaces with terraces that increase visibility to and from the building and importantly underpinning the notion of urban interaction.

 

可出租面积增加的关键数据:

  • 转角位置商铺面积增加:50%
  • 沿主干道商铺面积增加:35%

Key facts on leasable area increase:

  • Area at key corner threshold: 50%
  • Area along street front: 35%
将内部低租金商铺面积转换至临街高租金商铺面积  ©SPARK
平面改造前后对比  ©SPARK

 

社交楼梯

 

新引入的“社交楼梯”毗邻周边的SOTA艺术院校,是这个活力新角落的关键部分。这里是一个与朋友在长椅上放松休憩的地方,人们可以在这里观看屏幕上的节目或现场表演,这个室外休闲空间将成为这个城市艺术区的重要组成。

A new ‘social stair’ is introduced adjacent to the School of the Arts (SOTA), an important part of the dynamic new corner and place to relax with friends on benches watching shows onscreen, or live performances, in a naturally ventilated triple volume space. The stair volume provides more façade are for the restaurants and creates a socially focused addition to the arts district urban grain.

 

社交楼梯剖面示意图  ©SPARK
社交楼梯  摄影:Fabian Ong
社交楼梯  摄影:Studio Zeros

社交楼梯同时形成了一个新的出入口,人们可以直接通往位于地下一层的美食街,享用其他具有吸引力的设施,如“社交洗手间”。在这里,公共学习、工作区域、自动售货机储藏柜等元素被汇集在一起,将原本的实用属性区域转变为社区里具有功能及社交属性的空间。

The social staircase provides direct access to the basement, food street, and other “attractor” facilities like the ‘social washroom’, public study & work zones, vending machines & lockers, all designed to transform utilitarian functions into social spaces.

 

社交台阶与地下一层入口  摄影:Studio Zeros

 

社交洗手间

 

移动设备和社交媒体对日常生活的影响,激发了团队将实用空间设计成更积极的社交空间,让人们在购物、学习或工作之余,在这里会面、聊天和进行拍照创作。“社交洗手间”定制的后工业风的洗手台和厕所隔间被设计为“照相亭”背景,带有丰富有趣的图形,从而吸引人们在这里拍照打卡。

The impact of mobile gadgets and social media on everyday life, inspired SPARK’s design of utilitarian space into positive places for chance meetings, gossip sessions and image creation while taking a break between shopping, education or work. The social washroom’s bespoke post-industrial washbasin and WC cubicles are designed to be “photobooth” back drops with super graphics which prompt fun and unexpected spontaneous selfies.

 

社交洗手间改造前后对比  ©SPARK
社交走道概念示意  ©SPARK
社交洗手台  摄影:Studio Zeros
社交打卡间概念示意  ©SPARK
社交打卡型洗手间  摄影:Fabian Ong

 

品牌设计

 

项目位于城市的枢纽位置,这里人来人往充满了活力和能量,新转角位置的餐厅和建筑内部形成了积极的社交空间,同时其立面形象也具有自我表达的作用。GRiD的Logo采用了极具个性和图形化的设计,带有老虎机风格,其中字母“i”代表“自我”。

The new corner restaurants and interior of GRiD are a positive convergence of social spaces with multiple platforms for self-expression located at a city junction which is in a constant flux of people flow vibrancy and energy. Here the building is graphically personalised with a slot machine style- jackpot GRiD Logo, the letter “i” representing “self”.

 

Logo 设计  ©SPARK x TRIPPLE

GRiD作为最终的品牌名称,设计团队将其运用在整个项目的设计中,包括外立面、入口处、内部导视系统,以及天地墙和灯光照明的设计中。

“GRiD” building and brand name was developed by the design team and integrated into the design of the facade, entrances, wayfinding, and interior design.

 

项目夜景外观  摄影:Fabian Ong

 

在室内搭建舞台

 

项目使用工业材质和肌理,体现了朋克摇滚精神和自由的表达方式,其明亮的霓虹灯色彩,旨在激发好奇心,让 GRiD从周边建筑中脱颖而出,并与街对面色彩缤纷的商铺产生共鸣。

The post -industrial material palette embodying the spirit of grunge, freestyle expression and arcade neon renders GRiD generationally different to its neutral neighbours, instead taking its colourful character from the vibrantly illuminated shophouses across the street.

 

标识设计示意   ©SPARK
地下一层自动扶梯下的中庭  摄影:Studio Zeros
中庭  摄影:Studio Zeros

色彩鲜艳的超大品牌Logo以图形和霓虹灯色彩为灵感,强化了运动活力的概念,犹如进入建筑川流不息的人流一般。图形设计主题引导人们从街道前往地下室,通过自动扶梯和电梯大堂到达位于建筑上部楼层的餐厅、商店和教育学院。

The supersized road marking graphics and neon logos are a real life stage set a flux of people and activities supported by GRiD’s urban theme. The urban graphic theme guides users around the building from street to basement and up through the escalator voids and lift lobbies to the restaurants, shops and education campus located at the building’s upper levels.

 

实利基路视角夜景  摄影:Fabian Ong
一层电梯厅走道  摄影:Studio Zeros

内部引入灵活组装的快闪店、共享办公和学习空间以及社交共享空间,以此鼓励更多的社区活动、公共互动及空间共享。地面和天花的图案包含了抽象的、超大的街道方向标志和道路标记。

Pop-up stores, remote-working / study zones, and social shared spaces encourage communal events, public interaction and space sharing. Floor graphics and ceiling patterns incorporate abstract and supersized versions of street directional signage and road markings.

 

地面图案与材质布局示意  ©SPARK
天花上霓虹灯色LED灯定制标识设计  ©SPARK & BPI
霓虹灯色LED灯定制标识  摄影:Studio Zeros
从社交楼梯前往地下一层  摄影:Fabian Ong

天花上的方向标志引导人们前往商场内部具有吸引力的关键社交设施和租赁区域,图形图标的设计也更符合年轻人的心态和行动方式。

Ceiling directional signs guide visitors to key attractor social facilities and tenancy areas within GRiD. Graphic icons are designed to casual youthful insouciance and motion.

 

室内引导标识设计  ©SPARK
标识设计应用  摄影:Studio Zeros

设计团队将一个旧式购物中心改造提升成一个全新的场所,是对现有校园学习、工作、社交、购物、餐饮功能的延伸,同时与当地艺术社区建立连接。它是一个标志性的目的地,是一个非传统的本土化的社交、体验和休闲中心。

SPARK has transformed GRiD into a regenerated place to “be”. A learning campus, workplace, a place to socialise, shop, eat and connect with the local arts community. An outwardly looking destination that is social, experiential and an authentic “local” experience in an offbeat location.

 

从天桥望向改造后的建筑  摄影:Fabian Ong
实利基路主入口  摄影:Studio Zeros

 

设计图纸 ▽

 

地下一层平面图  ©SPARK
一层平面图  ©SPARK
二层平面图  ©SPARK
三层平面图  ©SPARK

 

完整项目信息

总建筑面积:21,800平方米(改造区域面积:10,000平方米)

建筑、室内、图形、标识和品牌设计:SPARK

团队成员:斯蒂芬·平博里,林雯慧,Carlo Joson,梁仲文,William Nguyen Van Thanh Ha,Andriani Wira Atmadja,Javier Campoy,Mark Mancenido,Michael Halagao,Maribelle Lapizar,Syazana Paudzi,Regina Kartika,Joei Wee,Lili Saputri, Aye Yu Mon,Arissa Rashid,Zhen Xiao Yang

品牌、标识设计和营销顾问:TRIPPLE

客户:GAW Capital Partners, Manful Wings Pte Ltd

项目管理:Arcadis Pte Ltd

结构+机电顾问:ARUP

灯光顾问:Brandston Partnership Inc.

施工监理:Arcadis Singapore

施工方:Gennal Industries Pte Ltd

 


 

版权声明:本文由SPARK授权发布。欢迎转发,禁止以有方编辑版本转载。
投稿邮箱:media@archiposition.com

关键词:
SPARK
商业建筑
改造
新加坡
项目
0
参与评论
热门标签
中国空间研究计划
建筑师在做什么
建筑师访谈
建筑讲座
有方招聘
行走中的建筑学
项目
视频
订阅有方最新资讯
投稿

*注意:

1. 邮件标题及资料包请以“新作/视频投稿-项目名称-设计单位”格式命名;

2. 由于媒体中心每日接收投稿数量较多,发送资料前请确认项目基本信息、文图资料准确无误。接受投稿后,不做原始资料的改动;

3. 若投稿方已于自有平台进行发布且设置“原创”,请提前开设好白名单(有方空间账号:youfang502;Space内外账号:designall),并设置好“可转载、不显示转载来源”两项。

请将填写后的表格与以上资料,以压缩包形式发送至邮箱media@archiposition.com,尽量避免使用网易邮箱的附件功能。